Hundkoja – vad ska du tänka på vid köp av ny hundkoja?

En hundkoja som ger väderskydd åt din hund är ofta en bra investering och blir snabbt omtyckt av din hund. Hundkojan kan placeras i samband med en rastgård, men den kan också placeras fritt ute i trädgården så att hunden kan vara ensam när den behöver. Vid val av hundkoja finns det förstås kvalitets, utseende och storleks aspekter att ta hänsyn till, men viktigt är också att tänka på att det finns djurskyddbestämmelser från jordbruksverket som behöver följas,

Bästa hundkojan

Här listar vi de hundkojor som vi rekommenderar. Vi har utgått från externa test och recensioner för att hitta våra favoriter. Utöver dessa finns det även flera andra hundkojor hos samma återförsäljare. Hundkojorna som listas är till för utomhusbruk. Det finns även hundkojor för inomhusbruk, som denna fina från NAPFINO.

VOFF hundkoja

VOFF hundkoja är handtillverkade i Sverige i tåliga material för att klara av det svenska klimatet. Hundkojan finns i några olika versioner och storlekar för att passa olika hundar och plånböcker.

Gemensamt för alla modeller är att golvet är tillverkat i tryckimpregnerat virke för att klara av att ställas direkt på marken. För att maximera livslängden rekommenderas dock att hundkojan placeras på sten eller grusplattor.

Hundkojorna är isolerade i frigolit för att hålla en bra temperatur. Taken är tillverkade i underhållsfri tjärpapp och är öppningsbara för att underlätta för städning och underhåll.

Denna hundkoja levererar väldigt hög kvalitet till ett rimligt pris, vilket gör det svårt att rekommendera något annat. Levereras omonterad.

  • Handtillverkad i Sverige
  • Finns i flera olika utföranden
  • Finns som dubbel för två hundar

Trixie Natura Lodge med Altan

Fin och lantlig hundkoja från Trixie tillverkad i lanserad furu och med ett tak i sandad takpapp. Hundkojan har även en liten altan med tak där hunden kan ligga.

Hundkojan står på justerbara ben som lyfter upp kojan från den fuktiga marken, vilket också bidrar till en god luftcirkulation under kojan. Fötterna är plastbelagda.

Finns i flera olika storlekar för att du ska kunna anpassa den för din hund. Tänk på att hundkojan inte bör vara för stor, då hunden värmer upp den med sin egna kroppsvärme. Levereras omonterad.

  • Fin och lantlig design med terrass
  • Finns i olika storlekar
  • Inte lika isolerad och anpassad för det svenska klimatet som VOFF:s motsvarigheter.
Trixie-Natura-Lodge

Ekholma Hundkoja

Rejäl hundkoja som är tillverkad i Skåne. Utsidan är tillverkad i plywood och är lämplig att måla. Taket är i svart plåt och med en svag lutning på taket gör det till ett perfekt ställe för hunden att ligga på. Det går även att lyfta av för att underlätta rengöring.

Till hundkojan ingår även en mellanvägg som kan monteras för att ge en plats för hunden där det är helt dragfritt.

Ekholma leveras omonterad och med de skruvar som behövs för montering.

  • Rejäl och lokaltillverkad hundkoja
  • Finns i olika storlekar
  • 5 cm tjock isolering i väggar
ekholma-hundkoja

Att tänka på vid köp av hundkoja

En hundkoja bör skydda mot både höga temperaturer under sommaren och låga temperaturer under vintern. Trä skyddar hunden mot värme, men till exempel plast kan bli väldigt varmt på sommaren.

Fukt från marken kan i längden bli ett problem om hundkojan är placerad direkt på marken. Om botten på hundkojan inte är tillverkad i impregnerat virke kommer botten snart att börja ruttna. Om hundkojan ska hålla länge är det bra att ställa den på stenplattor eller grus. Ett alternativ är också att gjuta ett golv i betong.

Det är viktigt att hundkojan hålls rent för att hunden ska kunna hålla en god hygien. Detta för att motverka parasiter och andra ohyra som kan skada hunden. För att underlätta rengöringen rekommenderar vi att hundkojan har ett avtagbart tak. Det är viktigt att jordbruksverkets regler om minsta mått för hundkojan följs, men det är också viktigt att tänka på att hundkojan kommer bli kall om den är för stor. Detta för att hunden själv värmer upp hundkojan med sin egna kroppsvärme.

Regler för hundkoja

Enligt jordbruksverket ska en hundkoja vara isolerad och välventilerad. Men samtidigt bör inte vinden blåsa rakt in i hundkojan utan den bör vara försedd med en vindsluss eller liknande för att stoppa vinden. Utöver att skydda mot blåst ska den även skydda mot kyla, nederbörd och fukt. Tabellen nedan är tagen från jordbruksverket och visar vilka minimått för innermåtten på liggytan för hundkojan. Om hundkojan brukas av flera hundar samtidigt ska den vara stor nog att alla hundar kan ligga ner i naturlig ställning. Det kan också vara bra att tänka på att en för stor hundkoja blir svår för hunden att värma upp själv och kan därför bli kall på vintern. Mer information om reglerna hittar du på jordbruksverkets hemsida.

LängdBreddHöjd
Hundens längd i meter
mätt från nosspets till
svansfäste multiplicerat
med 1,1.
Hundens mankhöjd i
meter multiplicerat med
1,1.
Hundens mankhöjd
i meter multiplicerat
med 1,2.

Tillverka en egen hundkoja

Naturligtvis kan du bygga din egen hundkoja. Detta kan vara ett intressant sommarprojekt för den som har tid och viljan. Tänk dock på att det kommer förmodligen ta mer tid än du från början tror. Om du ändå vill tillverka din egna hundkoja kan denna guiden vara bra att läsa för att få lite tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *