Bästa hundskorna

När behöver hundar skor? Vilka hundskor är bäst och vad ska man tänka på när man köper hundskor? Allt detta och lite till kommer vi att gå igenom i denna artikel så att både du och din fyrbenta vän blir nöjda.

Huruvida hundar egentligen behöver skor tvistar dom lärda. En del påstår att hundar inte behöver skor tack vare trampdynans komplexa struktur och egenskap att tåla både låga och höga temperaturer. Det är dock inte hela sanningen. Många hundraser som är väl anpassade efter ett kallt klimat kan ha problem med att gå på varmt underlag, och vise versa. Utöver det finns det tillfällen som gör att det kan vara nödvändigt med ett skyddande lager för hundens tassar. Till exempel har många polishundar skor för att skydda tassarna från skärsår av glas och andra vassa föremål som annars kan skada trampdynorna.

Vilka hundskor är bäst?

Nedan listar vi de hundskor som vi rekommenderar och som har fått höga betyg av kunderna.

De 4 bästa hundskorna är:

Ruffwear Grip Trex – Bästa hundskorna för äventyraren

En av de absolut populäraste hundskorna på marknaden. Är du ute efter ett par hundskor som i första hand ska skydda tassarna mot tufft underlag är Grip Trex från Ruffwear ett bra alternativ.

Skorna är framtagna för att ge bra grepp och skydda tassarna mot tufft underlag. Tyget på ovansidan är ventilerat och andas bra vilket gör att Grip Trex fungerar bra när det är lite varmare ute, så är du ute efter ett par hundskor för att hålla hundens tassar varma på vintern är inte Grip Trex det bästa alternativet.

Ruffwear Grip Trex

Det bra greppet och skyddet är mycket tack vare den påkostade Vibram-sulan, samma sula som används i många bra vandringskor för människor. Skorna är även utrustade med små reflexer för att din hund ska synas bra på promenaden under de mörkare timmarna.

 • Finns i 6 storlekar
 • Finns som både 4-pack och 2-pack
 • Färger: röd, blå och svart
 • Reflekterande detaljer

Ruffwear Polar Trex – Bästa hundskorna för kallt väder

Är du på jakt efter ett par riktigt varma hundskor som fungerar bra under de kallaste och tuffaste förhållanden rekommenderar vi Polar Trex från Ruffwear.

Skon är designad för att hålla tassarna varma och torra. Även som de ser stora och klumpiga ut så har Ruffwear lagt mycket energi på att göra de smidiga för att inte hindra hundens rörlighet.

Ruffwear Polar Trex hundskor

Det bra greppet och skyddet är mycket tack vare den påkostade Vibram-sulan, samma sula som används i många bra vandringskor för människor. Skorna är även utrustade med små reflexer för att din hund ska synas bra på promenaden under de mörkare timmarna.

 • Finns i 6 storlekar
 • Finns som både 4-pack och 2-pack
 • Reflekterande detaljer

Rukka Proff Hundskor – Bästa allround-hundskorna

Rukka Proff är det bästa alternativet för dig som vill ha hundskor som fungerar bra till det allra mesta. Vare sig det är en promenad på vinter eller sommaren kommer du och din hund vara nöjda med dessa skor.

Man kan kategorisera Rukka Proff som ett mellanting mellan Grip Trex och Polar Trex. Dom är något varmare än Grip Trex men inte lika varma som Polar Trex. Så tänker du bara använda hundskor på sommaren är Grip Trex ett bättre alternativ, eller bara under extrem kyla är Polar Trex bättre. Men vill du ha allround-skor som fungerar för allt är dessa utmärkta!

Det bra greppet och skyddet är mycket tack vare den påkostade Vibram-sulan, samma sula som används i många bra vandringskor för människor. Skorna är även utrustade med små reflexer för att din hund ska synas bra på promenaden under de mörkare timmarna.

 • Finns i 7 storlekar
 • Finns som både 4-pack och 2-pack
 • Färger: svart
 • Reflekterande detaljer

FiNero Halla Fleece Boots – Bästa billiga hundskorna

Ett par väldigt prisvärda hundskor från FiNero. Halla Fleece Boots fungerar bra till det allra mesta i vardagen, både på sommaren och på vintern.

Skorna är ergonomiskt designade för att inte hindra hunden från att leka fritt och är utrustade med en gummisula för att ge bra grepp. Är du osäker på hur mycket hundskorna kommer att användas eller om ens hunden kommer att acceptera att bära hundskor är FiNero Halla ett väldigt bra alternativ tack vare kombinationen av lågt pris och höga kvalité.

Hurtta Outdoors Outback hundskor
 • Finns i 6 storlekar
 • säljs som 4-pack
 • Reflekterande detaljer
 • Ca pris: 250 kr för 4-pack

När behöver hundar skor?

Använd bara hundskor ifall din hund verkligen behöver det eller inte har ont av det. Tvinga inte på hundskor mot hundens vilja bara för att du som matte eller husse tycker det är en snygg eller rolig accessoar, tänk på hundens välmående! Med det sagt finns det dock tillfällen, beroende på hundras, som hundskor är en bra idé. Vi går här igenom de vanligaste anledningarna och varför just de är viktiga.

Temperatur

Den vanligaste anledningen och kanske det man förknippar hundskor med är skor som används för att hålla tassarna varma under den kalla vintern. Många hundraser är inte väl anpassade för kallt väder och fryser därför lättare när det blir kallt. Vinterunderlag kan också vara slitsamt för trampdynorna, is, hård skare och snö som fastnar i tassen kan slita och skava på trampdynan. Utöver det är kan vägsalt ställa till det ytterligare. Man saltar vägarna för att fryspunkten ska sjunka och vattnet smälta och rinna bort. Det innebär alltså att vattnet som är kvar på vägarna kan bli riktigt kallt för en hund. Dessutom så torkar saltet ut trampdynan vilket kan leda till sprickor och irritation.

Precis som med kyla så kan värme ställa till det för en del hundar. Enligt Pentronic kan asfalt bli upp emot 50 – 80 °C en varm sommardag. Även ramper eller liknande i metall blir mycket varma på sommaren. Så har din hund problem med varmt underlag på sommaren kan hundskor vara ett bra alternativ, eller undvik de varma underlagen!

Tufft underlag

Hundars trampdynor är fantastisk tåliga men det finns en gräns. Som tidigare nämnt exempel använder många polishundar skor för att skydda tassarna från skärsår av glas och andra vassa föremål i stadsmiljö. Men tufft underlag finns också i naturen. Vassa klippor, stenar, grenar och så vidare är alla exempel på föremål som kan skada trampdynorna.

Vid skada

Hundskor kan även användas om olyckan redan varit framme. Har din hund fått ett sår på tassen så skyddar hundskon från att såret blir värre och hindrar smuts att ta sig in i såret så att det blir infekterat. Hundar vill gärna slicka rent sår, om du vill undvika det är hundskor ett smidigt alternativ.

Att tänka på vid köp av hundskor

Det finns många olika typer av hundskor. En del passar bättre på vintern och en del bättre på sommaren, några är enbart framtagna för att tuffare underlag och några för att skydda en redan skadad tass. Sen finns det också allround skor som fungerar ganska bra till det mesta. Så börja alltid med att ställa dig frågan när hunden kommer använda hundskor.

När du väl bestämt vad för typ av hundskor som du behöver är det absolut viktigaste att välja rätt storlek. Är skon för stor finns risken att skorna trillar av och är den för liten är det obekvämt och irriterande för hunden. För att välja rätt storlek så bör du mäta hundens tass och jämföra med storlekstabellen hos återförsäljarna. Se filmen nedan för instruktion för hur du mäter hundens tassar för att kunna jämföra med tabellerna.

När du mäter tassarnas storlek kom ihåg att mäta både främre och bakre tassarna. En del hundar har olika stora främre och bakre tassar och behöver då olika storlekar.

Promenerar du ofta hunden i mörkret bland mycket trafik kan det även vara en bra idé att köpa ett par hundskor med reflex.

Tassvård

Utöver hundskor bör du även vårda hundens tassar, både förebyggande och om problem uppstår. Se till att hundens klor är i fint skick och inte blir för långa. Långa klor fastnar lättare och kan göra att tassarna belastas fel. Om din hund har mycket päls mellan trampdynorna är det bra om du ansar det regelbundet. Lång päls samlar lätt ihop snöklumpar och isklumpar vilket kan skava och irritera trampdynorna.

Som nämnt tidigare torkar vägsalt ut hundens trampdynor. Märker du av det så kan du smörja in trampdynorna med tassalva som är en fet salva för att förebygga sprickor. En tassalva med just dessa egenskaper finns att köpa på Petster här.

Läs mer om tassvård på Agria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *