Kattgräs – vad är det?

Visste du att din köttätande katt gärna har tillgång till gräs att tugga på? Trots att katter till största delen bör äta kött för att må bra gillar de att mumsa på gräs och andra plantor. Därför kan det vara bra att ha kattgräs hemma så att katten slipper tugga i sig de andra plantorna. Andra blommor och växter du har hemma kan vara giftiga.

katt gräs

Så vad är kattgräs?

Kattgräs är egentligen vilket gräs som helst som odlas speciellt för katter. Men tänk på att vissa grässorter och plantor kan vara giftiga för katten, därför är det bättre att köpa just kattgräs så att du med säkerhet vet att det inte är giftigt för katten.

Varför äter katter gräs?

Att äta gräs är ett naturligt beteende hos katten, men exakt varför katten äter gräs har inte forskarna kunnat förklara. Den vanligaste förklaringen är att det hjälper till med matspjälkningen hos katten. Kattgräset ska även hjälpa katten att få ut hårbollar. Anledningen till att många har kattgräs hemma brukar vara på grund av att de ska hjälpa mot hårbollar, men det finns flera andra fördelar också.

Måste katten ha tillgång till gräs?

Vi rekommenderar att din katt har tillgång till gräs. Om det är en innekatt borde du absolut ha kattgräs hemma. Detta hjälper också till att undvika att katten biter på andra växter i hemmet som kan vara giftiga. Om din katt är en utekatt kan katten fylla sitt behov att äta gräs utomhus, men det är ändå en fördel att ha kattgräs tillgängligt inomhus.

Hur odlar man kattgräs?

Vanligast är att köpa odlingskit för kattgräs. Dessa brukar inkludera en kruka med frön som du endast behöver tillsätta vatten till. Efter du har tillsatt vatten börjar gräset växa. Det är med andra ord väldigt lätt att odla kattgräs. Det säljs också separata fröer för att odla kattgräs.

Två återförsäljare som säljer kattgräs är Trixie och Vitakraft. Här hittar du mängder av olika sorter.

Catit Senses Grass Garden

En smart produkt att odla kattgräs i är Catit Senses Grass Garden. Grass Garden har galler för att förhindra att katten ska gräva i gräset och på så sätt skräpa ned i hemmet. Den har också dräneringshål för att förhindra övervattning. Dessutom står den på en stabil gummimatta så att den inte följer med när katten betar av gräset. Detta är en produkt som rekommenderas för dig som vill odla ditt eget kattgräs.

kattgräs-kruka

2 svar på ”Kattgräs – vad är det?

  • Gustav Svara

   Hej!
   Om du köper ett kattgräs hos en djuraffär är du i säkra händer.
   Mvh, Djurensliv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *