Bästa kattselen – för en säker promenad med din katt

Det blir allt vanligare och vanligare att se personer ta med sin innekatt på promenad i kattsele och kattkoppel. Det tycker vi på Djurensliv är bra! Många inomhuskatter är understimulerade och kan må bra av att komma ut under kontrollerade former.

Bästa kattselen

Med denna artikel går vi igenom vad man ska tänka på när man köper kattsele, vem som behöver en kattsele och kattkoppel, samt några kattselar vi rekommenderar.

De 3 bästa kattselarna är:

Puppia Ritefit Kattsele


Puppia Ritefit kattsele Puppia är ett väletablerat märke som gör koppel och selar av hög kvalitet. Storleken på den mjuka selen gör att trycket på katten fördelas jämnt och skonsamt över kattens kropp när man drar i kopplet. Puppia Ritefit går att justera på tre ställen så att passformen blir perfekt för just din katt. Utöver det finns det flera storlekar och färger att välja bland.


 • Justerbar storlek
 • Finns i flera storlekar
 • Finns i flera färger




Ca pris: 330 kr

Tre Ponti Kattsele


Tre Ponti kattsele Tre Ponti är en populär kattsele som lätt kan tas av och på. Du placerar kattens framben i hålet och trär runt selen för att fästa den med låset över ryggen. Remmarna är mjuka och luftiga, allt för din katts bekvämlighet. Selen begränsar inte kattens rörlighet tack vare att det inte finns någon rem mellan frambenen.


 • Finns i flera storlekar
 • Finns i flera färger
 • Utrustad med reflexer




Ca pris: 300 kr

Active Kattsele


Active Kattsele Billig och prisvärd kattsele för dig som inte planerar att regelbundet ta promenader med din katt. Modellen liknar Puppia i designen men saknar möjligheten att justera remmen runt halsen. Selen är mjuk och skonsam mot katten. Active kattsele kommer endast i en storlek som är justerbar.


 • Justerbar storlek
 • Finns bara i en storlek
 • Finns som blå och röd
 • Prisvärd




Ca pris: 130 kr

Kattsele – Köpguide

Både innekatter och utekatter behöver mental och fysisk stimulans. För utekatter är detta inget problem då katten sköter det själv. Med innekatter behöver du dock som matte eller husse vara mer aktiv för att katten inte ska bli understimulerad. Ett alternativ kan vara att leka med din katt inomhus. Ett annat alternativ är att ta med katten ut i naturen med hjälp av en kattsele och kattkoppel.

Med det sagt är det långt ifrån alla innekatter som är understimulerade. Vissa raser trivs bra med att vara inne i huset eller lägenheten. Men misstänker du att din katt är understimulerad kan det vara värt att testa ta med katten ut i naturen. Tecken på att din katt är understimulerad är varierande. En del katter jamar konstant och klättrar på väggarna, andra blir mer eller mindre apatiska och på gränsen till deprimerade.

Vem behöver en kattsele?

Att låta katten själv bestämma när den vill gå ut och in genom till exempel en kattlucka är självklart det bästa alternativet. Idag finns det smarta kattluckor, som till exempel gör att katten inte kan gå ut efter ett visst klockslag. Då behöver du inte oroa dig att katten kan gå ut under natten. Här kan du läsa mer om smarta kattluckor.

Men det är långt ifrån alla som har möjligheten att låta sin katt gå fritt. För personer som bor i städer eller områden med mycket trafik så är det farligt att låta katten ut själv. Då är en kattsele perfekt. Katten får njuta av att utforska omvärlden och du som husse eller matte behöver inte oroa dig för att din katt ska bli påkörd eller springa bort. Med samma anledning är det användbart med kattsele och koppel om man vill ta med sin katt på semestern.

Bor du på landet utan mycket trafik och planerar att låta din katt gå fritt kan det vara en bra idé att använda kattsele och kattkoppel första gången katten går ut. Intrycken för katten kan bli väldigt många och man vill inte att katten blir skrämd och springer iväg det första den gör. Använd en kattsele för att successivt vänja din kattunge med att gå ute tills du känner att det är säkert att släppa den lös i naturen. Tryggt både för dig och katten.

Ett annat tillfälle som en kattsele kan underlätta är vid veterinärbesöket. En del katter kan vara väldigt flyktbenägna när när de kommer till veterinären. Då kan det vara smidigt att ha katten i sele och koppel så att den inte springer sin väg. För resan till veterinärkliniken är det rekommenderat att använda transportbur för katter. Läs mer om transportbur för katt.

Att tänka på när man köper kattsele och kattkoppel

Som med alla produkter finns det en mängd olika märken och modeller av kattsele. Vilken som passar din katt bäst är inte enkelt att svara på. Men det absolut viktigaste är storleken. Om kattselen är för liten blir den obekväm för katten och kan begränsa kattens rörlighet. Om det är för stor så finns risken att kattselen lossnar från katten eller att den fastnar i grenar när katten springer in i ett buskage. De flesta selarna finns i flera storlekar och brukar vara justerbara. Storlekarna brukar speglas efter kattens vikt, bröstomfånget eller/och halsens omkrets.

Har du en väldigt lugn katt kan det fungera med att fästa kopplet direkt i ett halsband. Detta är dock inget vi rekommenderar. Även om din katt generellt sett är väldigt lugn vet man aldrig vad som kan hända. Katten kan bli skrämd och försöka smita, då finns risken att halsbandet lossnar från katten. Dessutom är en sele, speciellt en rejälare tygsele bättre på att fördela trycket på katten när man håller tillbaka katten i kopplet.

Designen av kattselar skiljer sig något åt mellan modellerna. Den enklaste kattselen består av två tunna remmar som bildar ett H. En rem framför frambenen och en bakom som fästes med spännen. Nästa modell som kan ses i mitten nedan är något som brukar kallas step in selen. Selen lägger man på marken så att katten själv kan gå in med frambenen i öppningen, sen knäpper man spännet på på ovansida. Sista modellen till höger nedan är en tygsele. Den är större än de andra modellerna så trycket fördelas jämnare när man drar i kopplet. Men samtidigt kan det blir varmt för katten om det är varmt ute. Selen träs över huvudet på katten och fästes runt bröstet.

Hur man lär katten att gå med kattsele

Många katter gillar inte känslan av att vara kopplade och begränsade, så att lära din katt att gå med kattsele och kattkoppel är inte det lättaste. Det gäller att vänja katten successivt. Börja gärna vänja din katt att gå med kattsele redan som kattunge. Det underlättar betydligt. Men det är inte för sent att lära katten även om den börjar bli med åren.

 1. Låt katten lukta på och leka med kopplet och selen inomhus för katten ska få en positiv känsla av selen och kopplet.
 2. Trä på selen och fäst kopplet för att låta katten gå runt lite inomhus tills dess att katten känner sig bekväm med att vara kopplad. Kom ihåg att aldrig tvinga på kopplet på katten! Då kan katten förknippa kattselen med något negativt.
 3. Nästa steg är att ta med katten utanför bostaden. Börja gärna på lugna områden utan trafik och människor. Första utevistelsen behöver inte vara särskild lång. Det är bättre att ta fler turer för att katten successivt ska vänja sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *