Dräktig Katt -När är det Dags att Föda? 

När din katt är dräktig kan det ibland hända att den beter sig annorlunda. Den här artikeln presenterar viktiga aspekter av kattföräldraskap samt tips på hur du kan stötta din dräktiga katt när det är dags för henne att föda. Vi kommer också gå igenom hur du känner igen tecknen på att hon är redo att få sina kattungar och vad du som ansvarig ägare bör tänka på!

Mystiken kring dräktiga katter

Kattungar är som bekant små, lekfulla och fulla av liv. Men allt börjar med kattmamman och hennes dräktighet. Det är en konstig, spännande och ibland lite skrämmande tid för både katten och för oss människor. Att ha en dräktig katt kan vara lite som att lösa ett mysterium – mycket av vad som händer finns dolt i det okända. Från det lustiga sättet hon kräver extra godis (eller kanske i vissa fall ratar maten helt), till de märkliga vilorutinerna hon kan införa, kan en dräktig katts beteende vara fullt av överraskningar. Dessutom är det spännande dagar fulla av förväntan – när kommer de små liven göra sin entré? Men oavsett hur mysteriöst det kan vara, kattens dräktighet är också en tid då du som ägare kan göra en betydande skillnad i sin fyrbenta väns liv. För att kunna göra denna resa så smidig som möjligt för både dig och din katt, låt oss ta en närmare titt på vad dräktigheten innebär och när du vet att det är dags för katter att föda. 

Tecken att se upp för: Så visar din katt att det är dags att föda

Vissa tecken tyder på att din katt är beredd att få sina kattungar. Foster kommer att vara i livmodern i någonstans mellan 63 och 70 dagar, och hon kan föda vilken dag som helst däremellan. Alla katter är olika, men det finns vissa allmänna beteenden och tecken som kan hjälpa dig att förstå när förlossningen närmar sig. Observera din katts beteende – blir hon mer tillgiven, eller kanske tvärtom, mera avlägsen? Beteendeförändringar kan vara ett tecken på att något är på gång. 

Ändrat beteende och tecken på obehag

Din katts beteende kan ge dig antydningar om hon är på väg att föda. Katter är vanligtvis väldigt självständiga djur, men när födseln närmar sig kan de bli ovanligt keliga och söka din tröst och sällskap. Andra tecken kan inkludera orolighet, frekventa toalettbesök eller till och med nervösa skrik. Notera att detta är naturligt beteende och är inte nödvändigtvis ett tecken på smärta, men en indikation på att din katts kropp förbereder sig för viktiga saker som kommer att hända. 

Nästbyggande och förlossningsplatsen

När födseln närmar sig, kommer din katt att börja leta efter ett näste. Hon kommer att söka efter en lugn, varm och säker plats där hon kan föda och ta hand om sina kattungar. Du kan hjälpa till med att förbereda en låda med sida som är lätt för henne att kliva in och ut. Fyll lådan med rena handdukar eller filtar som katten kan kräla omkring på. Kom ihåg, det kan hända att hon väljer en annan plats än den du förberedd – i plantlådan, bakom soffan, under sängen eller någon annanstans där hon känner sig säker och bekväm. Respektera hennes val och stöd hennes beslut.

Så här hanterar du förlossningen av din dräktiga katt

Tillhör du dem som tror att din katt klarar allt på egen hand när det kommer till födseln? Fastän många kattägare är till synes nonchalanta, är sanningen att de flesta ägare, både nya och erfarna, upplever åtminstone en smula nervositet när den stora dagen närmar sig. Och det är inget fel med det. Trots allt vill vi ge våran katt den hjälpen och stödet hon behöver genom denna unika tid. Så hur navigerar man i kattens värld när hon föder kattungar? Här kommer några bra tips för en smidig kattförlossning:

  • Rigga upp en mysig födelseplats 
  • Ha rena handdukar till hands 
  • Få tillgång till ett uppvärmt område för kattungarna 
  • Ha nummer till veterinären redo 
  • Förbered dig själv mentalt 

Förberedelser inför födelse

Att vara redo inför din katts födelse innebär att ha lite framförhållning. En av de viktigaste sakerna du kan göra för att bidra till en smidig födelse är att skapa en fredlig och trygg miljö för din katt. Sätt upp en födselplats som är mörk, varm och lugn. En box med sidor är perfekt för detta. Lägg gärna en mjuk filt eller handdukar på botten av lådan, men tänk på att dessa kommer att behöva bytas ut efter födseln och under de första veckorna med kattungar. Ha också klart med nödvändiga förnödenheter som rena och mjuka sängkläder och flaskor om du behöver mata kattungarna artificiellt. Det är också mycket viktigt att ha alla nödvändiga telefonnummer redo.

Vad du ska göra och när du ska låta bli

Vikten av att veta när du ska stiga in och när du ska hålla tillbaka kan inte nog betonas. Många kattägare blir överdrivet angelägna om att hjälpa till och kan faktiskt skada mer än de hjälper. Sanningen är att mycket av processen kommer att gå smidigt utan din inblandning alls. Men det finns vissa händelser under vilka du behöver stiga in. Om en kattunge blir fast i födelsekanalen under en längre tid (mer än 10 minuter), kan du behöva hjälpa till. Denna varelse är mycket liten och känslig så var försiktig! Om kattungen föds i en fosterblåsa som inte bryter, behöver du avlägsna den så att kattungen kan andas. Slutligen, om katten inte tar bort navelsträngen kan du behöva klippa den själv. I ovanstående scenarier och vid något tecken på komplikationer bör du vara beredd att ringa din veterinär för råd. 

Genomsnittligt antal ungar och överlevnadsgrad för

kattungar

Ifall du undrar över hur många kattungar din katt kan få, kan siffran variera en hel del. Genomsnittligt sett kan en katt ha mellan 1 och 9 kattungar i en kull, men de flesta föder mellan 3 och 5. Vid hennes första graviditet har din katt sannolikt färre kattungar jämfört med efterföljande saker. Ju äldre din katt blir, desto mindre är hennes förmåga att föda flera ungar. Vad gäller överlevnadsgraden för nyfödda kattungar, så kan det också variera stort baserat på flera faktorer. En studie visar att tätt uppemot 75% av kattungar överlever till 6 månaders ålder, förutsatt att de föds i en säker miljö med tillgång till lämplig näring och veterinärvård. Men tyvärr är naturen inte alltid så generös, och hastigheten kan falla till under 50% i mindre än idealiska miljöer. Därför är ditt stöd avgörande för att din dräktiga katt ska ha en framgångsrik förlossning och friska kattungar. 

När veterinären behövs: Förstå när situationen blir akut

Du kanske frågar dig själv “När ska jag ta min dräktiga katt till veterinären?” Oftast avverkas födseln utan några problem. Men det kan hända att något går snett. När situationen blir akut behöver du veta vad du ska leta efter att avgöra om det är dags att ringa veterinären. Det är alltid bättre att vara överdrivet försiktig när det gäller din katts hälsa, särskilt under en sådan kritisk tid som förlossning. 

  • Katten har kämpat i mer än 1 timme utan att föda någon katt 
  • Det har gått mer än 2 timmar mellan födslarna av kattungar 
  • Katten uppvisar tecken på smärta eller lidande 
  • Du ser grön vätska komma ut före den första kattungen 
  • Om katten helt plötsligt slutar att föda 

Efter förlossningen: Så tar du hand om mamman och

hennes nya kattungar

Födelseprocessen kan vara utmanande både för katten och för dig som ägare, men dagarna och veckorna som följer efter kan vara lika spännande. Katten och hennes kattungar har överlevt en av naturens mest fantastiska händelser, och nu väntar en fantastisk tid fylld med glädje, upptäckter och bonding. Men dessa kommer också med sina egna utmaningar. Både mamma katten och hennes kattungar har specifika behov som behöver tillgodoses för att säkerställa deras hälsa och lycka. 

Bonding period och introduktion till mat

Kattungar blir snart aktiva och börjar utforska sin omvärld, men de första dagarna tillbringas mest vid mammas sida. Denna bonding-period är kritisk för deras utveckling och deras förmåga att interagera med andra katter i framtiden. Det är också under denna tid de gradvis börjar introduceras för mat. Vanligtvis börjar kattungar äta fast föda runt 3-4 veckor gamla, och det är lämpligt att börja med mjuk kattungefoder innan man gradvis övergår till torrfoder. 

Hur man tar hand om kattungarna på bästa sätt

Att ta hand om kattungarna är också en viktig del av denna process. Detta inkluderar att få dem vänjer vid att hanteras av människor, vilket kommer att vara till hjälp när det är dags för veterinärbesök och andra interaktioner i framtiden. Du bör också se till att de får rätt näring och att de har en trygg och ren miljö. Kom ihåg att mammakatten gör det mesta av arbetet, så respektera hennes utrymme och låt henne sköta sitt jobb. Din uppgift är främst att ge stöd och se till att alla har vad de behöver för att växa och utvecklas på bästa möjliga sätt. 

Vanliga Frågor och Svar

Vilket dygn föder katter? 

Katter kan föda vid vilken tidpunkt på dygnet som helst, men det är vanligast att förlossningen startar sent på natten eller tidigt på morgonen när allt är lugnt och stilla. Denna timing stämmer överens med kattens naturliga jaktmönster och livsstil.  

Hur känns magen på en dräktig katt? 

Magen på en dräktig katt känns ofta hård och rundad till följd av de växande kattungarna. Eftersom dräktigheten fortgår, kan man även kännas små bultar som är individuella kattungar. Du kan också märka svaga ryckningar, särskilt under de sista veckorna, vilket är spädbarnens rörelser.  

Hur länge kan en katt gå över tiden? 

En katt kan gå över tiden upp till en vecka utan några större risker. Dock, om mer än en vecka har passerat sedan beräknad födsel, bör katten undersökas av en veterinär för att försäkra att allt står rätt till. 

Kan en katt bli dräktig när den diar? 

Ja, en katt kan bli dräktig samtidigt som den diar. Dräktighet och amning är två separata processer styrd av olika hormoner, så det är tekniskt möjligt för en katt att bli gravid medan den fortfarande ammar sina ungar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *