Vilken är den bästa transportburen för din katt? Vad är viktigt att tänka på när du reser med din katt?

När du ska transportera din katt så behöver du ha en transportbur anpassad för katten (även kallad kattväska). Detta gäller oavsett om du ska ta med katten i bilen, bussen, tåget eller flyget. Så vilken är den bästa transportburen för din katt och vad ska du tänka på? Nedan går vi igenom allt du behöver veta. En bra transportbur är viktigt för att katten ska känna sig trygg.

Bästa transportburen för katten

Det finns olika typer av transportburar och mer om detta kommer vi att gå igenom längre ner i artikeln.

De 3 bästa transportburarna för katt är:

Capri 2 transportbur


Bästa transportburen för katten, Capri 2 Capri 2 från Trixie är den bästa transportväskan för dig som vill ha en enkel och prisvärd transportbur i hårdplast. Denna transportväska uppfyller de flesta kattägares behov. Transportburen är utrustad med förvaringsfack, taklucka, fäste för bilbälte samt bärhandtag.


 • Tillverkad av hårdplast
 • Fäste för att spänna fast i bilbälte
 • Riktigt prisvärd!
 • Finns i flera storlekar
Pet Soft Crate


Bästa transportburen för katten, Pet Soft Crate Canvasbur tillverkad i polyester tillsammans med en metallram. Passar bra om du vill en lite luftigare bur till katten och inte är i behov av en hård transportbur. När Pet Soft Crate inte används fälls den enkelt ihop för att få plats i förrådet.


 • Tillverkad av polyester
 • Luftig
 • Enkel att fälla ihop
Ryggsäck för katten


Bästa ryggsäcken katten Vid vissa tillfällen är det inte nödvändigt att transportera katten i en hård transportbur. Det kan då vara smidigare med denna ryggsäcken. Ryggsäcken har nätsidor för en god luftcirkulation och meshfickor för att förvara mindre saker. Utrustad med dyna i botten.


 • Smidig ryggsäck
 • Upp till 6 kg


Olika typer av kattburar/kattväskor

Det finns flera olika typer av kattburar. Vilken du ska köpa beror på hur du kommer att använda den.

Klassisk transportbur är den vanligaste typen av bur till katten. Denna transportbur är tillverkad av hårdplast med ett galler som är öppningsbar. Buren är också oftast delbar så att överdelen går att ta loss.

Canvasbur är en bur som oftast är byggd med ett polyestertyg som är monterat på en metallram. Denna bur är mjuk och luftig till skillnad mot den klassiska buren. Den går också oftast fälla ihop så att den är lätt att förvara när den inte används.

Transportväska/transportryggsäck är smidigt att använda för att transportera katten. Viktigt att tänka på är att denna typen av kattväska oftast inte skyddar mot stötar på samma sätt som en hård transportbur.

Tips inför bilfärden

De flesta katter tycker inte om att vara inburade i en transportbur. Det finns dock några saker som kan vara bra att tänka på för att underlätta inför bilfärden.

 • Det är bra att vänja katten att resa redan som kattunge. Börja med kortare bilturer. Det är inte ovanligt att katten kräks eller bajsar på grund av nervositet.
 • Ha gärna framme buren ett tag innan resan så att katten kan bekanta sig med den.
 • Transportera aldrig katten lös i bilen. En lös katt kan distrahera dig som förare och dessutom är katten totalt oskyddad vid en olycka.
 • Katten behöver kunna stå upp och vända sig i buren.
 • Se till att buren sitter fast i bilen, både för din och kattens säkerhet.
 • Tänk på att det är farligt att lämna katten ensam i bilen, den kan få värmeslag.
 • Ett vanligt problem bland tamkatter är att de blir uttorkade. Se därför till att din katt har fått i sig tillräckligt med vätska inför en resa. För att katten ska få i sig tillräckligt med vatten kan en vattenfontän vara en bra investering. Det kan även vara bra att regelbundet ge katten blötmat.
 • Feromspray kan användas för att lugna stressade katter. Till exempel finns Feliway som innehåller en konstgjord motsvarighet till kattens egna ansiktsferomoner. Dessa använder katten för att markera sitt revir och har därför en lugnande effekt på katten.

Övrigt att tänka på

Det finns flera andra saker att tänka på inför en resa. Om du känner dig osäker kan det vara bra att gå in på jordbruksverkets hemsida för att läsa vad som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *