Bästa hundbädd till din hund

Att köpa en hundbädd eller hundsäng kan kännas onödigt, hunden sover ju bra på golvet eller i soffan. Men många hundar kan må bra av att ha en egen sovplats som den i lugn och ro kan gå till när den känner för det. Sen slipper du även hundhåret i soffan och du får din egna säng för dig själv! I denna artikeln kommer vi att gå igenom vad man ska tänka på när man köper hundbädd samt lista några hundsängar som vi rekommenderar att du kollar extra på.

Bästa hundbädden

Här listar vi de hundbäddar som vi rekommenderar. Vi har utgått från externa tester och recensioner. Två är så kallade ortopediska hundbäddar, en säng från det populära märket Bia Bed och en lite billigare hundbädd som passar bra för hundar som lätt fryser.

De 4 bästa hundbäddarna är:


Trixie Noah Ortopedisk Hundbädd

Denna ortopediska hundbädden från Trixie har bekvämt stödjande viskoskumflingor och kanter med polyesterfyllning. Denna bädd minskar och avlastar tryckpunkter på hunden och rekommenderas för äldre hundar och hundar med ledproblem.

  • Avtagbart överdrag som går att maskintvättas
  • Finns i flera storlekar
Karlie ortopedisk hundbädd med memory foam

Bia Bed Hundbädd

En av de mest populära hundbäddarna på marknaden från Bia Bed som har tillverkat hundbäddar sedan 1969.

Överdraget är tillverkat av slitstarkt konstläder som är lätt att torka av med en trasa. Fyllningen är mjuk polyesterstoppning som är skonsam mot hundens leder och ger ett bra stöd åt ryggen.

Bädden är även smidig att transportera då den går att rulla eller vika ihop.

  • Lätt att rengöra
  • Finns i 6 storlekar
Bia Bed hundbädd

NufNuf Hundbädd Sonja

Ortopediska hundbädd med stödjande memory foam i fint flätad design. Denna bädd minskar och avlastar tryckpunkter på hunden och rekommenderas för äldre hundar och hundar med ledproblem.

  • Avtagbart överdrag som går att maskintvättas
  • Finns i 2 storlekar
Ortopedisk hundbädd

Scruffs Ellen Donut

En liten och billig hundbädd för de priskänsliga. De höga kanterna ger hunden något att luta huvudet mot och en mjuk insida som håller den mest frusna hunden varm.

  • Går att tvätta i maskin
  • Finns i 2 storlekar
Cozy Cord mysig hundbädd

Köpguide för att hitta bästa hundbädden!

Att en hund sover mycket är vi som hundägare väl medvetna om. Men att en fullvuxen hund kan sova mellan 12-14 timmar per dygn, och valpar upp emot 18 timmar, kan komma som en överraskning. Med det i bakhuvudet kanske det inte känns så onödigt att köpa en hundbädd om den kommer att bidra till en bättre sömn för hunden.

Att din hund har en egen bädd och plats att dra sig tillbaka till kan bidra till bättre sömn och välmående för din hund. Försök att hitta en plats i hushållet eller i en hundkoja, där hunden känner sig trygg och kan vila ostört i lugn och ro. Är miljön för stressig finns risken att hunden struntar i din nyinköpta hundsäng och lägger sig någon annanstans. Med det sagt finns det också hundar som inte gillar att vara själva och istället föredrar att ha lite koll på matte och husse. Då kan det vara bättre att placera hundbädden i ett rum där hunden inte känner sig ensam.

Som nämnt mår en del hundar bra av att ha sin egna plats i hemmet för att vila upp krafterna. Men det är inte den enda anledningen till att köpa en hundsäng. Kanske vill du slippa allt hundhår i sängen och i soffan, men inte vill tvinga hunden att sova på ett hårt golv eller en matta. Är din hund dessutom sjuk, gammal eller kanske bara stel så finns det bäddar som är speciellt framtagna för att vara snäll mot hundens leder.

Att tänka på när du väljer hundbädd

För att både din hund och du ska bli nöjd med den nya hundbädden finns det några saker att tänka på när du väljer hundsäng.

Storlek och form

Det kanske viktigaste är att välja rätt storlek. Hundsängen ska vara tillräckligt stor för att tillåta hunden att sträcka ut sig. Som tumregel, kolla på hur din hund brukar ligga och hur mycket plats den behöver, lägg till cirka 20-30 cm för att det säkert inte ska blir för trångt åt hunden. De flesta modellerna finns i flera olika storlekar och har dessutom storlekstabeller att utgå från när du beställer.

En del hundbäddar är helt platta medan en del har kanter som är lite högre än själva bädden. Om du har lagt märke till att din hund ofta vill ha huvudet lite högre när den vilar, som på armstödet i soffan, rekommenderar vi att välja de bäddar med högre kanter för hunden att luta huvudet på.

Hållbarhet

Har du en hund som gillar att bita och tugga på diverse saker? Då är risken stor att den även kommer göra det på din nyinköpta hundsäng. Då kan du köpa en billigare hundbädd och räkna med att den inte kommer hålla så länge, men oftast är det bättre att spendera lite mer och få en hundbädd som tål hunden hantering. Det finns det många bra modeller som är tillverkade för den att ska hålla för hundar som gillar att tugga och bita på saker. I längden brukar det löna sig att köpa en hållbar bädd, dessutom slipper du städa upp efter att din hund trasat sönder sängen!

Blir din hund lätt för varm?

Blir din hund ofta varm eller har den en tendens att frysa lätt? Om din hund ofta är varm så är en hundbädd i läder eller syntetmaterial att föredra. Läder och syntetmaterial är svalare och värms inte upp av hunden i samma grad som andra material. Om din hund ofta fryser så passar hundsängar i tyg eller plysch bättre.

Utöver det finns det också värmereflekterande hundbäddar och kyldynor för de hundar som blir riktigt kalla eller varma.

Ortopedisk hundbädd

En ortopedisk hundbädd är en specialanpassad hundbädd för gamla och sjuka hundar och är snällare mot kroppen jämfört med en traditionell hundbädd. De är ofta tillverkade med “memory foam” som formar sig efter hundens kropp och ger en jämn tryckfördelning på hunden. Så har du en hund med artros, led eller höftproblem, eller bara vill skämma bort din hund rekommenderar vi en ortopedisk hundbädd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *