Bästa kattluckan

Vilken är den bästa kattluckan på marknaden? Vilka olika typer av kattluckor finns det? Vad ska du tänka på när du köper kattlucka? Nedan har vi sammanfattat det viktigaste och jämfört de kattluckor vi tycker är mest prisvärda!

En kattlucka är en lucka till katten som installeras på din ytterdörr. Med en bra kattlucka kan katten gå in och ut som den behagar. En kattlucka kan ge både dig och din katt större frihet. Du slipper, med hjälp av kattluckan, att öppna dörren för din katt och sparar därmed både tid och energi.

Vilken kattlucka är bäst?

Kattluckor finns i många olika modeller och med många olika finesser. Därför kan det vara svårt att veta vilken som passar just dig bäst. I denna artikeln listar vi våra favoriter och går vi igenom vad som är bra att tänka på när du ska köpa en kattlucka.

De 4 bästa kattluckorna är:

Sureflap Microship Connect Kattlucka


sureflapconnect Den uppkopplade kattluckan! Detta är den bästa kattluckan för dig som vill ha en avancerad kattlucka med många funktioner. Med denna kattluckan kan du med hjälp av en app i mobilen hålla kolla på om katten är ute eller inne, få statistik på din katts vanor och låsa din kattlucka från mobilen.

Kattluckan går även att programmera för att låsas och öppnas vissa tider på dygnet. Självklart släpper den bara in just din katt med hjälp av kattens ID-chip alternativt RFID-bricka om katten inte är chippad.Ca pris: 1500 kr

Sureflap Microchip Kattlucka


Bästa kattluckan En riktig premium kattlucka! Denna kattlucka är utrustad med chipläsare som kan ställas in för 32 olika chipnummer. Detta innebär att din katt inte behöver bära något halsband. Om din katt inte har någon chipmärkning går de att använda luckan med ett RFID-hänge för halsband. Luckan är även utrustad med 4 olika öppninglägen.

Kan monteras i alla dörrar, fönster och väggar.Ca pris: 899 kr

Staywell Lucka 400 Magnet


kattlucka Prisvärd kattlucka med magnetlås. Låset innebär att endast katter med magnetlås kommer in. Luckan har 4 låsinställningar: låst, olåst, endast utpassering eller endast inpassering. Kan monteras i de flesta dörrar.Ca pris: 549 kr

Trixie kattdörr 4-vägs


kattdörr Bästa budgetval
En enkel kattlucka utan massor av finesser. Detta är den bästa kattluckan för dig som vill ha en enkel lucka av hög kvalitet utan massa finesser. Denna lucka från Trixie är transparent och mjukstängande. Den har också 4-vägs låsfunktion vilket innebär att den kan vara inställd på låst, olåst, endast utpassering eller endast inpassering.Ca pris: 200 kr

Olika typer av kattluckor:

Enkel vipplucka: Den enklaste typen av kattlucka. Katten öppnar själv luckan genom att pressa upp den. Ofta sitter det en magnet som håller den stängd när katten inte använder den. Viktigt att tänka på är att vilken katt som helst kan passera denna typen av kattlucka. Detta innebär att om du bor i ett område med många grannkatter så kan de bli ett problem.

Kattlucka med låsfunktion: Med denna kattlucka kan du ställa in om den ska vara låst, olåst, endast utpassering eller endast inpassering. Detta kan som exempel vara bra om du vill att dina katter ska komma in men inte gå ut igen. Även denna kattlucka släpper in alla katter.

Kattlucka med magnetnyckel: Med hjälp av ett magnethalsband låser katten själv upp luckan. Det gör att endast katter med magnetnyckel kan komma in.

Kattlucka med IR-läsare: En IR-sändare i katthalsbandet låser upp luckan när katten kommer nära.

Kattlucka med ID-bricka: Denna typ av kattlucka kan programmeras för att fungera med hjälp av kattens id-chip. Detta gör att endast dina katter kommer in.

Kattlucka med appstyrning: Modern kattlucka som kan styras med en app i din smartphone. Det går också att få statistik på kattens vanor och se om katten är inne eller ute. Dessa kattluckor är oftast kombinerade med ID-styrning för att släppa in rätt katt.

Hur installeras en kattlucka?

Om du är normal händig och äger rätt verktyg är en kattlucka lätt att installera. Om inte kan det vara idé att ta hjälp av en hantverkare.

För att kunna montera kattluckan måste först ett hål sågas i dörren eller väggen, vilket innebär att du måste ha tillgång till rätt verktyg för ändamålet. Vanligast är att såga hål i dörren med en figursåg. Det är viktigt att kattluckan monteras i rätt höjd. Tänk att höjden kan skilja mellan golvet inne och ute. De flesta kattluckor levereras med en mall som kan användas för att få luckan på rätt plats. För att kunna igenom en figursåg behöver du först borra hål i dörren, detta gör du med hjälp av mallen. Om dörren är för tjock för kattluckan kan en förlängare köpas till så att luckan kan fästas korrekt. Om du vill ha mer information rekommenderar vi att du läser denna guiden.

Hur introducerar man kattluckan för katten?

Katten är oftast skeptisk till kattluckan till början. Därför kan det vara bra att låta kattluckan vara helt öppen och låta katten passera ett par gånger. Ett bra knep kan även vara att locka den med lite godis. Efter att par dagar brukar de flesta katter ha fattat hur de ska använda kattluckan och passerar genom den utan problem, fria och lyckliga!

Vilken kattlucka är bäst i test?

Vilken är den bästa kattluckan? Det är en enkel fråga, utan ett enkelt svar. Vilken kattlucka som är bäst beror så klart på dina egna preferenser. För många är chipavläsning, snygg design och tyst gång det viktigaste.

Är kattluckan en säkerthetsrisk?

Kattluckan innebär inte någon större säkerhetsrisk. Om du är bortrest går den att låsa. Annars är den inte större risk än ett vanlig fönster.

Kan kattluckor monteras på inomhusdörrar?

Det finns speciella kattluckor som är anpassade för inomhusdörrar. En sådan kattlucka är betydligt enklare och kräver inte samma skydd mot väder och vind.

Kan andra djur komma in genom kattluckan?

I teorin kan alla djur som inte är större än luckan komma in genom kattluckan. Det största problemet brukar dock vara att det är grannkatter som kommer in på besök. Med en smart kattlucka som bara låser upp för din katt försvinner alla problem med oväntade besök.

Vilken höjd ska kattluckan monteras på?

En vanlig rekomendation är att botten på kattluckan har samma höjd som kattens mage.

Övrigt

Om du vill ha ännu mer koll på hur din katt rör sig kan det vara värt att investera i en katt gps. Med hjälp av denna kan du se exakt var katten befinner sig, vilket gör att du slipper vara orolig när katten inte kommer hem som den brukar.

Nedan kan du se en video om SureFlap Connect.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *