Bästa kattsanden – allt du behöver tänka på när du väljer kattsand!

Vilken är den bästa kattsanden? Detta är en fråga som inte är möjlig att svara på med en mening. Det finns många olika aspekter att inkludera vid val av kattsand. Saker som hur mycket kattsanden dammar eller hur bra den är på att ta bort lukt är förstås viktigt, men det finns även miljöaspekter som bör beaktas. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad som är bra att tänka på och även lista flera olika kattsandsmärken som brukar få höga betyg i tester och av kunder.

Bästa kattsanden?

Nedan listar vi ett par olika typer av kattsand vi rekommenderar. Vilken som passar bäst beror på både dig och din katt. Tänk på att det kan ta ett litet tag innan din katt vänjer sig vid den nya sanden. Därför kan det vara bra att långsamt börja blanda i den nya sanden i den gamla och sedan öka andelen av den nya sanden tills det bara är sådan sand. Vissa kattlådor fungerar bättre med vissa typer av kattsand. Läser mer om vilken som är den bästa kattlådan för kattsanden här.

Den bästa kattsanden är:

PeeWee


PeeWee kattströ PeeWee består av träpellets som är tillverkade till 100 % av svensk gran och tall. Detta betyder korta transporter. Dessutom är kattströet 100 % biologiskt återvinningsbar och går därför att slänga i komposten. Pelletsen absorberar fukt mycket bra och lukten av gran tar bort oönskade lukter. Enligt oss är PeeWee den bästa kattsanden (kattströet) på marknaden med en bra kombination av prisvärdet, miljövänligt och funktionellt.

Innehåll: 100 % spån från gran och tall.
Ursprung: Sverige.För att få alla fördelar med PeeWee behöver du ha en tvådelad kattlåda. Pelletsen som blir fuktig faller sönder till spån. Spånet faller igenom gallret i den första botten till den understa lådan. Den understa lådan töms regelbundet och den rena pelletsen stannar i den översta lådan. Avföringen tas bort med en spade från den övre lådan.

Från ca pris: 7 kr/liter

World's Best Cat Litter


Kattsand World's Best Cat Litter har ett flertal gånger blivit utsedd till bästa kattsanden i test där olika typer av kattsand har jämförts. Kattsanden är tillverkad av majs och dammar ej. Den är helt naturlig och inga kemikalier är tillsatta. Majsen har bra klumpningsförmåga och binder urinens doft bra, därför behövs ingen parfym.

Den största nackdelen med denna kattsand är att den är tillverkad i USA och har således fraktas till Sverige, vilket innebär långa transporter.

Innehåll: Majs.
Ursprung: USA.Från ca pris: 37 kr/kg

Toalätt


toa lätt kattsand ToaLätt tillverkas av spill av restfiber från papperstillverkning i Sverige. Produkten passar både till kattlådan och smådjursburen. Detta strö klumpar sig ej. Det suger upp urinet och avföringen plockas bort regelbundet med en spade. Allt strö byts ut regelbundet varje vecka och kan slängas i komposten. Detta strö kan vara ett billigare alternativ till PeeWee i kattlådan, men har inte samma friska lukt av gran som tar bort urin doften. Detta är således ett mijövänligt och billigt alternativ!

Innehåll: 80 % cellulosafibrer och 20 % kaolin (bindmedel).
Ursprung: Sverige.Från ca pris: 3 kr/liter

Cat's Best Orginal


Cats best orginal kattsand Cats Best Orginal är en klumpbildande kattsand som består av träfibrer. Detta gör att kattsanden doftar behagligt. Klumparna tas läggs i komposten eller i brännbart avfall. Avföringen rensas regelbundet med spaden. Denna produkt är ett alternativ om du vill ha en kattsand som klumpar sig likt bentonitlera.

Innehåll: Krossad träpellets.
Ursprung: Tyskland.Från ca pris: 15 kr/liter

EcoLife Orginal Multicat


bästa kattsanden Ecolife Orginal är ytterliggare en klumpbildande kattsand som är 100 % biologisk nedbrytbar. Ströet är tillverkat av spannmålsbiprodukter, vete, majs, ärtfibrer och innehåller naturliga enzymer för att minska lukten. Naturligt och kraffsvänligt för katten. Kan slängas i komposten eller bränbart avfall. Nackdelen med Ecolife Orginal Multicat är att det produceras i Kanada, vilket innebär långa transporter till Sverige.

Innehåll: Spannmålsbiprodukter.
Ursprung: Kanada.Från ca pris: 7 kr/liter

Tänk på detta när du köper kattsand!

Kattsand eller kattströ kan vara klummande eller lösande. Den klummande, klumpar sig av kattens urin. Klumparna plockas sedan upp med en speciell spade. Lösande kattsand (pellets/strö), löser upp sig när det kommer i kontakt med kattens urin. För sådant strö som löser upp sig finns det speciella tvådelade kattlådor, men även vanliga kattlådor går att använda. Vilket som är bäst beror till mest på personliga preferenser och vad du och katten är vana vid.

Nu har du sett listan över den kattsand som vi tycker är bäst. Vi har valt att utesluta kattsand som är tillverkad av bentonitlera på grund av ovanstående anledning och att det finns alternativ som är minst lika bra. En annan stor fördel med att inte välja bentonitlera som kattsand är att det inte är speciellt trevligt att ha lera i hemmet. Viktigt egenskaper för en bra kattsand är:

  • Den kapslar in lukten bra.
  • Den dammar ej.
  • Katten tycker om att göra sina behov i den.
  • Katten sprider ej runt kattsanden i hemmet.
  • Det är lätt att rengöra kattlådan.
  • Miljövänlig.

Miljöaspekten

Stor del av den kattsand som säljs är tillverkad av bentonitlera. Bentonitleran är naturlig och lämnar ifrån sig fina klumpar som är lätta att ta bort med en spade. Den kapslar dessutom in doft väldigt bra. Dock finns det en stor nackdel med bentonitleran som du bör ta i beaktelse, nämligen den miljömässiga. Bentonitleran i sig är inte farlig, men när den slängs i soporna körs den till förbränningsanläggningen med de andra soporna och där händer ingenting. Istället blir den liggande eftersom den inte förmultnar eller går att bränna. Enligt GP är det upp till 30 000 ton lera per år som blir liggande. Dessutom bryts den i länder långt ifrån Sverige och eftersom den är förhållandevis tung innebär detta stora utsläpp på vägen till Sverige. Det är därför betydligt bättre miljömässigt att använda nedbrytningsbar kattströ av till exempel träpellets som PeeWee eller annan nedbrytbar råvara som majs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *