Bilbälte till hund

Alla som har hund behöver då och då transportera hunden i bilen. För att din fyrbenta vän ska sitta säkert finns det en del att tänka. Först och främst behöver du se till att hunden sitter fast, det kan man lösa med en hundbur/transportbur eller bilbälte för hund. I denna artikel har vi valt att inrikta oss på just bilbälte till hund. Vi kommer att gå igenom allt du behöver veta om säkerhetsbälte för hundar och rekommendera några modeller att kolla närmare på.

Transportbur/hundbur är ett bra alternativ när man vill ha med sin hund i bilen. Dock så finns det en del hundar som inte trivs instängda i en bur eller så kanske buren inte får plats i bilen. Då är ett bilbälte för hund ett utmärkt alternativ för att transportera hunden på ett säkert sätt.

Dessa bilbälten för hund som även kallas säkerhetsbälte till hund eller bilsele till hund, är speciellt framtagna bälten för just hundar men fungerar i grunden på samma sätt som vanliga bilbälten för människor. Bilselen till hunden säkerställer att hunden sitter fast vid eventuell kollision och vid kraftiga inbromsningar vilket medför att hunden har betydligt större chanser att klara sig utan större skador än utan bilbälte. Utöver det ser den till att hunden inte kan röra sig fritt i bilen och distrahera föraren under åkturen.

Hund i bil, lagar och regler

Enligt lag måste din hund vara kopplad eller instängd på ett eller annat sätt under bilfärden. Det kan vara en bur, grind för bagaget eller med ett bilbälte för hund. Om detta inte följs riskerar du en böter på 1 500 kr om du blir stoppad. Dessutom kräver din hundförsäkring att du följer lagen för att få ersättning om något skulle hända.

När det kommer till själva bilbältet för hunden finns det inga föreskrifter eller lagkrav för hur de ska se ut eller fungera. Så länge hunden sitter fast är det enligt lag godkänt.

Att tänka på när du köper bilbälte till hund

Den vanligaste typen av bilbälte för hund är en sele som man trär över hunden. Selen fästs sedan fast med en kort rem i det riktiga säkerhetsbältet, detta innebär att bilbältet för hunden kommer att passa alla bilar. Utöver denna modellen finns det även säkerhetsbälten för hundar som man fäster direkt i säkerhetsbältets fäste med en metallögla. Båda dessa modeller är säkra och bra alternativ.

Vid olycka eller kraftig inbromsning är det tänkt att bilbältet ska ta upp hundens rörelsemängd och se till att hunden sitter fast i bilen. Det kan ett vanligt hundhalsband och koppel som sitter fast göra. Dock är det riskfyllt och inget vi rekommenderar. Eftersom halsband är smala och endast sitter runt just halsen på hunden blir inte kraften fördelad och kan leda till invändiga skador på hunden om retardationen är stor. Se till att köpa en sele som har breda vadderad remmar runt hunden som kan fördela kraften.

För att säkerhetsbältet till hunden ska fungera på optimalt sätt är det viktigt att storleken är rätt. Är den för stor så finns risken att hunden glider ut ur selen och är den för liten så blir det obekvämt för hunden. De flesta säkerhetsbälten säljs i flera olika storlekar, se till att välja rätt med hjälp av produktens storlekstabell. Utöver det är många justerbara, detta är bra för att få perfekt passform för just din hund.

Godkänd i krocktester

Det vi anser är det viktigaste att kolla efter när du köper bilbälte till din hund är om bältet är krocktestat och godkänt. Det finns många bilbälten på marknaden, men endast ett få antal är krocktestade. Givetvis kan ett bilbälte som inte är krocktestat fungera lika bra, men om man vill känna sig trygg i vetskapen att den verkligen fungerar ska du köpa ett krocktestad bilbälte. Då vet du dessutom att komponenterna är av hög kvalitet som håller vid olyckan.

Bästa bilbälte till hund

Här listar vi de bilbältena för hundar som vi rekommenderar. Vi har utgått från externa tester och recensioner. Endast bilbälten som är krocktestade är med i listan eftersom vi anser att det är den absolut viktigaste aspekten att ta hänsyn till.

MiM All Safe Bilsele

MiM All Safe är en av de få bilbälten för hundar som är krocktestad och godkänd av Sveriges tekniska Forskningsinstitut samt TÜV.

Selen som fästs på hunden har en löstagbar rem som du sätter fast i säkerhetsbältet. Detta gör att bilselen fungerar i alla bilmodeller.

Hundselen är tillverkad av stark nylon med mjuk vaddering och fungerar att använda under promenaden efter bilfärden.

  • Krocktestad och godkänd
  • Justerbar storlek
  • Finns i storlekarna S-XL
  • Ca pris: 900 kr
MiM All Safe Bilsele

Allsafe Harness Krocktestad Bilsele

Allsafe bilsele är ett säkerhetsbälte för hundar framtaget av MIMSafe.

Selen fästs i bilens säkerhetsbälte vilket gör att den fungerar i alla bilmodeller.

Hundselen är tillverkad av stark nylon med mjuk vaddering som gör att selen sitter bekvämt på hunden. Går också bra att använda som vanlig sele under promenaden.

  • Justerbar storlek
  • Finns i 4 storlekar
  • Ca pris: 1 000 kr
Kleinmetall Allsafe Bilsele

Trixie Bilsele

Detta är en väldigt billig bilsele från Trixie enkelt kan klickas fast i bilens befintliga fästen. Observera att denna hundbilselen inte passar till alla bilmodeller, det kan hända att du behöver köpa ett universalfäste till.

  • Justerbar storlek
  • Finns i 4 storlekar
  • Ca pris: 200 kr
Kleinmetall Allsafe Comfort Bilsele

Hundens välmående i bilen

Att transportera hund i bil är något som vi hundägare gör med jämna mellanrum. Utöver att hunden ska sitta säkert i bilen under åkturen finns det en del andra regler att förhålla sig till. För att hålla dig uppdaterad med de senaste reglerna och råden rekommenderar vi att läsa jordbruksverkets hemsida om transportera hundar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *