Hundtrimmer – Frisera din hund med den bästa hundtrimmern

Visst är det bekvämt att lämna av hunden till hundsalongen eller veterinären när det är dags att klippa pälsen. Men det kostar en hel del och kan vara svårt att hitta tider som passar. Lösningen är att klippa hunden själv! Det går givetvis att göra med en sax men det är både svårare och mer tidskrävande än att använda en hundtrimmer. I denna artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver tänka på innan du köper en hundtrimmer samt listar vi några hundtrimrar som vi rekommenderar.

Bästa hundtrimmern

Att välja ut en hundtrimmer som är bäst för alla hundar går inte. Det är som nämnt tidigare mycket som spelar in, hundras, pälsen, hur ofta och hur länge du använder trimmern och mycket mer. Med det sagt listar vi några modeller som vi rekommenderar som fungerar för de allra flesta.

De 3 bästa hundtrimmrarna är:

Oster PRO A5

En högkvalitativ och sladdlös hundtrimmer med ergonomisk design för både proffsen och hemmabrukaren. Med 4 200 skär per minut fungerar denna trimmer bra till både katter och hundar. Litiumbatteriet räcker till 2 timmars effektiv klippning.

Huvudet är justerbart så du kan välja mellan 5 klipplängder med ett och samma skär (0,25-2,4 mm). Utöver det ingår även 4 stycken avståndsplattor som ger möjlighet till en individanpassad klippning.

Detta ingår: 

  • 4 avståndsplattor
  • Klippolja
  • Borste
Hundtrimmer Oster PRO600i

Moser Max 50

En robust hundtrimmer i mellanklassen som passar utmärkt till både hundar och katter. Moser max 45 är inte sladdlös men den flexibla 3 m långa sladden ger ändå en bekväm och fri känsla. Två hastigheter finns att välja mellan, 2 400 och 3 000 v/min. Trimmern är utrustad med vibrationsdämpare för att ge en behaglig klippning för hunden.

Kammarna som medföljer är för pälslängderna 10 mm och 16 mm, men det går att köpa till ett set med kammar som också ger dig möjlighet att klippa i längderna 5, 9 och 13 mm.

Detta ingår:

  • 1 mm skär
  • Två kammar för 10 mm och 16 mm pälslängd
  • Rengöringsborste
  • Olja
Hundtrimmer Moser max 45

Clipster Delox Hundtrimmer

En billigare sladdlös hundtrimmer som fungerar för hundar och katter. Clipster Delox är en relativt liten trimmer som fungerar utmärkt till mindre hundar och katter eller när det krävs lite precision. Dock är den inte det bästa valet för helkroppsklippning av större hundar.

3 klipphastigheter, digital display som visar batteristatus, olja och rengöringsstatus samt en liten LED-lampa som lyser upp området du klipper är alla uppskattade funktioner som inte finns på många andra modeller.

Detta ingår:

  • 4 clip-on kammar med längderna 3, 6, 9 och 12 mm
  • Rengöringsborste
  • olja
Hundtrimmer Clipster Delox

Tänk på detta innan du köper en hundtrimmer!

Först och främst ska vi reda ut förvirringen mellan trimma och klippa en hund. Klippa en hund gör man med en hundtrimmer eller en sax. Trimma en hund innebär att man drar bort löst täckhår på hunden för hand eller med hjälp av speciella kammar. Det finns flera anledningar till att ta hand om din hunds päls. Den första de flesta kommer att tänka på är att klippa ner en tjock päls för att underlätta hundens temperaturreglering. En tjock päls under sommarhalvåret kan snabbt leda till att hunden blir överhettad. En kort och vältrimmad päls är också lättare att hålla ren och välskött, när pälsen är lång och tovig fungerar det som en grogrund för fästingar, kvalster, löss och loppor. Detta kan leda till hudproblem för hunden.

Välj rätt hundtrimmer

För att både din hund och du ska bli nöjd med den nya hundtrimmern finns det några saker att tänka på när du väljer hundtrimmer.

Hundras och pälstyp

Olika hundraser har olika pälstyper. Så vilken pälstyp din hund har måste du ta i beaktning när du ska klippa och trimma din hund. Pälstyperna brukar delas in i korthårig, långhårig och strävhårig. En långhårig hund behöver till exempel mer underhåll än korthåriga och strävhåriga hundar. Så börja alltid att ta reda på vilken pälstyp din hund har innan du köper en trimmer. När du köper en hundtrimmer brukar det vara angivet vilka pälstyper den en ansedd för, om informationen inte finns där rekommenderar vi att du kontaktar återförsäljaren. Dock fungerar de flesta hundtrimmers till många pälstyper.

Ett bra tips är att vara med i hundsalongen en gång medan din hund klipps för att ställa frågor om hur du ska gå tillväga och vad du ska tänka på. På så vis får du all info du behöver för just din hund. Annars är youtube en bra källa för information där du kan hitta mycket information om just din hundras och hur du ska vårda hundens päls på bästa sett.

Ljudnivå och värme

En av de viktigare aspekterna när det kommer till själva hundtrimmern är ljudnivån. Som vi alla vet har hunden en mycket bättre hörsel än oss människor, och en högljudd hundtrimmer kan stressa upp hunden och göra hela klippningen till en obehaglig upplevelse. Därför är hundtrimmers designade för att hålla en låg ljudnivå, mycket lägre än en trimmer anpassad för människor.

En del kraftfulla men billiga hundtrimmers har också en tendens att bli varma om man använder de under en längre tid. När trimmern blir varm blir det obehagligt för hunden och i värsta fall kan du råka bränna hundens hud. Därför kan det vara värt att betala extra för en kraftfull hundtrimmer, annars får du undvika att köra den för långe åt gången så att den inte blir för varm.

Effekt och hastighet

En kraftfull hundtrimmer med hög hastighet är att föredra vid tjockare päls då den kan klippa större mängd päls utan att dra loss hundens päls. Hastigheten mäts i antingen varv per minut som motorn roterar, eller skär per minut.

Ska du använda hundtrimmern till att klippa hela pälsen på en hund med tjock päls är det att föredra en hundtrimmer med hög hastighet och effekt. Men ska du bara klippa lite vid ansikte eller tassar så fungerar det även bra med en hundtrimmer med låg effekt och hastighet.

Eftersom hundtrimmers med hög effekt och hastighet tenderar att vara mer högljudda, vibrera mer och generera mer värme är det viktigt att hitta en bra balans utefter vad du behöver. Med andra ord är inte en hundtrimmer med hög effekt och hastighet alltid bättre än en med lägre effekt och hastighet.

Ergonomi

Om du bara använder hundtrimmern några gånger per år så är den ergonomiska designen kanske inte det viktigaste. Men för dig som kanske har flera hundar som behöver klippas med jämna mellanrum är det viktigt att trimmern är ergonomisk. En otymplig hundtrimmer som vibrerar mycket sliter inte bara på dig, utan gör det även svårare att få till klippningen.

En liten smidig hundtrimmer är att föredra när du klipper runt nos, ögon och andra känsliga delar. Medan en större hundtrimmer är bättre när du ska trimma kroppen på en stor hund. Om du har möjlighet är det bästa att köpa två hundtrimmers, en liten och en stor.

Underhåll

För att en hundtrimmer ska hålla länge måste man underhålla den. Det är inte mycket du behöver göra men det kan avsevärt förlänga livslängden på din trimmer. När du klipper hunden kommer det att samlas hårtussar utvändigt och på en del hundtrimrar invändigt. Det är oftast enkelt att dra bort, men kom ihåg att efter varje klippning öppna trimmern och kolla efter hår invändigt.

Det viktigaste när det kommer till underhåll är att se till att skären är i god from. Se till att de rengörs och oljas efter varje användningen så att de förblir vassa. När det blir slöa kommer det resultera i att pälsstråna inte klippas av utan att hunden istället luggas. Välj också en hundtrimmer där det finns möjlighet att byta ut skären så att du slipper köpa en helt ny trimmer så fort de blir slöa. För förr eller senare kommer de bli gamla och dåliga även om du tar väl hand om din hundtrimmer.

Sladdlös eller sladd

Sen kommer den stora frågan om du ska satsa på en hundtrimmer med sladd eller en sladdlös hundtrimmer. Det är lite av en smaksak, det finns både fördelar och nackdelar med respektive. En sladdlös hundtrimmer ger större frihet, du kommer aldrig ha en sladd som begränsar åtkomsten, inget trassel och du kan klippa din hund vart som helst och inte bara där du har uttag. En hundtrimmer med sladd är åt andra sidan ofta lite kraftfullare, något mindre och lättare eftersom den inte innehåller ett batteri och du slipper problemet med att batteriet kan ta slut under klippningen.

Så fundera på hur du kommer att använda hundtrimmern och basera ditt beslut utefter just dina behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *