Bästa GPS-halsbandet till katten

Vilken är det bästa GPS-halsbandet för katten? Detta försöker vi svara på i den här artikeln. En katt GPS är en klockren produkt när du är rädd för att katten ska springa bort eller bara vill ha koll på vart katten håller hus. Det kan också vara tryggt att veta vart katten befinner sig om den skulle skada sig så att den kan få hjälp snabbt.

Vilket GPS-halsband är bäst för din katt?

1. MiniFinder Atto Pro 4G


Bästa GPS för katten, MiniFinder Atto MiniFinder Atto är en av de bästa katt gps:er på marknaden och även en av de minsta som är lämplig för djur. Den är utvecklad av det svenska företaget MiniFinder från Växjö. Denna katt GPS är noggrann, tillförlitlig och fylld med funktioner.

Du kan med hjälp av MiniFinder Atto spåra din katt i realtid och se historik på vart katten har befunnit sig. Det är även möjligt att rita virtuella staket på kartan (geofencing) så att du får larm om katten korsar ett visst område. En annan funktion är hastighetslarm så att du blir larmad om katten har en orimlig hög hastighet. Atto stödjer även röstkommando, vilket innebär att du kan ringa till Atto och prata med ditt djur.

MiniFinder Atto fick 9/10 i pryltidningen M3:s test.


 • Utvecklad i Sverige och svensk support
 • Helt vattentät
 • Lång batteritid
 • GEO-Staket
2. Tractive GPS Cat Tracker


Bästa GPS för katten, Tractive Tractive är ett alternativ till Minifinder Atto. Tractive stödjer realtid spårning av katten, platshistorik och geofencing. Den är liten och smidig. Batteriet håller i 2-4 dagar innan det behöver laddas igen. Det finns även möjlighet att byta ut batteriet mot ett extra batteri vid laddning så att du kan fortsätta använda tractive för att spåra katten även när batteriet laddas.

Precis som med Minifinder behöver du ha ett abonnemang för att den ska fungera.


 • Helt vattentät
 • Lätt och smidig3. TK-911 MiniBra GPS för katten, TK-911 Mini
TK-911 Mini kan vara ett alternativ för dig som vill ha en GPS-spårare utan abonnemang. Istället monterar du ditt eget simkort i denna katt gps, med valfritt abonnemang eller kontantkort. Om du använder ett kontantkort räcker 100 kr vanligtvis några månader.

Vi rekommenderar i första hand Minifinder Atto eller Tractive då de erbjuder en bättre produkt, men TK-911 Mini är ett prisvärt alternativ.

TK-911 Mini stödjer realtidspårning och virtuella staket (geofence).


 • Kräver ej något abonnemang
 • Liten och smidig
 • Tål regn och fuktTänk på detta när du ska köpa GPS-halsband till katten

Katter kan röra sig över stora områden. Därför är det nästan omöjligt att hitta katten om den inte kommer hem när den brukar. Med en katt GPS kan du enkelt lokalisera katten och även se att de rör på sig. Om katten är helt stilla en längre tid kan det vara ett tecken på att katten är skadad och behöver hjälp. Du kan då enkelt hitta katten och därmed eventuellt rädda livet på den.

Till många GPS:er behövs ett abonnemang, där du varje månad betalar ett litet belopp. Detta beror på att katt GPS:en behöver ha tillgång till mobilnätet för att kunna skicka uppgifter om vart den befinner sig någonstans. Det finns också GPS:er utan abonnemang. De har istället plats för ett simkort som du själv sätter i så att din GPS får tillgång till mobilnätet. Simkortet kan vara ett kontantkort eller knutet till ett mobilabonnemang.

Funktioner

Realtid spårning stöds av de flesta GPS:er anpassade för husdjur. Det innebär att du kan följa katten i realtid. På vissa katt GPS:er som MiniFinder Atto går det att ställa in hur ofta positionen ska uppdateras. En högre uppdateringsfrekvens leder till kortare batteritid men noggrannare precision.

Historisk data innebär att du kan gå tillbaka i tiden och kolla vart katten har befunnit sig. Detta stöds av de flesta katt GPS:er.

Geofencing även kallat virtuellt staket innebär att du kan sätta upp gränser i kartan på applikationen till din katt GPS. Om katten sedan korsar någon av gränserna för du en notis i mobilen om detta.

Hastighetslarm är en funktion där du kan ställa in din GPS att larma om hastigheten överstiger ett visst värde. Tyvärr händer det att katter blir kidnappade och om katten då färdas i en bil kommer du bli larmad om detta.

Röstkommando är en funktion som stöds av bland annat av MiniFinder Atto. Det innebär att du kan ringa upp till din GPS och ge kommandon till ditt djur. Detta är framförallt användbart till hundar men kan även användas till katter.

Att tänka på

Din katt GPS måste tåla den miljön där katten vistas. Därför är de flesta GPS:er helt eller delvis vattentäta. De tål oftast även normala stötar utan att gå sönder. Eftersom dagens GPS:er anpassade för katter är så pass lätta så påverkar de inte kattens naturliga beteende. Det kan dock krävas lite tillvänjning innan katten accepterar den. Därför kan det vara bra att låta katten bära ett halsband om den inte är van vid det innan du monterar GPS:en. Då blir steget till GPS:en mycket mindre och katten kommer förmodligen inte ens tänka på att den bär runt på en GPS.

Om du reser med din katt och släpper ut den vid till exempel din sommarstuga kan det vara extra viktigt att du har en GPS på katten. Detta på grund av att det händer att katter försöker ta sig tillbaka hem igen.

Hur fungerar en GPS?

GPS (global positioning system) är ett system av över 30 satelliter som cirkulerar över jorden. Satelliterna sänder konstant ut signaler. En GPS mottagare fångar upp dessa signaler (t.ex. en sådan mottagare du har i din katt GPS). När GPS mottagaren lyckas räkna ut avståndet till fyra eller fler satelliter kan den räkna ut vart den befinner sig någonstans. För att vara säker på att satelliterna befinner sig där de borde finns det stationer på jorden som använder radar för att bekräfta detta.

När katt GPS:en har räknat ut vart den befinner sig använder den mobilnätet på jorden för att skicka positionen till din mobil. Med hjälp att detta smarta system kan du hålla reda på exakt var din katt befinner sig.

Om du vill veta mer om hur GPS systemet fungerar kan du läsa mer här.

Nedan kan du se en film om MiniFinder Atto.

4 svar på ”Bästa GPS-halsbandet till katten

 1. Marie Emilsson Svara

  Hej, jag letar efter en kattlucka för helst chip men jag vill även veta var den är/befunnit sig. Finns det någon sådan kombo-lösning?

  Tack på förhand!

  • Johan InläggsförfattareSvara

   Hej, kul att du har hittat hit! I det fallet behöver du ha en gps tracker till katten så som minifinder och en kattlucka som läser av chipmärkningen på katten så som Sureflap. Detta innebär förstås att katten måste vara chipmärkt. Om den inte är detta finns det speciella brickor att köpa som man hänger i halsbandet.

 2. Anna Svara

  Hej,
  Har en hårlös katt , dvs mycket smal hals:), katten väger 4 kg. Finns den ännu mindre modell?

  • Gustav Svara

   Hej!
   Vi har inte testat halsband av den mindre modellen, men jag skulle tipsa om Tractive GSP Tracker då den har ett halsband med stor justerbarhet.
   Mvh, Djurensliv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *