Bästa kattmaten

Vilken kattmat är bäst? Vad bör din katt äta? Det finns såklart inget enkelt svar på dessa frågor. Trots det gör vi nedan ett försök att förenkla valet av kattmat och listar några olika tillverkare av kattmat som vi rekommenderar.

Vilken kattmat är bäst?

De produkter vi listar nedan är endast exempel på högkvalitativ mat. Det finns således flera andra bra tillverkare av kattmat. Torrfoder är bra bas som kattmat men glöm inte att en katt mår bäst av att också få blötmat.

De 6 bästa kattmats-alternativen är:

Torrfoder

Applaws Cat Adult Chicken


applaws-cat-adult-chicken- Prisvärt foder! Innehållet i detta spannmålsfria foder är tillverkat på 100 % naturliga råvaror. Applaws torrfoder har en kötthalt på 80 % och är mycket populärt bland kattägare.

Innehåll: kycklingmjöl (65 %), kycklingfärs (17 %), potatis, öljäst, betmassa, kycklingspad, laxolja, vitaminer och mineraler, äggpulver, cellulosaväxtfiber (0,03 %), natriumklorid, kalciumkarbonat, sjögräs/kelp, tranbär, DL-metionin, kaliumklorid, palmliljeextrakt, citrusextrakt, rosmarinextrakt.
Orijen Cat Original


orijen-cat-amp-kitten Förmodligen bland de bästa kattmaten på marknaden! Orijen cat & kitten innehåller 85 % animaliska ingredienser och är helt spannmålsfritt. Köttet i denna kattmat kommer från frigående kyckling och kalkon och vildfångad fisk. Den lilla mängd kolhydrater som fodret innehåller kommer från frukt, grönsaker och örter. Det räcker med att läsa innehållsförteckningen för att förstå att detta är ett bra foder för katten.

Innehåll: Färskt kycklingkött (18%), färskt kalkonkött (7%), färska hela ägg (5%), färsk kycklinglever (5%), färsk hel flundra (4%), färsk hel sill (4%), färsk kalkonlever (4%), färskt kycklinghjärta (4%), färskt kalkonhjärta (4%), färsk kycklingnacke (4%), kyckling (torkad, 4%), kalkon (torkad, 4%), hel makrill (torkad, 4%), hel sardin (torkad, 4%), hel sill (torkad, 4%), kycklingfett (3%), hela röda linser, hela gröna ärtor, hela gröna linser, hela kikärtor, hela gula ärtor, linsfiber, hela pintobönor, hela vita bönor, kycklingbrosk (torkad, 1%), sillolja (1%), kycklinglever (frystorkad), kalkonlever (frystorkad), färsk hel pumpa, färsk hel butternutsquash, färsk hel zucchini, färsk hel palsternacka, färska morötter, färska hela Red Deliciousäpplen, färska hela Bartlettpäron, färsk grönkål, färsk spenat, färska rödbetsblad, färska majroveblad, brun kelp, hela tranbär, hela blåbär, hela saskatoonbär, cikoriarot, gurkmeja, mjölktistel, kardborrerot, lavendel, läkemalva, nypon.Porta 21 Feline Finest Sensible


porta-21-bra-kattmat Riktigt bra och prisvärt torrfoder från Porta 21. Feline Finest Sensible är helt spannmålsfritt och lämpar sig bra till allergiska och känsliga katter. Fodret är rikt på animaliska proteiner och innehåller även kvalitativa grönsaker.

Innehåll: Fjäderfäköttmjöl (64%), kycklingkött (9,1%), kycklingfett, torkad potatis (5,1%), torkad bryggerijäst, sockerbetor (avsockrade), cellulosa, torkade tranbär (0,05%), grönt teextrakt, MOS (mannanoligosackarider), FOS (fructooligosackarider).


Blötfoder

En katt kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vatten, eftersom de är dåliga på att dricka. Därför är det viktigt att den också får blötfoder. Det går också utmärkt att basera kosten på endast blötfoder.

Mjau


Högkvalitativt blötfoder tillverkat i Vårgårda. Mjau blötfoder är tillverkat på 100 % animaliska proteiner och är helt spannmålsfritt. Finns i både påsar och konserver i en mängd olika sorter. Rekommenderas!Bozita


Samma högkvalitativa foder som Mjau, tillverkat i Vårgårda. Hög kötthalt och fritt från spannmål. Valet mellan Mjau och Bozita har mindre betydelse. Köp det som är smidigast.BARF

BARF (Biologically Appropriate Raw Food) innebär att katten utfodras med rått kött, inälvor och grönsaker. Det finns många som förespråkar denna dieten då den ligger närmare vad katten åt innan den blev ett husdjur. De hävdar därför att detta är den naturliga maten för katten och därför innebär flera hälsofördelar. Kritikerna hävdar däremot att det finns flera risker att utfodra sina djur med BARF. Bland annat påstår de att obehandlat kött kan leda till att sjukdomar sprider sig och att det även finns risk för ben och flisor i födan som är farligt.

Mush Vaisto Cat Gul Kyckling-Nöt


mush Färskfryst helfoder från Mush. Spannmålsfritt.

Innehåll: Kyckling 63 % (hjärta, kött, ben, brosk) nöt 36 % (lunga, hjärta, kött, lever, blod, brosk) kallpressad solrosolja, havsalger.Tänk på detta innan du köper kattmat!

Katter är rovdjur, detta innebär att de är anpassade till att äta föda som till största delen är baserad på kött. Kosten kan utan problem kompletteras med en mindre mängd spannmål, potatis och matrester. Dock är kattens mage inte anpassad för att bryta ned kolhydrater och därför kan katten få problem om födan innehåller en för hög andel kolhydrater.

Många kattfoder innehåller mer kolhydrater än vad som är bra för katten. Anledningen till detta är enkel. Kött är dyrt. Om kattmaten späds ut med kolhydratrik föda som spannmål blir den betydligt billigare att tillverka och producenten kan tjäna mer pengar.

Många tillverkare beskriver sina produkter med olika påståenden om hur de ska höja immunförsvaret, göra pälsen finare och hålla din katt i trim. Detta är bara marknadsföring och inget du ska ta på allvar. Det bästa du kan göra att läsa innehållsförteckningen på fodret. Är en stor del av innehållet högkvalitativt kött? Är ingredienserna naturliga?

Torrfoder eller blötfoder?

En katt är som sagt ett rovdjur och därför van att äta kött. Naturligt är detta köttet rikt på vatten. På grund av detta, är katter vana med att få i sig det mesta av vattnet genom födan de intar. Därför kan en katt som enbart får torrfoder ha problem med att få i sig tillräckligt med vatten. Rekommendationen är därför att katten ska få blötfoder regelbundet även om kosten kan baseras på torrfoder. För att hjälpa katten att få i sig tillräckligt med vätska kan det också vara värt att investera i en vattenfontän.

Andra tips:

  • Ge inte din katt vegetarisk kost, det kommer leda till att din katt får brist av flera viktiga ämnen bland annat taurin som är livsviktigt för katten.
  • Låt inte mat ligga framme under längre stunder.
  • Se till att katten alltid har tillgång till färskt vatten.
  • Övervikt innebär hälsorisker för katten precis som de gör för oss människor. Se till att katten inte får för mycket mat.
  • Ge inte katten mat som är till för andra djur. En katt behöver till exempel två till tre gånger mer protein än en hund.
  • Servera maten rumstempererad.
  • Kom ihåg att ge din katt blötmat regelbundet för bibehålla en god vätskebalans.

Läsvärt:

Enligt tidningen Råd och Rön förekommer mögelgifter i vissa kattfoder, dock inte de vi rekommenderar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *