Munkorg är något som din hund förhoppningsvis aldrig kommer behöva använda. Men i vissa situationer kan det vara användbart beroende på din hunds beteende. När bör man, och när bör man inte använda munkorg? Hur vänjer man hunden vid munkorgen? Vad ska man tänka på när man köper en ny hundmunkorg och vilken är den bästa munkorgen för hunden? Läs vidare för att få svar på alla frågor!
Bästa munkorg för hund
Vi har endast rekommenderat två munkorgar eftersom vi anser att det är enbart dessa två som uppfyller kriterierna. Vi har valt att inte rekommendera mjuka munkorgar med argumentationen att dessa ofta upplevs som obehagliga för hunden och dessutom begränsar hundens möjlighet att att reglera kroppstemperaturen och dricka vatten.
Köpguide – munkorg för hundar
Att sätta på en munkorg på sin älskade hund kan kännas fel och elakt. Många oroar sig att hunden får ont, har svårt att dricka eller till och med andas. Men så är det nödvändigtvis inte. Väljer du en munkorg som passar hunden bra och lär den att munkorgen inte är något negativt så är det vanligtvis inga problem.
När ska munkorg för hund användas?
Många som ser en hund bära munkorg tänker direkt att det beror på att hunden är aggressiv. Så kan det givetvis vara. Vet man om att hunden är aggressiv bör man ta ansvar och se till att hunden bär munkorg när den befinner sig bland människor eller andra djur. Men det finns fler anledningar och tillfällen en munkorg för hund kan vara användbart.
Hundar som är osäkra kan bli aggressiva i situationer som gör dom obekväma. Att besöka veterinären är generellt sett inget hunden gillar. Då kan en munkorg till hunden vara en trygghet för dig, veterinären och hunden. Andra situationer som kan få hundar att känna sig obekväma eller orolig är bussresor, när man trimmar pälsen eller klipper klorna. Stressiga miljöer och obekväma situationer kan få den allra snällaste hunden att nafsa.
Många förespråkar att vänja hunden med att bära munkorg innan det behövs. Argumentationen till det är ofta om en hund som varit med om en olycka och blivit skadad, kan i högre grad få för sig att bitas när man försöker hjälpa den. Hunden kan ha så ont att den försöker skydda sig genom att bitas om man rör vid den. Då kan en munkorg vara en säkerhet.
Det finns även situationer du inte ska sätta på munkorg på hunden. Får du för dig att sätta på en munkorg på hunden för att hindra den att skälla, tugga på saker eller äta saker från marken under promenaden ska du tänka om. Dessa beteenden är alla problem som inte ska lösas med munkorg. Om du vill förändra dessa beteenden behövs det träning. Om din hund till exempel konstant skäller finns det skäl till det. Börja istället med att försöka lista ut orsaken till beteendet och sen förändra beteendet med träning. Kom ihåg att det alltid finns professionell hjälp att få.
Munkorgar är till för att användas under kortare perioder. Använd därför inte munkorgen för länge, det är påfrestande för hunden. Munkorgen skall heller inte användas som någon form av bestraffning. Du kommer inte göra något åt det underliggande problemet. Det ända du kommer åstadkomma är att hunden förknippar munkorgen med något negativ och kommer då vara motvillig att använda den när det verkligen behövs.
Att tänka på när man köper munkorg för hund
Börja med att fråga dig i vilka situationer som munkorgen kommer användas. Är den till för promenaden i parken, när du klipper klorna eller när ni besöker veterinären. Det finns olika modeller av munkorg som passar bättre eller sämre för de olika situationerna. De olika modellerna och när de passar går vi igenom lite längre ner.
Det viktigaste att tänka på när du köper en hund munkorg är att den passar hunden. Är den för stor kan den lossna och är den för liten blir det obekvämt för hunden och den kan få svårt att dricka, flåsa och andas. Beställer du online finns det tabeller med mått att utgå från för att få rätt storlek. Vanligtvis mäter du längden på nosen och omkretsen av hundens hals och nos, men det kan skilja sig från modell till modell.
För att veta att munkorgen är lagom i storleken och sitter som den ska finns det några riktlinjer att utgå från. Se också till att nosen inte tar i munkorgen. Remmarna bör sitta så att du kan få in ett finger mellan remmen och huvudet på hunden när den sitter fast. Och till sist se till att munkorgen inte hindrar hunden från att andas ordentligt!
En del munkorgar är designade för att passa speciella raser. En mops till exempel behöver en annan typ av munkorg än en labrador. Är du osäker på vilken modell just din hund behöver rekommenderar vi att kontakta återförsäljarna.
Vilken modell av munkorg för hund är bäst?
Övergripande kan man dela in munkorgar för hundar i två kategorier. Hårda munkorgar som påminner om galler och mjuka munkorgar som träs runt nosen på hunden.
Hårda munkorgar ser ut som en korg eller ett galler man fäster över nosen på hunden och är vanligtvis tillverkade av metall, plast, gummi eller läder. Till utseendet kan man tro att hårda munkorgar skulle vara obekvämare och värre för hunden, med det är faktiskt tvärtom. Korgarna är stora nog för att hunden ska kunna öppna munnen för att flåsa och andas naturligt. Dricka vatten är inga problem för hunden och ofta går det även att ge hunden godisbitar genom gallret. Planerar du att hunden ska bära munkorgen under en längre tid ska du köpa en hård munkorg som tillåter hunden att öppna munnen.
Mjuk munkorg är oftast gjorda av nylon eller läder. Dessa trär man över nosen och hindrar hunden från att öppna munnen. Många hundar känner sig begränsade och frustrerade av denna typen av munkorg då hunden inte kan öppna munnen ordentligt för att flåsa, dricka vatten eller äta. Tillfällen som denna typen av munkorg kan vara användbart är om du ska klippa klorna eller när ni besöker veterinären. Men kom ihåg att inte använda munkorgen under längre tid och aldrig när det är varmt. Då har hunden ingen möjlighet att reglera kroppstemperaturen eftersom det ända sättet den kan göra det är genom att flåsa.
Hur man vänjer hunden vid munkorg
Att lära en hundvalpen att bära munkorg kommer vara lättare än lära en vuxen hund. Men det är aldrig för sent. Oavsett när du ska vänja hunden vid munkorg är det viktigt att ha tålamod och ge mycket beröm så att hunden förknippar munkorgen till något positivt.
Nedan är ett kort men bra videoklipp på hur man kan vänja hunden vid munkorg.
Hej!har en grand danois som är 10 månader och är stor.vill köpa ett munskydd i plast eller läder men vet ej storleken,kan ni hjälpa mig med detta??mvh inge jacobsson
Hej Inge!
Åå en Grand Danois, då förstår vi att det kan vara lite svårt att hitta en munkorg till en så stor hund.
Absolut kan vi hjälpa dig med att välja rätt storlek.
På de munkorgarna där det finns olika storlekar att köpa finns det oftast en storleksguide.
Mvh, Djurensliv