Bästa ridstövlarna

Har det blivit dags att investera i ett par nya ridstövlar? Om du rider vet du säkert om att en ridstövel är mer än bara en sko. Beroende på vilken typ av ridning du utövar behöver ridstöveln vara anpassad utefter dina ändamål, oavsett om det är dressyrritt, fältritt eller hoppning.

Även om du bara rider för nöjes skull behöver du ett par skor som du kan använda i stallet. Om inte ridstövlar är något för dig kanske ett par ridskor passar bättre?  

I den här artikeln ger vi dig allt du behöver veta inför ditt inköp av ridstövlar samt våra favoriter inför nästa säsong.

Varför behöver jag ridstövlar?

Med ett par ridstövlar minskar du risken att få skav från stigläder och sadel. Dessutom ger de ett helt annat stöd till din skänkel och du blir mer stabil och still i din ritt. Viktigt att komma ihåg är att det i många tävlingar är obligatoriskt att ha ridstövlar.

Vilka olika typer av ridstövlar finns det?

Ridstövlar brukar delas in i användningsområden: dressyr och hoppning. Det som skiljer de båda typerna åt är att dressyrstövlarna är mer raka och styva medan hoppstövlarna är mer följsamma och elastiska.

Ridskor, ridstövlar eller chaps?

En ridstövel ger i regel ett bättre stöd än en ridsko, speciellt till skänkeln. Men för den som hellre rider med ridskor än ridstövlar kan du komplettera med ett par chaps. Skon får då ett stövelliknande utseende och skyddar dina underben på samma sätt. Med ett par chaps blir ridningen mer kroppsnära hästen eftersom materialet är tunnare. De är även enklare än ett par ridstövlar att ta av och på. Du får dock inte samma stabilitet och stöd som från en ridstövel. 

Tänk på! Du behöver egentligen inte välja. Många har både ett par ridstövlar och ett par ridskor med tillhörande chaps. Det kan vara bra att ha något att byta med beroende på vad du ska göra i stallet.


Varför välja ridskor?

Med ett par ridskor får du det bästa av två världar: snygga skor med funktionell design. Perfekt både för ritt och för grovarbete i stallet. Många föredrar att ha ridskor på sig efter en ritt för att mocka eller ryckta sin häst. Det beror på att ridskon är mer flexibel och skön att ha som arbetssko. En ridsko går även fint att ha utanför stallet till en snygg outfit. 

En av våra favoriter när det kommer till ridskor är denna modell som du hittar hos Granngården. De har en snygg och tidlös design men är samtidigt funktionella. Det fullnarvade lädret är svart, med elastiska detaljer i brunt på sidorna. För att skydda dina fötter är de försedda med stålhätta och är säkerhetscertifierade. De har en EVA-innersula som går att ta ut för en bättre och mer individuell passform.

Finns att köpa hos Granngården.


Varför välja ridstövlar?

Låt oss vara ärliga. Inget slår en full outfit med tillhörande ridstövlar. Med en ridstövel sätter du guldkant på din utstyrsel, samtidigt som du får ta del av alla fördelar. En ridstövel är nämligen utvecklad för att ge användaren stabilitet och stöd åt skänkeln. Beroende på om du ska rida dressyr eller på fält kan du behöva olika ridstövlar.

Denna ridstövel är en klassisk modell med stilren design i svart läder. Lädret är strukturerat på insidan vaden för att ge användaren ett extra grepp vid ritt. Baktill skaftet finns en dragkedja som säkras genom två knappar. Nedpå foten och upp en bit på vristen finns en snörning för att garantera bästa passform för användaren.

Finns att köpa hos Horze.


Varför välja lädershortchaps?

Shortchaps används i kombination med ett par ridskor med funktionen att skydda dina underben mot regn och kyla. De är mycket lättare att ta på och av än ett par ridstövlar och i många fall ett billigare alternativ. Materialet är mycket tunnare än ett par ridstövlar, vilket gör att du inte får samma stabilitet. Dock har du bättre kontakt med hästen under ridningen.

Om ett par chaps är något för dig tycker vi att du ska spana in vad Horze har att erbjuda. De har chaps som passar alla och vid alla olika tillfällen.

Finns att köpa hos Horze.


Vilka ridstövlar ska jag välja på vintern?

På vintern när graderna smyger sig nedåt kan det bli riktigt kallt på hästryggen, speciellt om fötterna. Vårt tips är att byta ut dina klassiska ridstövlar mot ett par vinterridstövlar. De håller dig varm om fötterna och smalbenen när du är ute och rider i minusgrader.

Vi rekommenderar denna riktigt fina vinterridstövel från Horze. Dessa vinterridstövlar är vinterfodrade och väldigt slitstark sula som klarar den tuffa miljön även i sträng kyla. Dessutom är dom riktigt snygga!

Finns att köpa hos Horze.


Avslutningsvis

När du rider rekommenderar vi att du införskaffar dig ett par ridstövlar eller ridskor för bästa funktion och känsla tillsammans med rätt skyddsutrustning för ridning som en säkerhetsväst och en ridhjälm. Om ni har några frågor är det bara att höra av dig till oss på Djurensliv genom vår kontaktsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *