Bästa flytvästen för din hund

Många hundar älskar att vara ute i vattnet och leka. Även om de allra flesta hundar är ganska bra simmare kan olyckan alltid inträffa. För att vara på den säkra sidan är en flytväst för hund en billig livsförsäkring. I denna artikeln går vi igenom vad man ska tänka på när man ska köpa hundflytväst och varför den är så viktig.

Trots att hundar generellt sett är duktiga simmare drunknar upp till ett trettiotal hundar i Sverige årligen enligt FirstVet. Men det finns flera saker man kan göra för att förebygga att din hund utsätts för fara. Se till att hålla hunden under uppsikt när den befinner sig i närheten av vatten. Om ni ska ut med båten så hjälp hunden av och på båten och använd alltid flytväst för hundar när din hund befinner sig på en båt eller en brygga!

En hund som trillar i vattnet kan drabbas av panik precis som människor, då tar orken slut väldigt snabbt. Hunden kan även drabbas av muskelkramper i kallt vatten vilket gör att den får det svårt att simma. Även om hundflytvästar kanske först och främst används på båtar eller bryggor kan det vara bra vid stranden också. Det kan förekomma strömmar som drar ut hunden från stranden, då kan hunden få det jobbigt att simma tillbaka. För hur duktig simmare din hund än är så kommer orken ta slut förr eller senare.

Årets bästa hundflytvästar

Nedan listar vi de hundflytvästar som vi tycker är bäst och som har fått höga betyg av kunderna:

Ruffwear Float Coat

Vill du ha det bästa och säkraste till din hund ska du skaffa Ruffwear Float Coat. Denna hundflytväst har fått bra recensioner och kommer i stort sett alltid höst upp i tester av flytvästarna för hundar. Det enda negativa är det relativt höga priset.

Denna hundflytvästen passar för alla ändamål, simning, rehabilitering, båtliv, jakt med mera. Designen gör att den sitter bra på hunden och flytvästens låga vikt garanterar en fri rörlighet för hunden både i vattnet och på land.

Ruffwear Float Coat

Det förstärka handtaget på ovansidan och magplattan på undersidan gör det både enkelt och säkert att lyfta upp hunden i båten eller på bryggan. Västen är enkel att justera till den perfekta storleken och finns i storlekarna XXS-XL.


Hurtta Outdoor Life Savior flytväst

Populär och prisvärd hundflytväst som passar bra för alla typer av vattenaktiviteter. Tack vare utformningen som gör flytvästen välsittande och den låga vikten garanteras hunden fri rörlighet både i vatten och på land.

Handtaget på ovansidan och magplattan på undersidan gör det både enkelt och säkert att lyfta upp hunden i båten eller på bryggan. Västen är enkel att justera till den perfekta storleken och finns i fem olika storlekar, allt från hundar under 5 kg till hundar upp till 80 kg.

Hurtta Outdoor Life Savior Flytväst

Ezydog Flytväst

Prisvärd och robust flytväst med ergonomisk och åtsittande passform. Ezydog flytväst fungerar till alla vattenaktiviteter men passar som bäst i båten eller på bryggan.

Handtaget på ovansidan gör det både enkelt och säkert att lyfta upp hunden i båten eller på bryggan. Västen är justerbar för att passa just din hund. Flytvästen finns i två färger och sju storlekar.

Ezydog flytväst

Att tänka på vid köp av flytväst för hund

Först och främst är det viktigt att du köper en flytväst anpassad för hundens storlek och vikt. Flytvästen ska ha tillräckligt med flytkraft för att kunna hålla hundens vikt flytande. Med det är också viktigt att den inte är för stor, då kan hunden halka ur flytvästen eller hindra den från att simma. En alldeles för stor hundflytväst blir även klumpig för hunden och därav kanske inte lika populär i hundens ögon. Alla flytvästar kommer i flera olika storlekar och vanligtvis finns det en storleksguide för respektive hundflytväst där hundens bröstomkrets mäts, det vill säga den bredaste punkten precis bakom frambenen.

Har du en ras med tjock päls är det rekommenderat att lägga till några centimeter på bröstomkretsen. Dels för bekvämlighet för hunden på land eller i båten men också för att pälsen blir tyngre när den blir blöt och en flytväst med mer flytkraft behövs.

Hundflytvästen bör vara utrustad med ett handtag på ryggen. Har din hund trillat i vattnet från bryggan eller båten kan det bara svårt att lyfta upp den, i synnerhet om hunden har drabbats av panik. Då underlättar handtaget på hundens rygg markant.

Flytvästen ska även ha säkra spännen runt hunden. Det sista man vill är att de går sönder när man ska lyfta upp hunden i handtaget på ryggen. Många hundflytvästar är designade med en magplatta och när man lyfter hunden fördelar magplattan vikten på hundens undersida bättre jämfört mot om det bara är remmar.

Om olyckan är framme

Om olyckan är framme är det viktigt att man vet vad man ska göra och är förberedd. Om din hund har fått vatten i lungorna är det viktigt att agera snabbt! Små hundar kan fördelaktigt hållas upp och ner i bakbenen så att vattnet kan rinna ut. Om hunden är för stor för det så ska hunden läggas på sidan med halsen och huvudet lägre än bålen så att vattnet har möjlighet att rinna ut.

Andas inte hunden börja med att kontrollera ifall luftvägarna är fria genom att dra fram tungan och kolla. Sen måste hjärt- och lungräddning ges. Här kan du läsa mer om konstgjord andning och hjärt- och lungräddning för hundar. Kontakta även veterinär så snabbt som möjligt för instruktioner om vilka åtgärder du bör vidta innan och under transport till närmaste veterinärmottagning.

Andra faror i vattnet

Saltvatten
Om ni befinner er vid saltvatten så var noga med att hunden inte får i sig det. För annars kan hunden drabbas av saltförgiftning. Symptom på att hunden kan fått i sig saltvatten kan vara att hunden kräks någon gång. Då brukar det räcka med att hunden får vila från mat och vatten några timmar. Men fortsätter kräkningarna så bör veterinär uppsökas. Andra symptom på allvarlig saltförgiftning kan vara nedsatt allmäntillstånd, stelhet, diarré, kramper och koma.

Algförgiftning
Vatten kan ibland bli giftigt vid algblomning. Då finns det risk att din hund drabbas av algförgiftning om den badar eller dricker av vattnet. Första symptomen att hålla utkik efter kan vara oro, kräkningar och att hunden är darrig. Sen kan hunden få bleka slemhinnor, bli vinglig och svag, andningssvårigheter. Algförgiftning är ett allvarligt tillstånd då det kan leda till koma eller i värsta fall döden så nära inpå som en timme efter bad. Kontrollera badvattnets kvalitet för att förebygga att din hund drabbas av algförgiftning. Här kan du läsa mer om algblomning.

Misstänker du att din hund har blivit algförgiftad är det viktigt att handla snabbt för varje minut räknas. Ring närmaste veterinärmottagning och meddela att ni är på väg så att de kan förbereda behandlingen. Har hunden vistats i vattnet kan det vara bra att skölja rent pälsen från giftet med rent vatten på väg in till mottagningen.

Vattensvans
Hundar kan drabbas av något som heter vattensvans som är en inflammation i nerverna i svansroten. Det kan inträffa när hundens bakdel har blivit för kall, till exempel när hunden badar i kallt vatten eller är ute i kallt regnigt väder. Vattensvans kännetecknas av att svansen ofta hänger rakt ner samt att hunden får ont i sin bakdel. Vanligtvis går det över av sig själv inom några dagar men kan även dröja upp mot en vecka. Har hunden väldigt ont eller om det inte har gått över på några dagar bör veterinär kontaktas för rådgivning. Vattensvans går att förebygga genom att torka av hunden ifall den är blöt och hålla hunden varm om den har blivit nedkyld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *