Hur gammal blir en katt?

Vad kan vi göra för att förlänga katters liv och hur gammal blir egentligen en katt? Katter har länge varit en del av människors liv. Anledningen till att människor började ta hand om katter är att de var bra på att hålla efter skadedjur. Idag är katten ett av de mest omtyckta sällskapdjuren. Katten är ett fantastiskt sällskapsdjur som kan ge mycket kärlek och sällskap! Katter åldras snabbare än människor. En gammal regel är att ett mänskligt kattår motsvarar 7 kattår. Detta är naturligtvis inte helt sant men kan vara bra att veta för att förstå kattens åldrande.

Vad påverkar kattens livslängd?

Precis som människans livslängd varierar katters livslängd mellan olika individer. Livslängden för en tamkatt är vanligen omkring 15 år, men det finns katter som blir över 20 år. Tyvärr finns det katter som går bort betydligt tidigare än så. Detta beror vanligtvis på sjukdom eller olycka. För en utekatt är dessa risker betydligt högre. Katter som blir överkörda av bilar är inte ovanligt. Denna risken är svår att minimera då katter tycker om att vara ute och jaga på natten, då de är svåra att upptäcka av bilister. Även sjukdomsrisken ökar, då katten kan få sjukdomar av andra katter. Detta gäller framförallt sexuellt överförbara sjukdomar.

Kost

De flesta vet att en människa kan förlänga livslängden genom att äta bra och röra på sig. Det samma gäller katter. Genom att fodra din katt med bra mat som är naturligt för katten kommer den att må bättre och vara bättre rustad mot sjukdomar. Läs mer om kost för katten här.

Tänk också på att precis som människor kan katter drabbas av fetma. Detta kan bero på vilken typ av mat den får men även att den äter för mycket. Om katten börjar att gå upp i vikt kan det därför vara bra att begränsa hur mycket mat den får.

Precis som vi skriver i denna artikeln, har katter har lätt för att bli uttorkade. Detta beror på att de är vana att få i sig stor del av vätskan de behöver genom födan. Om kattens foder i huvudsak består av torrfoder behöver den därför få i sig vatten på något annat sätt. Eftersom de inte är vana vid att dricka kan de behöva hjälp att förstå detta. Naturligtvis är den bästa lösningen att regelbundet utfodra katten med blötfoder, men även en vattenfontän kan hjälpa till. En uttorkad katt kan drabbas av olika sjukdomar, men även förstoppning kan vara ett problem.

Hygien

Hygien är en annan viktig parameter för katten. Även om katten är ett väldigt renligt djur som ser till att hålla pälsen ren behöver den hjälp med att hålla vissa områden rena som utfodrings området och kattlådan. Mat och vatten skålar behöver diskas regelbundet för att undvika att bakterier. Kattlådan behöver också kollas över dagligen för att hålla den fräsch och säker.

Vanliga sjukdomar hos äldre katter

Precis som människor kan katter drabbas av åldersrelaterade sjukdomar. De 10 vanligaste sjukdomar och skador bland äldre katter enligt Agria:

  1. Hypertyreos
  2. Aneroxi
  3. Njursjkudom
  4. Diarré
  5. Diabetes
  6. Traumatiska skador
  7. Urinvägssjukdom
  8. Törst eller ökad urinering
  9. Hudböld
  10. Hudtumör

Att tänka på när din katt blir äldre

Om du sköter om din katt bra, kommer den förmodligen att leva längre. Din katt kan dock inte leva för alltid och kommer att så småningom att gå ur tiden. När katten börjar bli till åren finns det saker att göra för att underlätta livet för den. Den får svårare att röra sig och kanske behöver en pall för att ta sig till ett visst område i hemmet. Den äldre katten sover också mer och det kan därför vara bra att han något ställe i hemmet där den kan sova mer ostört.

Äldre katter kan ofta höra sämre och är därför mer benägna att stanna hemma då de inte kan höra när andra djur närmar sig.

För att vet hur din katt mår och upptäcka sjukdomar i tid kan det vara bra att göra en veterinärundersökning. Om katten skulle ha någon åkomma kan man sätta in en eventuell behandling tidigt och på så sätt avsevärt öka chanserna för katten att få ett långt och bra liv.

Ta hand om din katt

Med lite sunt förnuft och efterforskning om kattens behov kommer du och din katt få många fina år tillsammans. Tänk på att alltid rådfråga din veterinär om katten har några besvär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *