Kaninbur – köp den bästa kaninburen för din kanin

Oavsett om din kanin ska vara inomhus eller utomhus kan den ha nytta av en bra kaninbur att bo i. I denna artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du köper en kaninbur. Kaninburen har flera funktioner att fylla. Den ska förstås förhindra att kaninen rymmer, men också skydda kaninen från rovdjur. Dessutom ska den vara ett tryggt och trivsamt hem för kaninen.

Bästa kaninburen

Vilken kaninbur som är bästa att köpa är det endast du som kan svara på. Hur som helst går vi igenom några burar vi rekommenderar nedan.

De 6 bästa kaninburarna är:


Utomhusbur

Nedan listar vi burar som är konstruerade för att användas utomhus.

Kerbl Kaninbur Freetime Luke

Kaninbur Freetime Luke som kan ställas direkt på marken då bottenram är gjord i metall. Den består av en öppen utegård och ett hus med en liten stege upp. Huset har en utdragbar botten som är väldigt bra när du ska göra rent inne i huset.


Utebur Natura från Trixie

Stabil bur byggd i vattenavvisande furu från Trixie. Innerdelen har en öppningsbar lucka som kan låsas. Golvet är löst och går att skjuta ut och taket kan öppnas för att underlätta städning.


Trixie Utebur Natura med 2 Våningar – Large

Denna mysiga naturliga uteburen med 2 våningar är byggd av riktigt hög kvalitet. Buren ger ditt djur möjlighet att fridfullt vila i en utemiljö och skyddar mot regn och rusk. Buren är tillverkad av inoljad tall och har en stabil struktur. 

Finns i tre olika storlekar.


Dibea Kaninbur

Denna utomhusbur är tillverkad i impregnerad gran, vilket gör den väderbeständig. Till vänster finns ett hus som är upphöjt en bit för att skydda mot kyla och fukt. Buren sträcker sig ut åt en sidan från själva huset.

Taket är avtagbart och golvet i huset går att skjuta ut för att underlätta städning.


Inomhusbur

Nedan listar vi kaninburar som är konstruerade för att användas inomhus.

Ferplast Smådjursbur – 2 Våningar

En smådjursbur från Italienska Ferplats för inomhusbruk. Två våningar så dina djur ska få extra plats att springa runt på. En mängd tillbehör kommer med på köpet så som hus, foderskålar och dricksflaskor.


Ferplast Kaninbur L

Inomhusbur för dvärgkaniner. Buren leveras med hus, höställ, skål och vattenflaska.


Tänk på detta innan du köper en kaninbur!

Vi vill först förtydliga en sak. Kaniner är likt alla andra djur inga djur som mår bra att förvaras i små burar. De är sociala djur som trivs bäst när de har stora ytor att springa omkring på. Vi rekommenderar därför om du har kaniner utomhus att bygga upp ett större utrymme för dem att vara på, med buren som utgångspunkt. Om du istället har kaniner inomhus rekommenderar vi att du har dem frigående i hemmet eller låter dem vara i vissa rum. Det går att träna en kanin att bli rumsren. Men även fast du har dina kaniner frigående kan det ändå vara bra att ha en bur där de kan gömma sig, samt att du kan stänga in dem t.ex. under natten eller när du inte är hemma. Viktigt är dock att hemmet är anpassat för djuren, som exempel är det viktigt att bygga in eller gömma sladdar.

Krav på kaninburen

Det finns vissa krav från djurskyddslagstiftningen du måste följa när du har kaniner som sällskapsdjur. Ett av dessa är storleken på kaninburen. I tabellen nedan ser du en sammanfattning av de minimimått som gäller för kaniner i olika storlekar. Buren får alltså gärna var större än dessa mått men inte mindre. Det kan också vara bra att veta att andra mått gäller för en avelshona. Reglerna i sin helhet kan du hitta hos Jordbruksverket.

Kaninens viktMinsta tillåtna ytaMinsta yta per djur vid flera djur i samma burMinsta mått på kortaste sidanMinsta höjd
0-2 kg0,5 m²0,30 m²0,5 m0,5 m
2-3,5 kg0,7 m²0,35 m²0,6 m0,6 m
3,5-4,5 kg0,8 m²0,40 m²0,7 m0,8 m
4,5-6 kg0,9 m²0,45 m²0,7 m0,8 m
6-> kg1,0 m²0,50 m²0,8 m0,9 m

Kaninburen måste dessutom vara utrustad med en hylla som kaninen kan sitta på och gömma sig under. Denna hylla kan till exempel vara taket på en liten koja. Hyllan behöver vara så pass stor att alla kaniner som vistas i buren kan sitta på den samtidigt. I kaninburen behöver det finnas material som kaninen kan fläta samman som hö eller halm. Detta på grund av att kaniner har ett behov av att bygga bo. Kaniner är naturliga grävare och i det fria lever de i stora gångsystem och hålor. Därför kan det vara bra att ha en extra djup kaninbur med plats för mycket spån. Att ha sin kanin ute i gräs kan också hjälpa till att uppfylla kaninens behov att gräva.

Inomhus eller utomhus?

Funderar du på om du ska ha din kanin inomhus eller utomhus? Om så är fallet är det en bra idé att ha två kaninburar – en för inomhusbruk under vintern och en för utomhusbruk under den varmare delen av året. Det är möjligt att hålla kaniner utomhus även under vintern, men då är det viktigt att ha en upphöjd bur för att skydda dem från kylan. Tänk också på att ge kaninen uppvärmt vatten två gånger per dag under kalla dagar då vattnet kan frysa. Om du väljer att ha din kanin utomhus är det också viktigt att se till att buren är skyddad mot regn och för starkt solljus. Placeringen av kaninburen är alltså viktig att tänka över för att ge din kanin den bästa möjliga miljön.

Kaninburen har många funktioner

Om din kanin tillbringar stor del av sitt liv i en kaninbur behöver denna vara ett trivsamt ställe där dess behov blir uppfyllda. Buren behöver dessutom hindra kaninen från att rymma, men även hindra andra djur att skada din kanin. Det finns flera rovdjur, så som räv, som ser kaninerna som en riktig festmåltid. Dessutom är räven listig, den kan bland annat gräva sig in i en inhägnad. Därför är det väldigt viktigt att inhägnader och burar är tillräckligt genomtänkta och skyddade. Om du har en inhägnad som kaninerna kan springa lösa i är det därför viktigt att ha galler, så att räven inte kan hoppa in eller gräva sig in. Många löser detta med att gräva ned galler under gräsmattan i inhägnaden. I extrema fall kan det dessutom vara rekommenderat med elstängsel för att skrämma bort räven.

En kaninbur behöver städas regelbundet. För att detta ska vara smidigt behöver buren vara smart utformad för att underlätta städningen. Detta är ofta löst genom att taket går att lyfta av eller att en hel sida går att öppna.

Många kaninägare bygger en inhägnad runt buren där kaninen fritt kan springa omkring. Detta kan vara en bra idé då kaninerna får ett större utrymme att vistas på. Det är då viktigt att tänka till så kaninerna har tillräckligt skydd mot rovdjur, alternativt endast låta kaninen vara i inhägnaden när du befinner dig i närheten. Kaniner tycker om gömställen så som hus och tunnlar. Därför kan du vara bra att inreda och komplettera sin kaninbur med nya gömställen för att tillfredsställa kaninens behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *