Säker ridhjälm

En ridhjälm är ett måste för alla ryttare, nybörjare så som erfarna, olyckan kan drabba oss alla. Dock är det inte lätt att veta vad man ska man ska ha för hjälm då det finns uppsjö av olika märken och modeller. Därför har vi bestämt oss för att skriva ihop en kort guide om vad man ska tänka på när man ska köpa ridhjälm. Vad säger standarden? Hur ofta ska man byta ut sin ridhjälm? Detta och lite till reder vi ut för att du ska hitta en säker och bekväm hjälm.

Nedan listar vi de 3 bästa ridhjälmarna

Back on Track EQ3 Lynx – MIPS

Back on track EQ3 Lynx

Vinnaren av testet med betyget 5/5, mycket tack vare rotationsskyddet MIPS. En lätt tävling/allround ridhjälm med skruvfunktion baktill för att ställa in storleken. Finns i flera färger och skal.

Finns att köpa på Granngården.

Back on Track EQ3 – MIPS

Back on track EQ3

Delad 2:a i testet med betyget 4/5. Även denna modell är utrustad med rotationsskyddet MIPS. En lätt ridhjälm med bra ventilation. Finns i flera färger och skal.

Finns att köpa på Granngården.

Charles Owen Ayr8 Leatherlook

Charles Owen Ayr8 Leather Look

Delad 2:a i testet med betyget 4/5 trots att den inte är utrustad med rotationsskyddet MIPS. Den dyraste ridhjälmen av de tre.

Finns att köpa på Skara Hästsport.

Viktiga saker att tänka på när du köper ridhjälm!

Enligt statistik från Agria är den vanligaste ryttarskadan hjärnskakning och/eller sårskada mot huvud med hela 17% av alla rapporterade olyckor. Vidare påpekar dom att huvudet är den mest utsatta kroppsdelen och att ungefär 5 ryttare i veckan drabbas av huvudskador. Den vanligaste olycksorsaken är fall från häst eller sulky med hela 67,6% av alla rapporterade fall. Statistiken är inte dagsfärsk, 2010-2012 sammanställde Statistiska Centralbyrån denna undersökning. Men det säger en del om hur viktigt en ridhjälm är! Även om ridhjälmen är ett bra skydd mot allvarliga skador inom ridsport så skyddar den endast just huvudet. Ett bra komplement till ridhjälm är säkerhetsväst för ridning. Vill du läsa mer kan du göra det på vår guide om säkerhetsväst.

Om du ska börja ta ridlektioner finns det ofta en ridhjälmar att låna på stallet. Detta kan vara bra att utnyttja för att först och främst känna efter ifall ridsport är något för dig, dessutom får du möjlighet att testa olika modeller och storlekar vilket hjälper dig när väl du ska köpa en egen ridhjälm.

Hjälmstandard

Svenska Ridsportförbundet har beslutat att hjälm ska bäras vid uppsutten ridning och körning inom förbundets verksamhet. Men det finns också krav på vilken standard det ska vara på ridhjälmarna. För tillfället behandlar EU-kommissionen ett ärende om en ny standard för test och märkning av ridhjälmar. Men tills det att de ny direktiven har blivit publicerats har de nya kraven inte trätts i kraft och då gäller de så kallade övergångsreglerna i Sverige. Det innebär att du kan rida i en CE-märkt ridhjälm som har tilläggsmärkning VG 1 eller i en äldre hjälm märk EN 1384. Observera att dessa regler gäller i Sverige, om du ska tävla utomlands kan det vara andra krav!

Om du ska köpa en ny hjälm behöver du generellt inte vara orolig över märkningen, de allra flesta ridhjälmar är godkända. Men det är aldrig fel att dubbelkolla.

Om du vill hålla dig uppdaterad om de nya kraven och reglerna eller läsa på mer kan du göra det på Svenska Ridsportförbundet.

Hur ofta ska man byta ut sin ridhjälm?

Som riktlinje påstår många att en hjälm håller ungefär i 2 år, sen är det dags att byta ut den. Detta skiljer sig givetvis mellan olika hjälmar och hur väl du tar hand om den. Tänk att förvara din hjälm torrt och relativt svalt, aldrig i solljus!

Om hjälmen har utsatts för ett hårt slag, som till exempel att du trillat med den och slagit i huvudet eller att du tappat den i marken kan det innebära att den skyddande förmågan har försämrats. Man kan kontrollera sin hjälm ifall den har fått några skador, men det är inte alltid att skadorna syns från utsidan och man bör därför byta ut sin hjälm för att vara på säkra sidan. På grund av denna anledning avråder vi att köpa en begagnad ridhjälm från någon du inte känner väl. Det kan vara så att hjälmen fått en hård smäll som försämrat den skyddande förmågan utan att det syns.

Passform och storlek

Passform och storlek är väldigt viktigt när det kommer till hjälmar! Först och främst ska den sitta skönt med ett jämt fördelat tryck över huvudet, då kommer den användas flitigare. Viktigt är också att hjälmen inte kan trilla av eller glida runt på huvudet. Det kan du testa när du provar hjälmen genom att skaka på huvudet när du har hjälmen på dig, om du känner att hjälmen inte sitter stadigt på huvudet ska du antingen gå ner i storlek eller testa en annan modell. Dock kan man på de flesta hjälmarna anpassa storleken för att få en bättre passform. När hjälmen sitter rätt pekar skärmen horisontellt och om du får in två fingrar mellan hakbandet och hakan är bandet lagom spänt .

Om du köper en hjälm till ett barn köp inte en hjälm som är lite för stor och tänk att det kan vara bra att växa in i! Om hjälmen inte har rätt storlek finns risken att den trillar av eller att den inte skyddar lika bra.

Folksam testar de vanligaste ridhjälmarna

2018 genomförde försäkringsbolaget Folksam en omfattande undersökning av 15 vanliga ridhjälmar, varav endast 3 fick godkänt. 4 tester per ridhjälm genomfördes. Det första testet utvärderar hjälmens stötupptagningsförmåga vid rakt islag och motsvarar det testet som genomförs för att en ridhjälm ska få säljas på den svenska marknaden. För de tre andra testen undersöktes ridhjälmens skyddsförmåga med varierande islagsvinklar för att veta hur väl hjälmen skyddar mot rotation av huvudet vid slag. Detta för att forskning tyder på att just rotation är kritiskt för hjärnskador. På dessa tester klarade sig hjälmarna med MIPS betydligt bättre än de utan.
Vill du läsa mer om Folksams test kan du göra det här.

MIPS ridhjälm

MIPS som står för Multi-directional Impact System är en svensk uppfinning grundad 1996. På senare år har hjälmar inom i stort sett alla sporter börjat tillverkas med MIPS. Det som gör hjälmar med MIPS säkrare är att hjälmen tar upp rotationsrörelser från sneda islag mot huvudet bättre. Detta genom ett extra skal på insidan av hjälmen som kan glida mot hjälmens utsida. Det är just rotationsrörelser från sneda islag som hjärnan är som mest känslig för och med MIPS är risken för lindriga och allvarliga hjärnskador mindre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *