Schabrak eller vojlock?

För dig som håller på med ridsport är sadeltäcke ett måste där det är sadeltäcket man lägger under sadeln och den främsta uppgiften är att skydda sadeln mot hästens svett och stöv. Men det finns fler anledningar till att skaffa sig ett sadeltäcke och dessa tänkte vi ta upp här. Och vad är egentligen skillnaden mellan ett schabrak och en vojlock? Vad ska man tänka på när man köper schabrak?

Varför behöver man ett sadeltäcke?

Sadeln är i många fall den i särklass dyraste utrustningen som används under ridsport. Om man tar väl hand om sin sadel kommer den hålla i många år, det finns tillverkare som utlovar livstidsgaranti på deras sadlar men om sadeln ska hålla så länge behöver man ta väl hand om den. Det gör man bland annat genom att använda sig av ett sadeltäcke och som nämnt tidigare skyddar täcket sadelns läder mot hästens svett och stöv men det är inte den enda anledningen.

  • Genom att jämnt fördela ut trycket från sadeln skyddar täcket mot skav och tryckpunkter på hästen.
  • Täcket hjälper även till att hålla sadeln på plats så att den inte glider runt under ridpasset.
  • Ett sadeltäcke absorberar till viss del även stötar som skyddar hästens rygg och kan göra ridturen något bekvämare för ryttaren. Men vill man ha ytterligare stöd och skydd kan man komplettera med en gelépad.
  • Sadeltäcket är också en accessoar och ett sätt att utsmycka hästen. Ett snyggt schabrak eller vojlock med matchande ridkläder kan göra ridpasset ännu roligare!

Vad är skillnaden mellan schabrak och vojlock?

Skillnaden på schabrak och vojlock är rent estetisk och har med formen att göra. En vojlock följer sadelns form och syns inte mycket. Ett schabrak är mer fyrkantigt och eftersom den ofta är lite större syns den mer än en vojlock.

Schabrak
Vojlock

Så vad ska du välja? Schabrak eller vojlock? Det är först och främst en fråga om smak, en del föredrar vojlock och andra föredrar schabrak. Men vid vissa tillfällen är den ena att föredra över den andra. Under de varma sommarmånaderna kan vojlocken vara att föredra. Detta eftersom den är generellt sett mindre och gör att hästen inte blir lika varm.

Vad ska man tänka på när man köper sadeltäcke?

Sadeltäcken finns i olika material och tjocklekar. De vanligaste materialen är ull, bomull och syntetiskt material. Tjockleken väljs utefter när sadeltäcket ska användas, tjockare sadeltäcke passar bättre på vinter, på sommaren är det bättre med en tunnare variant. Tjockare sadeltäcke absorberar även stötar bättre.

Ull kan absorbera mycket fukt utan att upplevas som blött och tungt. Ull är nämligen bra på att transporterar bort fukt. Ull har också temperaturreglerande egenskaper och kan reglera både värme och kyla. Om vintern har den en värmeisolerande effekt, och på sommaren andas den och har en svalkande effekt. Utöver detta är ull hållbart och har bakteriehämmande egenskaper.

Bomull har liknande egenskaper som ull, båda materialen andas. Som nämnt tidigare andas ull både när det är varm och kallt ute. Bomull däremot andas bara när det är varmt ute. En annan egenskap som skiljer de åt är även att transportera fukt. Bomull kan inte transportera fukt, vilket gör att det lätt kyler ner hästen trots att det är kallt ute. Detta gör i sin tur att det inte verkar särskilt värmeisolerande så vida hästen inte är helt torr under täcket. Att ventilera när det är varmt är dock bomullet bra på!

Sadeltäcke i syntetiska material är också vanligt. Dessa är generellt sett billigare än både ull och bomull. Fördelen med syntetiskt material är att det är lätta att tvätta rent, nackdelen är att täcken av syntetiskt material inte är lika hållbara.

Bästa schabraket och vojlocken

Schabrak och vojlocks kan delas in i olika inriktningar utefter vad det är tillverkade för. De vanligaste är hoppning, dressyr och vinter, med det finns även schabrak och vojlocks som är allround och ska fungera bra för alla inriktningar. Så se till att köpa ett sadeltäcke som är anpassat för det du ska använda den till. Det går inte riktigt att säga vilket sadeltäcke som är bäst eftersom det beror på personliga preferenser, när du använder den, hästens form med mera. Istället rekommenderar vi dig att kolla in Horze som har mängder med schabrak och vojlocks.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *