Precis som ridhjälm är säkerhetsväst något alla som utövar ridsport bör använda. Både nybörjare och erfarna kan trilla av hästen, då är säkerhetsvästen något som kan göra att du undviker allvarliga skador. Det finns mängder med olika säkerhetsvästar på marknaden, dessutom blir det allt mer populärt med uppblåsbara säkerhetsvästar. Det är med andra ord inte lätt att veta vad man ska köpa. Så med denna artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver veta inför ditt köp av säkerhetsväst.
Ridsport är farligt och varje år rapporteras det in många olyckor. Den vanligaste olyckan sker när ryttaren trillar av hästen och det är något som de flesta är med om minst en gång. För att minska risken för att olyckorna blir allvarliga bör du som ryttare bära ridhjälm och säkerhetsväst för ridning. Säkerhetsvästen skyddar bröstkorg, rygg och inre organ när ryttaren faller av hästen genom att fördela trycket från smällen över en större yta. Men säkerhetsvästen skyddar inte bara när man trillar av hästen utan även om man blir sparkad, trampad eller klämd av hästen. Med andra ord är det bra att bära säkerhetsvästen även i stallet.
En del ryttare gillar friheten med att bära ryggskydd istället för säkerhetsväst. Det är bättre än inget, men ryggskyddet skyddar inte framsidan på kroppen och är därmed inte lika säker som en säkerhetsväst. Därför rekommenderar vi att bära säkerhetsväst för ridning och inte ryggskydd. Dessutom så kräver många försäkringsbolag att du bär säkerhetsväst för att försäkringen ska gälla för olyckor i samband med ridning.
Vad ska man tänka på när man köper säkerhetsväst för ridning?
Säkerhetsvästar för ridning är ganska dyra, därför vill man bli nöjd med sitt köp. För att bli nöjd finns det en del aspekter att tänka på innan man köper en säkerhetsväst. Först och främst är det viktigt att den passar bra på just dig. Passformen kan variera en del mellan de olika märkena och modellerna, har du möjlighet att testa olika modeller och storlekar innan du bestämmer dig är det att föredra. Om du beställer online går det alltid att testa den och skicka tillbaka om du inte är nöjd. När det kommer till passform av säkerhetsväst finns det några riktlinjer att utgå från.
- Säkerhetsvästen ska täcka bröst och nyckelben. Framstycket på västen ska även gå 2-3 cm nedanför revbenen. En väst som är för kort framtill kan leda till revbensskador.
- Bakre delen av västen ska skydda från atlaskotan hela vägen ner till precis över svanskotan. Om västen är för lång kommer den att ta i sadeln på hästen. Då kommer säkerhetsvästen att tryckas upp vilket gör den obekväm och mindre säker.
- Västen ska inte hindra din naturliga rörelse.
När du testar säkerhetsvästen bör du göra det sittandes på hästen eller i en sadelbock. Det är ju trots allt viktigast att den sitter säkert och bekvämt när du rider. Västen ska också sitta nära kroppen, endast en tunn tröja bör vara under. Något att ha i åtanke när du testar säkerhetsvästar är även att de kommer att bli mer följsamma efter en stund på grund av att kroppsvärmen gör de mjukare. Därför ska du bär säkerhetsvästen en stund innan du bestämmer dig om den är bekväm eller ej.
Om du ska köpa säkerhetsväst till barn ska du inte försöka att vara ekonomisk och köpa en större storlek än vad som passar och tänka att det kan vara bra att växa in i. Om västen är för stor skyddar den inte bra. Då är det bättre att köpa en begagnad säkerhetsväst som är rätt i storleken och sen sälja vidare den när den är för liten.
Säkerhetsvästar finns också i tre nivåer med olika grad hur väl de skyddar. Nivå 1 skyddar minst av alla och är endast till för professionella jockeyer. Nivå 2 är ett mellanting, skyddar bättre än nivå 1 men sämre än nivå 3 där nivå 3 är de säkerhetsvästar som skyddar bäst. Mer om märkning av säkerhetsvästar senare i artikeln.
Uppblåsbar säkerhetsväst
En ny modell av säkerhetsväst som har börjat bli populär de senaste åren är uppblåsbara säkerhetsvästar. De fungerar som en airbag. Inbyggt i västen sitter det en gaspatron som sitter fast i sadeln via en stropp. När man trillar av sadeln aktiveras gaspatronen och blåser upp säkerhetsvästen på 0,1 sekunder. Fördelarna med en uppblåsbar säkerhetsväst är att den ofta inte känns så klumpig vid ridning. Dessutom skyddar den bättre när man trillar av hästen jämfört med en vanlig säkerhetsväst. Nackdelen är det höga priset samt att om gaspatronen har aktiverats måste man byta ut den, vilket kostar runt 200 kr. Utöver det så skyddar den inte i stallet eftersom den endast blåses upp när säkringen till gaspatronen dras ut.
Märkning, krav och regler för säkerhetsväst
Det finns i dagsläget ingen lag som säger att man måste bära säkerhetsväst när man rider. Dock säger Svenska Ridsport Förbundet att säkerhetsväst bör bäras för alla ryttare under 18 år.
När man köper säkerhetsväst ska man kolla märkningen så man vet vad man får. Först och främst ska du se till att den är CE-märkt samt ha SS-EN 13158-märkning för att uppfylla kraven. Utöver detta ska säkerhetsvästen även vara märkt med vilken nivå den skyddar, från nivå 1 som ger minst skydd till nivå 3 som ger det bästa skyddet. För att västen ska få användas under tävling är det obligatoriskt med en ridväst av nivå 3.
En annan märkning som är vanligt förekommande bland säkerhetsvästar är BETA-märkning. BETA står för British Equestrian Trade Association och är en bransch-organisation för ridsport. Även här delas säkerhetsvästarna in tre nivåer som beskriver hur väl de skyddar. Nivå 1 som ger det minsta skyddet representeras av en svart etikett, nivå 2 representeras av en brun etikett och nivå 3 som ger det bästa skyddet har en lila etikett. En BETA-märkt skyddsväst uppfyller även den obligatoriska europastandarden EN 13158 och ska vara CE-märkt.
Som nämnt tidigare kan du även använda dig av ryggskydd, även om vi rekommenderar säkerhetsväst som är ämnat för ridning. För ryggskydd finns det dock ingen märkning för ridning, du får istället gå efter märkningen som används vid motorcykelkörning, dvs EN 1621-2-2014. Dessa får dock inte användas tävling.
Vill du hålla dig uppdaterad om nya krav och regler eller läsa mer så kan du göra det på Svenska Ridsport Förbundet.
Bästa Säkerhetsvästarna för Ridning
Här listar vi de säkerhetsvästarna vi rekommenderar. Vi har utgått från externa tester och recensioner. På grund av att ryggskydd inte skyddar lika bra har vi valt att utesluta dessa från listan.
- Racesafe Säkerhetsväst
- Komperdell Safety – Säkerhetsväst för Tävling
- Komperdell Ballistic Flex Fit – Lätt Säkerhetsväst
Racesafe Säkerhetsväst
En av de populäraste säkerhetsvästarna på marknaden. Mycket tack vare de 80 separata panelerna som tillåter västen att att följa alla rörelser och ge optimal passform.
Racesafe är CE-märkt och godkänd enligt kraven EN1384, EN 13158 och BETA 2009. Utöver det är den klassad som nivå 3, det vill säga den högsta säkerhetsnivån.
- CE-märkt och godkänd enligt kraven EN1384, EN 13158 och BETA 2009. Nivå 3
- Flera storlekar, både för vuxna och barn
- Flera färger
- Ca pris: 3000 kr
Komperdell Safety – Säkerhetsväst för Tävling
En säkerhetsväst för ridning som har fått bra mycket omdömen hos återförsäljare. Västen ger god rörlighet och passar de flesta kroppsformer.
Horze Titan är CE-märkt och godkänd enligt kraven, EN 13158. Utöver det är den klassad som nivå 3, det vill säga den högsta säkerhetsnivån.
- CE-märkt och godkänd enligt kraven EN 13158. Nivå 3
- Flera storlekar, både för vuxna och barn
- Skydd 360 grader runt hela kroppen.
- Ca pris: 3500 kr
Komperdell Ballistic Flex Fit – Lätt Säkerhetsväst
En lätt och bekväm säkerhetsväst utvecklad för vardagsbruk. Denna säkerhetsvästen har automatisk justering av midjan vilket är mycket smidigt.
När västen inte är utlöst är den lätt, smidig att bära och du har full rörlighet.
- certifierad enligt EN 1621-2 – Nivå 2
- Flera storlekar, både för vuxna och barn
- Ca pris: 2200 kr