Klösträd till katten

Funderar du på att köpa ett klösträd / katträd till katten? I denna artikeln berättar vi varför det kan vara viktigt att ha ett klösträd hemma. Vi går även igenom vad som är bra att tänka på vid köp av ett klösträd, samt listar vilka klösträd vi tycker är prisvärda.

Bästa klösträdet

Här listar vi de klösträd som vi rekommenderar. Vi har utgått från tester och recensioner när vi tagit fram listan.

De 2 bästa klösträden för katter är:

Kattens no 1

Kattens no 1 är klösträd som har en högre kvalitet jämfört med de flesta andra klösträd. Pelarna är extra tjocka och är lindade med sisalcocosmatta.

De tillverkar sina klösmöbler i en mängd olika versioner och storlekar, men de bästa är att alla delar också går att köpa löst som reservdelar. De har allt från klöspelare som går upp till taket (vilket katter älskar), till träd kombinerade med plattformar och små hus.

Om du har råd är detta det bästa alternativet. Som vi har skrivit innan kan detta vara ett alternativ att köpa och sedan komplettera med nya delar allt eftersom.

Enligt oss är detta det bästa klösträdet.

  • Hög kvalitet
  • Alla delar går att köpa löst som reservdelar
  • Många olika storlekar och variationer

Atlas klösträd

Detta kan vara ett alternativ till dig som vill ha ett billigt klösträd som ändå är stort och erbjuder katten stora klättermöjligheter.

Inte lika hög kvalitet och stora möjligheter som med Kattens no 1, men kan vara ett prisvärt träd för vissa.

  • Billigt
  • Stort och flera avsatser för katten

Varför klösträd?

Katter har naturliga behov som behöver tillfredsställas precis som vi människor. Ett av dessa behov är att klösa och detta gäller även tamkatter. Även fast tamkatten har levt nära människan i flera tusen år har de kvar de flesta instinkter från livet i det vilda. Det finns flera anledningar till att katter har ett behov att klösa, men den största anledningen tros vara behovet att märka ut revir. Andra anledningar är att stretcha ut musklerna, underhålla klorna och avlägsna kattens klorester. När katter klöser utsöndras feromoner, detta skickar signaler till konkurrerande katter.

Katter har alltså ett behov av att klösa och det måste tillfredsställas. Om det inte finns någon självklar plats för katten att klösa kommer den att hitta ställen den finner lämpligt, till exempel en soffa eller matta. Därför är det väldigt viktigt att ha någon form av klösträd eller liknande så att katten kan tillfredsställa sina klös behov utan att bli osams med dig.

Att tänka på när du väljer klösträd

Det finns klösträd i många olika former, storlekar och material. Därför kan det vara svårt att veta vad som kommer vara omtyckt av katten och vara ett prisvärt klösträd.

Storlek – Katter är vana vid att klättra i träd. Därför är ett katträd där katten kan sträcka ut sig ordentligt när den klöser att föredra och detta är extra viktigt om din katt är en innekatt. Medans en utekatt tillfredsställer mycket av sina behov när de är utomhus.

Många av de träd som säljs är alldeles för små för att kunna tillfredsställa katters behov. Därför rekommenderar vi att istället för att spara pengar genom att köpa ett litet klösträd med exempel hus och ytor till katten, kan det vara bättre att köpa lite rejälare katträd utan hus och ytor just för att katten ska kunna bejaka sina medfödda instinkter och för att du ska få ha din fina soffa ifred.

Som exempel kan det vara bra att köpa ett träd som sträcker sig ända upp till taket utan några ytor för katten så att den till fullo kan klättra som den gör ute. Med ett Galoppträd från Kattens No. 1 går detta sedan att komplettera med ytor och hus till katten när ekonomin eller platsen finns tillgänglig.

Kvalitet – Ett klösträd ska tåla kattens klor under många år. Därför är det viktigt att inte tumma på kvalitén.

Material – Det är viktigt att katträdet inte innehåller några giftiga material. Vi rekommenderar dig därför att handla från svenska återförsäljare med kända varumärken. Om du köper från Ebay eller liknande kan det vara svårt att veta att klösträdet inte är giftigt för katten.

Bygg ut efter hand – Det finns flera tillverkare som säljer klösträd där man kan komplettera och köpa till delar till klösträdet. Detta är ett bra sätt för att få klösträdet på det sätt som passar din plats i hemmet och för att sprida kostnaderna.

Sovplats – Katter gillar att ha något krypin där katten kan dra sig undan och sova ostört. Detta kan vara små hus eller håligheter där också katten kan hålla sig varm när den sover. Sovplatserna behöver inte vara i anslutning till klösträdet men många klösträd finns att få med sovplatser till katten.

Utsiktsplats – Katter gillar att ha koll, därför är sittplatser på högre höjd omtyckta där katten kan ha bra koll på vad som händer i bostaden. Att ha några platser i anslutning till klösträdet som är högt placerade kommer därför med största sannolikhet bli en favoritplats för din katt.

Tillverka eget klösträd

Naturligtvis kan ett alternativ vara att tillverka ett eget klösträd. Om du funderar på detta kan det vara bra att tänka på att det oftast tar längre tid än du tror, men du kan också få det precis som du vill ha det. Vi rekommenderar att du kolla på denna guiden hos Skil för tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *