Vilket är det bästa fästinghalsbandet för din hund? Det finns mängder med produkter på marknaden för att skydda din hund mot fästingar. Dock finns det en del viktiga saker att tänka på innan man bestämmer sig för vilket man ska köpa. Med denna artikeln kommer vi gå igenom allt man kan behöva veta när man ska köpa ett fästinghalsband till sin hund.
Bästa fästinghalsbandet
Vilket preparat som passar bäst är högst individuellt. Det som fungerar för en individ kanske inte gör det för en annan. Testa dig fram för att ta reda på vilket som fungerar bäst för just din hund. Nedan har vi listat några fästinghalsband vi rekommenderar.
De 3 bästa fästinghalsbanden för hundar är:
Köpguide fästinghalsband
Fästingar är ett litet leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. De trivs i gräs och buskar där de sitter och väntar på att ett djur ska gå förbi som de kan fästa sig vid så att den kan suga blod vilket de behöver för att utvecklas. Fästingar kryper först runt i hundens päls för att hitta ett ställe att sätta sig på. När den bestämt sig sitter fästingen i 3-11 dagar.
Som de flesta vet så kan fästingar bära på smitta. Dock så är det långt ifrån alla fästingar som gör det och även om din hund blir smittad vid ett fästingbett behöver den inte bli sjuk. Men risken finns och om din hund blir smittad kan det vara allvarligt och de sjukdomar din hund kan få är främst borrelios och en infektion som heter anaplasmos. TBE är ytterst sällsynt bland hundar. Du kan läsa mer om dessa sjukdomar och vad du ska göra om du misstänker att din hund har blivit smittad här.
För att motverka att din hund får fästingar ska du först och främst noga kamma igenom pälsen och kolla efter fästingar efter varje utevistelse. Undersök extra noga i veck, runt nos och öron. Om du har tur hittar du fästingarna innan dom har hunnit bita sig fast, då är det enkelt att ta bort dom. Om du hittar fästingar som redan bitit sig fast är det lite svårare. En del använder naglar eller pincett men det finns även fästingplockare som gör det lättare att få bort hela fästingen inklusive huvudet som ibland kan vara svårare att få bort. Här är två olika typer av fästingplockare, vi rekommenderar en kofotsmodell.
För att motverka att din hund får fästingar finns också en mängd förebyggande produkter. Det finns tabletter som tas med olika intervall, fästinghalsband eller spot-on medel som droppas direkt på huden. Vissa preparat, framförallt spot-on medel och tabletter är receptbelagda och kräver då recept från din veterinär. I denna artikeln har vi valt att undersöka fästinghalsband. Dessa är receptfria och vanligtvis något som kallas repellerande preparat vilket innebär att halsbandet gör så att fästingarna skyr hunden helt och hållet. Till skillnad från sjukdomsförebyggande preparat som dödar fästingen först efter att den har bitit sig fast.
Fästinghalsband – tänk på det här!
Först och främst ska man komma ihåg att inga fästinghalsband skyddar till 100%. Så kom ihåg att kamma igenom pälsen och kolla efter fästingar efter promenaden. Med det sagt så kommer ett fästinghalsband troligtvis göra att din hund får betydligt färre fästingar.
Det finns två typer av fästinghalsband, fästinghalsband med doft och fästinghalsband med ljud. Fästinghalsband med doft kan liknas vid myggavvisande medel. Vad som utsöndrar doften skiljer sig från halsband till halsband. En del använder sig av giftiga kemikalier och en del av naturliga ämnen. Många halsband med kemikalier är väldigt effektiva, men du bör vara väldigt uppmärksam på hur din hund reagerar på det då dessa kan framkalla allergiska reaktioner. Utöver det så ska man som människa också undvika att komma i direkt kontakt med halsbandet då kemikalierna också kan påverka oss människor. På grund av dessa anledningar rekommenderar vi att till en början testa halsband som utsöndrar doft genom naturliga ämnen.
Fästinghalsband med ljud använder sig av ultraljud som stör fästingarna så pass mycket att de inte närmar sig hunden. Ljudet hörs inte av människor, men hunden kan uppfatta det beroende på vilket halsband man väljer. Så var även här uppmärksam på hur din hund reagerar när du använder ett fästinghalsband med ljud.
En del fästinghalsband kan sitta på när huden badar i vattendrag ute i naturen, men många ska man ta av, speciellt de med farliga kemikalier. Detta på grund av att de kan vara giftiga för vattenlevande organismer. De flesta fästinghalsband lämpar sig inte till hundvalpar. Om du ändå vill använda det till en hundvalp se till att du väljer ett halsband som är till för just valpar. Använd heller aldrig ett fästinghalsband för hundar på din katt, det är direkt farligt. Har du flera djur i hushållet finns risken att andra djur biter eller slickar på halsbandet. Detta kan leda till en allvarlig allergisk reaktion och är något du bör känna till.
Är din hund dräktig eller digivande rekommenderar vi att avstå från att använda fästinghalsband på din hund. Det finns inga vetenskapliga studier som indikerar att fästinghalsband har någon negativ effekt på ofödda valpar eller att det kan spridas via tikens modersmjölk. Men eftersom man inte vet vilka effekter som kan uppstå så rekommenderar veterinärer och hundexperter att undvika att använda fästinghalsband på dräktiga eller digivande hundar.
Livslängden för fästinghalsband med doft skiljer sig markant mellan de olika märkena. När doften slutar vara aktiv eller inte är tillräckligt stark slutar halsbandet fungera och det är dags att köpa ett nytt. Ta livslängden i förhållande till pris när du väljer halsband för att få ut så mycket som möjligt för pengarna.
Var noga med att du väljer rätt storlek på ditt fästinghalsband. För små halsband innebär att att det kan skava och vara obekvämt för hunden och används ett för stort kan det fasta i saker.
Välj alltid ett fästinghalsband som är godkänt i Sverige och läs bipacksedeln!
Är fästinghalsband farliga?
Som med alla substanser finns risken för biverkningar även om det är väldigt sällsynt. Är du orolig över eventuella biverkningar rekommenderar vi dig att rådfråga din veterinär. Diskutera saker som ålder, ras, sjukdom med mera. När din hund börjar använda fästinghalsband bör du hålla koll på följande biverkningar:
- hudirritation och klåda
- rodnad
- pälsförlust
- allergisk reaktion
- beteendeförändringar
Märker du av någon biverkning bör du ta av halsbandet och schamponera din hund. Då minskar vanligtvis biverkningarna snabbt. Hjälper inte detta eller om din hund har hunnit bli riktigt dålig bör du uppsöka veterinär.