Bästa foderautomaten för katt

Underlätta din vardag med hjälp av en foderautomat. Med den behöver du inte komma ihåg att ge din djurvän frukost – den finns redan på plats. När du är på jobbet eller ligger och sover sköter foderautomaten utfodringen åt dig! 

Din katt är alltid mätt och nöjd. 

Men vilken är bäst för just dig och din katt? I det här inlägget ger vi dig våra tre bästa tips på foderautomater samt en komplett köpguide.

Bäst i test foderautomat för katter 

För att ge dig och din katt de bästa förutsättningarna har vi listat tre olika foderautomaterna för din katt. De olika foderautomaterna har olika funktioner och passar olika katter.

De 3 bästa foderautomaterna är:


Surefeed Microchip Foderautomat  – Den bästa foderautomaten för den aktiva

Det här är foderautomaternas Rolls Royce, exklusiv och med flera smarta funktioner. Den styrs med hjälp av din katts ID-märkning. När din katt närmar sig luckan för mat öppnas den när automaten känner igen chippet. Det innebär att om ett annat djur närmar sig luckan så kommer den inte att öppnas. Har din katt ingen ID märkning behöver du inte oroa dig, tillverkaren skickar med en RDIF-tagg som du kan fästa på din katts halsband. Bra va?

Den här maskinen är toppen för dig som har flera djur som vanligtvis gillar att äta varandras mat eller går på medicin. Eftersom luckan enbart öppnar sig för rätt chip så kommer det inte funka för övriga djur att ta sig in till fodret. Fungerar även bra om du har små barn.

Foderautomaten är anpassad för både blöt och torr mat. Den har dock ingen portionsanpassning och heller ingen timer. 

Antal matskålar: 2 st
Chip/Timer:
Chip
Torr/blöt mat:
Passar båda
Batteridrift:
Ja
Volym:
3 kg


CatMate C3000 Foderautomat – Bra foderautomat för matvraket

Det här är en foderautomat med flera smarta funktioner. Den är utrustad med en LCD-skärm som gör att du enkelt kan programmera den och se om batteriet behöver bytas. Med den här foderautomaten kan du portionera din katts måltider på exakt tidpunkt. Den har även flera smarta intervallfunktioner som passar perfekt om du har en katt med diabetes. Du kan även välja om du vill kunna frångå schemat och ge din katt en extra portion under dagen. 

CatMate C3000 är fullkomligt inbrottssäker. Den är utrustad med ett patenterat lock som gör det omöjligt för din katt eller andra djur i familjen att bryta sig in i behållaren. Den står stabilt och stadigt på golvet, men vill du göra den extra säker går det att skruva fast den också. 

Fungerar för både katt och hund men rymmer bara ett foder åt gången. 

Antal matskålar: 1 st
Chip/Timer:
Timer
Torr/blöt mat:
Torr
Batteridrift:
Ja
Volym:
3 kg


TX2 foderautomat  – Timer-foderautomaten med två skålar

Denna foderautomat är av en enklare modell, men med fantastiskt bra funktion. De två skålar som den består av ställs in manuellt med hjälp av en timer. Timern har en kapacitet på 48 h, så under denna tid kan din katt få två olika måltider á 300ml. Skålarna är anpassade för både torr och blöt mat, vilket gör det möjligt för dig att utfodra din katt med båda typer. Om du vill hålla maten kall finns det utrymme för att placera kylklossar under matskålarna. Perfekt!

Foderautomaten är enkel att diska och rengöra då det bara är att lyfta ur skålarna, dessa kan även diskas i maskin.

Antal matskålar: 2 st
Chip/Timer:
Timer
Torr/blöt mat:
Passar båda
Batteridrift:
Ja
Volym:
2 x 300 ml


Köpguide foderautomat

Vi vill att du ska göra en så bra investering som möjligt. Därför har vi satt ihop en liten köpguide med punkter att tänka över innan du väljer foderautomat. Håll tillgodo! 

Storlek

Beroende på hur många djur som ska utfodras kan det vara bra att fundera över automatens storlek. I en större foderautomat får du plats med mer foder som håller längre, den står stabilt samt har ofta en bra förslutning som håller fodret fräscht. Med en behållare som är lite större behöver du heller inte oroa dig för att fodret ska ta slut i första taget.

Portionsstorlek

En av många fördelar med foderautomat som vi tycker om är möjligheten att portionsanpassa matningen. Detta är speciellt bra om din katt har särskilda behov eller behöver gå ned i vikt. Alla automater har olika typer av portionsstorlekar, vissa kan du programmera själv medan andra inte går att individanpassa alls. Därför bör du ta dina behov i beaktning när det kommer till denna funktion. 

Typ av foder

Foderautomaten bör vara anpassad för den typ av mat din katt äter. Alla foderautomater är nämligen inte anpassade för både torr och blöt mat. De foderautomater som är anpassade för blöt mat har oftast ingen automatiserad portionsanpassning, istället öppnas en lucka vid ett specifikt klockslag eller när automaten känner av kattens chip. 

Funktion

Det finns som sagt flera funktioner på en foderautomat att ta ställning till. Allt ifrån hur matningen sker till programmeringen av automaten. Vissa foderautomater har möjlighet att utfodra fler än ett djur åt gången och så vidare. Fundera över din katts behov och kom sedan fram till vilka funktioner som är önskvärda. 

Säkerhet

Investera gärna i en foderautomat som katten inte kan bryta sig in i. Den ska ha en bra förslutning samt vara tillräckligt tung och stabil för att inte välta. För skulle din katt kunna ta sig in i automaten faller hela syftet med att ha den. 

Underhåll

Foderautomater behöver diskas och rengöras kontinuerligt för att fodret ska hålla sig fräscht. Många automater behöver plockas isär i flera delar för att bli ren, medan andra har en lättare underhållsprocess. Om det är viktigt för dig bör du se över den aspekten innan du väljer en automat. 

Avslutningsvis

Foderautomater kan sannerligen vara lösningen på dina problem, speciellt om din katt har särskilda behov. En foderautomat kan underlätta matningen på flera sätt, oavsett om det avser att få din katt att gå ned i vikt, äta ett speciellt typ av foder eller har mediciner som andra djur i familjen inte ska kunna få i sig.

Tänk på att det är viktigt att ge rätt foder för just din katt. Alla djur är olika, precis som vi människor. Behöver du tips på vilken mat som är bra för just din djurvän kan du läsa vidare i vårt inlägg om den bästa kattmaten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *