Bästa klosaxen för katter

Visste du att din katts klor kan vara i behov av att klippas, trots att du har en utekatt? Det stämmer att innekatter och utekatter har olika behov, men klorna bör ändå alltid ses över.

Tre favoriter

Vi vill gärna dela med oss av tre favoriter när det kommer till klosaxar. Här nedan kan du läsa mer om deras specifikationer och varför vi rekommenderar dem.


Moser klosax – Den lilla klosaxen

Klosaxen från Moser är till för kloklippning av mindre djur. Saxen är tillverkad i högkvalitativt rostfritt stål med handtag av grönt och grått gummi. 

På grund av sin design är den behändig både för katter och hundar, men även fåglar, hamstrar, marsvin och kaniner fungerar utmärkt att klippa. Saxen är cirka 10 cm och därför lätt att ta med och förvara. En klosax för dig som har ett litet djur, är van vid att klippa klor och inte behöver några extra funktioner. 


Oster Premium – Den lyxiga klosaxen

Med sin genomtänkta design ligger klosaxen Oster Premium stabilt i handen vid klippning av din pälsvän. De rundade handtagen får saxen att ligga perfekt i handflatan, vilket skapar ett extra bra grepp som gör att klippningen kan utföras tryggt och säkert. Klosaxens utseende och material känns exklusivt och tilltalar den som gillar det lilla extra. 

Är du rädd för att klippa klornas pulpa är Oster Premium ett perfekt alternativ för dig. Den har nämligen ett skyddande hölje på baksidan av de vassa skären som ska förhindra att du råkar klippa klornas pulpa. Saxen är cirka 13cm lång och har dessutom en spärr som gör den lättare att förvara och förhindra olyckor. 


Doggyman klotång böjd – Den böjda klosaxen

Doggyman har flera fina tillbehör som fungerar fint till kloklippning av katter. Just denna variant har skarpa skär och nätta handtag i vit, hårdplast. Saxen är liten med en längd på ungefär 8.5 cm med lätt böjning vilket uppskattas och gillas av proffsen eftersom klippningen går att utföras smidigt och säkert. Detta är en klosax för dig som har ett mindre djur och uppskattar den lätta böjen som kan underlätta vid klippning. 


Tips: Om du råkar klippa pulpan

Det finns inget värre än när man råkar klippa klon för högt på vårt älskade husdjur. Klipper du klon för högt är nämligen risken väldigt stor att du klipper i pulpan. Pulpan består av vävnad som innehåller nerver och blodkärl vilket gör att det både kan blöda och skapa smärta för din katt om du råkar klippa i den. Det kan vara svårt att lokalisera hur högt pulpan sitter, men på katter med ljusa klor går det att urskilja ett ljust rosa fält i klon. Ta hellre för lite av klon än för mycket för att undvika att skada pulpan. 

Om oturen är framme och du mot förmodan råkar komma åt pulpan på din katt rekommenderar vi en produkt som kan hjälpa och lindra ditt djurs blödande klor. Stop Bleeding är ett pulver som stillar och lindrar vid blödning. Pulvret är enkelt att applicera på klon och stoppar blödningen inom någon minut.

Den aktiva substansen i pulvret är järnhydroxidsulfat. Kom ihåg att pulvret endast är till för utvärtes bruk och ska inte användas för djupare sår.


Så använder du en klosax för katter!

Hur ofta du behöver klippa din katts klor beror på hur den lever och vilken ras katten är. Innekatter har till exempel inte samma användning av sina klor som en utekatt och kan därför behöva hjälp med att klippa ner sina klor mer frekvent. Utekatter är mer aktiva, använder sina klor mer regelbundet när de klättrar i träd, rör sig på ojämnt och hårda underlag och på så sätt sliter ner sina klor mer. När klorna har tappat sin skärpa tycker utekatter om att vässa upp sina klor mot träd. Innekatter har inte tillgång till att röra sig i samma terränger, därför nöts inte klorna på samma sätt som hos en utekatt och istället för att katten ska förstöra din fina soffan för att vässa klorna mot tipsar vi om en klösbräda eller ett klösträd i hemmet.

Det är en bra ide att se över din katts klor regelbundet, oavsett om de vistas ute eller inne. Risken är annars stor att klorna växer in i trampdynan och skapar smärta och obehag för din pälsvän. Det är extra viktigt att ha koll på din katts klor om du har en Skeppskatt. Katter med extra tår kallas Skeppskatter och de kan ha svårt för att dra tillbaka klorna och om du har en Skeppskatt bör du se över kattens klor mer regelbundet.

Så vänjer du din katt vid klosaxen

Katter kan vara svåra att bemästra. Speciellt eftersom de inte gärna gillar att bli tvingade till att göra något. Därför kan det vara bra att känna till att det finns knep att ta till om du har en katt som behöver hjälp med att klippa sina klor.

Det bästa är att börja med att klippa kattens klor redan när den är kattunge, de har lättare att vänja sig då än när de blir äldre. Men oavsett om din katt är en kattunge eller ej kan det vara bra att börja försiktigt. Plocka inte fram saxen direkt, utan starta med att få katten trygg med att du rör vid dess tassar. När katten är lugn och kelsugen kan du försöka med att massera dennes trampdynor och försiktigt trycka på trampdynan för att få fram klorna. Detta kan du sedan upprepa så ofta du kan för att få katten att känna sig bekväm vid det. Om din katt gör motstånd redan vid första försöket är det bättre att sluta och försöka vid ett annat tillfälle. Det kan ta tid att vänja katten vid att bli bekväm med beröring av dess tassar. 

När du upplever att katten har vant sig vid att du rör och trycker på dess tassar kan du plocka fram klosaxen och försiktigt klippa klorna en och en. Gör ingen stor grej utav det utan utför klippningen i lugn och ro och tänk på att avbryta om du märker att katten sprattlar och inte vill, annars är risken att den aldrig låter dig röra vid dess tassar igen. 

Avslutningsvis

Vi hoppas att du fått med dig de tips du behöver för att underlätta vid kloklippning av din djurvän. Speciellt katter kan behöva tid på sig att vänja sig vid beröring av tassar och trampdynor, så tänk på att ha tålamod. Kom ihåg att det går att vänja vuxna katter vid kloklippning, även om det är lättare när de är små. 

Våra tre klosaxfavoriter fyller sin funktion väl och är anpassade till olika behov. Se till att införskaffa en klosax som passar dig och din katt. Tänk på att byta ut klosaxen om du märker att skären börjar bli slöa, precis som en kniv behöver de underhållas eller bytas ut. 

Vi önskar dig lycka till med kloklippningen! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *