Hur vet man om sin hund har problem med mask? Och hur behandlar man hunden mot mask i magen? I denna artikeln kommer vi gå igenom allt du som husse eller matte behöver veta om avmaskning för hundar. Vad symptomen är, hur man behandlar sin hund, olika typer av inälvsparasiter med mera.
Inälvsparasiter, eller i talspråk maskar, är ett av de vanligaste hälsoproblemen hos hundar. Men det är också något som oftast är lätt att behandla och förebygga. En mindre mängd inälvsparasiter påverkar vanligtvis inte hunden märkbart. Men vissa typer av maskar kan vara farlig för hunden. Om de blir för många kan de också påverka hundens hälsa.
Hur vet man om hunden har mask?
Hur vet man då om hunden har mask? Det är inte alltid så lätt att veta. Hunden kan bära inälvsparasiter utan några som helst symptom. Men misstänker man att hunden har mask finns det några fysiska tecken på hunden du kan hålla utkik på:
- Diarré
- Kräkningar
- Viktnedgång
- Hosta
- Problem med pälsen
- Buken blir rund och tjock
- Nedsatt allmäntillstånd
Det är inte alltid att man kan se maskarna eller äggen med blotta ögat. Men ibland kan man se långa spolmaskar som hunden kräks upp eller millimeterlånga bandmaskar i avföringen eller vid analöppningen. Mer om de olika inälvsparasiterna och hur man identifierar dessa senare i artikeln.
Om man misstänker att hunden har mask men inte är säker är det bra att ta reda på det innan man avmaskar. Man ska inte avmaska hunden för säkerhets skull. Anledningen till det är att dessa parasiter kan utveckla resistens mot avmaskningsmedel. Istället bör man testa hunden, och det kan man göra på flera olika sätt.
Träckprov för mask hos hund
Ett alternativ för att testa om hunden har mask är att köpa ett provtagningskit som heter Kollamasken. Detta provtagningskit innehåller allt du behöver för att ta ett avföringsprov och skicka in det till ett laboratorium för analys. Träckprovet som det också kallas ger sedan svar på om din hund har inälvsparasiter, vilken typ av parasit det är och hur den bör behandlas. Kollamasken kostar runt 300 kr och om vill du läsa mer eller köpa finns det hos MEDS.
Andra alternativet är att skicka in ett avföringsprov till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Fördelen att gå via SVA är att fler typer av mag-tarmparasiter kan upptäckas och analyseras jämfört med provtagningskitet Kollamasken. Precis som med Kollamasken får man reda på vilken typ av mask hunden har vilket innebär att man kan köpa avmaskningsmedel för just denna mask och slipper kombinationspreparat som kan leda till ökad resistens hos inälvsparasiter. Att skicka avföringsprov till SVA är dock något dyrare än Kollamasken och kräver att du skickar in en remiss. Läs mer om vad SVA erbjuder för analyser här.
Sista alternativet är att vända sig till sin veterinär. Kontakta din veterinärmottagning för att rådfråga hur de går tillväga. Vanligtvis tar man med avföringsprov till veterinären för analys och får svar på plats om möjligt.
Avmaskningsmedel för hund och behandling mot mask
Det finns en mängd preparat att välja mellan när det kommer till avmaskning för hund, både receptbelagda och receptfria. De flesta preparat som säljs är något som kallas kombinationspreparat. Det innebär att de fungerar mot flera typer av mask, vanligtvis spolmask och bandmask, men ibland även dvärgbandmask. Dessa fungerar generellt sett bra. Vet du dock säkert vilken typ av mask din hund har är det rekommenderat att använda ett preparat som är avsett enbart för den masken. Detta för att minska risken att parasiterna blir resistenta.
Avmaskningsmedel kommer även i olika form, tabletter, pasta eller spot-on. Vilken form preparatet är i har mindre betydelse gällande hur bra det fungerar, det är mer en smaksak vad man föredrar. Det kan till exempel vara svårt att få hunden att svälja tabletter eller pasta, då kan ett spot-on preparat som droppas direkt på hunden vara lättare. Dock finns det något som heter tablettingivare som gör det lättare att mata hunden med tabletter och du riskerar inte att hunden biter dina fingrar.
Innan du köper ett avmaskningsmedel måste du veta vad din hund väger. De olika preparaten är anpassade efter olika storlekar på hundar. Se också till att läsa instruktionerna på bipacksedeln! Antal doseringar, om preparatet ska ges tillsammans med hundfoder, om tabletterna ska ges hela eller krossade med mera kan skilja beroende på vad du köper för produkt.
En bra återförsäljare av avmaskningsmedel är FirstVet E-handel. Här kan du hitta avmaskningsmedel för hund i alla former och för alla hundstorlekar.
Om och hur du avmaskar din hund beror också på hur gammal din hund är. Avmaskning av valp och vuxen hund skiljer sig åt.
Avmaskning vuxen hund
Tidigare rekommenderades man att avmaska hunden en gång per år. Men 2014 ändrade Läkemedelsverket rekommendationen till att man inte längre ska rutinmässigt avmaska vuxna hundar utan endast avmaska vid tecken på mask. Förändringen gjordes för att motverka att inälvsparasiterna ska bli resistenta mot avmaskningsmedel. Dock finns det undantag för dessa rekommendationer. Hundar som befinner sig i en miljö där smittorisken är hög, valpar och i samband med resor är alla exempel på undantag från dessa rekommendationer.
Avmaskning hundvalp
Till skillnad från vuxna hundar avmaskas fortfarande hundvalpar rutinmässigt. Anledningen är att valpar som drabbas av mask kan bli allvarligt sjuka, magra av och komma efter i tillväxten. Dessutom drabbas valpar oftare än vuxna hundar av spolmask.
I regel påbörjas avmaskningen av hunden redan hos uppfödaren. Därefter brukar den nya ägaren avmaska valpen ytterligare minst en gång. Rådfråga din uppfödare angående avmaskning!
Avmaskning i samband med resa
Planerar du att ta med din hund utanför Sverige måste du kolla vad det är för regler som gäller för det landet ni ska till. Alla länder har deras egna regler och krav gällande avmaskning. Ofta är det krav på att avmaskningen utförs på en veterinärklinik, så kontakta din veterinär i god tid innan avresa för att säkert få hunden avmaskad i tid.
Som sagt har alla länder olika regler och krav. Norge, Finland, Irland, Storbritannien och Malta är alla länder som kräver att din hund har blivit avmaskad vid inresa. Sverige har också krav på avmaskning när du reser hem från vissa länder. För uppdaterad information om olika länders krav och regler kan du vända dig till landets ambassad eller Jordbruksverket.
Spolmask och bandmask
Den vanligaste masken som drabbar hundar är spolmasken. De är gulvita smala maskar som kan bli upp till 15 cm långa och drabbar främst valpar och unghundar. Bandmask är också en relativt vanligt förekommande mask hos hundar. De kännetecknas som små platta risgryn vanligt förekommande i avföringen eller vid analöppningen. Bandmasken smittas inte från hund till hund utan hunden kan bli infekterad av bandmasken när den äter rått kött eller inälvor från vilt.
Dvärgbandmask är en typ av bandmask som inte är vanligt förekommande i Sverige men som kan drabba hundar. Oftast sker detta i samband med resor utomlands, därav har vissa länder krav på avmaskning när hunden reser över gränsen. Dvärgbandmasken ger oftast inga symptom på hunden men om människor blir smittade i sin tur kan de leda till allvarlig sjukdom.
För att läsa mer om vad som kan drabba din hund och hur du kan undvika sjukdomarna kan du läsa vidare på Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Och är du orolig över din hunds hälsa och dyra veterinärkostnader så rekommenderar vi dig att läsa vår jämförelse över de bästa hundförsäkringarna.