Vattenfontän till katten, behövs det och vilken är bäst?

Vattenfontän (kattfontän), är det något som varje kattägare bör ha? Nedan tas anledningarna till att skaffa en vattenfontän upp och sedan listas de bästa vattenfontänerna på marknaden.

Så vilken vattenfontän är bäst?

Nedan listar vi de vattenfontäner som vi tycker är bäst och som har fått höga betyg av kunderna. På marknaden finns dock en hel uppsjö av olika modeller och märken, men för att underlätta listar vi endast våra favoriter.

PetSafe Drinkwell 360 Pet Fountain


PeeWee kattströ Drinkwell 360 är den bästa vattenfontänen enligt oss. Byggd i starkt material vilket gör den hållbar och snygg. Det går att justera både hur strålen ser ut och storleken på vattenflödet. Med hjälp av ett kolfilter filtreras vattnet och håller det fräscht. Pumpen är tystgående vilket är ett stort plus.

Den rinnande strålen är perfekt för katter som gillar att dricka direkt ur kranen.


  • Kolfilter håller vattnet fräsht
  • Rymmer hela 3.8 liter vatten
  • Tystgående pump
Ca pris: 990 kr

Catit Fresh & Clear Drinking Fountain


PeeWee kattströ Catit är en smidig vattenfontän som inte har samma rinnande stråle som Drinkwell 360 utan vattenpumpen gör så att vattnet cirkulerar i skålen. Stilren design och lätt att använda. Detta är den bästa kattfontänen för den mer prismedvetne.


  • Toppdelen är tillverkad i rostfritt stål
  • Filter för rengöring av vattnet
  • Kan maskindiskas
  • Rymmer 2 liter vatten
Ca pris: 550 kr


Denna vattenfontän finns även som en billigare modell tillverkad i plast. Klicka här för att komma till den.

Vital Flow


Trixie vital flow vattenfontän Denna snygga vattenfontän från Trixie är tillverkad av keramik och är ett billigare alternativ till Drinkwell 360. Keramikskålen tål maskindisk och är enkel att rengöra. Perfekt för dig som inte gillar utseendet på de rostfria vattenfontänerna men ändå vill ha något alternativ till plast.


  • Tillverkad i keramik
  • Filter för rengöring av vattnet
  • Billigare alternativ till Drinkwell 360
Ca pris: 590 kr

Fördelarna med en vattenfontän för din katt!

Vattenbrist hos katter är ett vanligt problem. Det finns flera sjukdomar hos katter som orsakas av vattenbrist och det är därför viktigt att se till att katten får i sig tillräckligt med vatten.

Anledningen till att tamkatter ofta har vattenbrist är flera. Den första anledningen är att katter tidigare har fått i sig en stor del av sitt vätskebehov genom sin föda. Idag utfodras många katter med torrfoder. De måste då ersätta vätskebehovet med att dricka vatten, eftersom katter inte är vana att dricka stora mängder vatten kan de få det svårt att ersätta hela behovet. Läs mer om vilken mat som är bra för katten här.

Katter gillar även att dricka vatten från färska rinnande källor, eftersom det signalerar att vattnet är rent och friskt. Du har säkert själv lagt märke till hur gärna katten dricker direkt ur vattenkranen. Det är därför inte optimalt att bara ge katten torrfoder och sedan endast ha en skål med vatten framme för katten. Katter som springer fritt ute i naturen kan förstås få i sig en del av vätskan naturligt i bäckar och vattendrag men om din katt mestadels spenderar dagarna inomhus är det svårare.

En lösning som hjälper katten att dricka mer vatten är en kattfontän. En kattfontän är precis som det låter en fontän i miniformat för katter. Den är utrustad med en pump som cirkulerar runt vattnet och oftast ett filter som renar vattnet. Dessa vattenfontänerna finns i en mängd olika storlekar och med olika funktioner.

Det kan vara bra att veta att vattnet i fontänen regelbundet behöver bytas ut trots att de flesta kattfontäner är utrustade med filter för att hålla vattnet rent. Vattenfontänen behöver också regelbundet rengöras och filtret ska bytas. De flesta vattenfontäner är enkla att ta isär och möjliga att diska i diskmaskinen.

Några sista ord:

Om du inte vill eller har råd att köpa en vattenfontän kan du försöka få katten att dricka mer med andra knep. Agria listar några olika sätt. De föreslår bland annat att testa att lägga i isbitar i vattnet för att göra det mer intressant. Det kan också vara bra att ha flera skålar med vatten utplacerade för katten om du har ett större hem. Sist men inte minst viktigt, ge din katt blötfoder någon gång ibland. Detta är det bästa sättet att se till att din katt får i sig tillräckligt med vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *