Träns eller grimma? – Allt du behöver veta

Har det blivit dags att förnya din utrustning till hästen? I så fall är den här artikeln för dig. Det finns en hel uppsjö av diverse träns och grimmor på marknaden, den ena bättre än den andra.

Men hur ska du veta vilken som passar dig och din häst? Vi ger dig några av de bästa grimmorna och tränsen på marknaden, så att du slipper leta.

Träns bäst i test

Vid ridning är tränset det viktigaste verktyget för att förena ryttare och häst. Tränset är vad som förmedlar kommunikationen från ryttaren till hästen under ritt. Utan ett träns är det därför svårt att rida överhuvudtaget. 

Det är inte alltid bett och tyglar ingår när du köper ett träns, men går i så fall att köpa till.

Här nedan har vi valt ut två träns som vi anser vara både prisvärda och av hög kvalité.


Horseware Rambo Micklem

Ett träns där tillverkaren har tänkt på hästens anatomi och skapat en produkt i miljövänligt läder med fodrade delar över nos och panna för högsta komfort. Detta träns är ergonomiskt utvecklat för att undvika hästens känsligaste delar och framträdande molartänder i överkäken.

 • Ergonomiskt 
 • Hög komfort 
 • Miljövänligt läder

Ichiias Tångare – rött justerbart träns

Detta träns är tillverkat i slitstarkt PP-material som gör det hållbart. Själva tränset går att justera, vilket gör att det passar flera olika storlekar. Bettet är avtagbart och går även att byta ut. För att skydda hästens känsliga hud bakom och runt öronen är tränset utrustat med vadderade kuddar på de mest utsatta områdena. Det gör att hästen kan röra sig fritt utan obehag. 

 • Slitstarkt material 
 • Passar flera storlekar
 • Vadderad

Bettclips ingår, men inte tygel. 

Köp till tygel här
Behöver du köpa till ett extra bett? Du hittar det här.


Grimma bäst i test 

Med en grimma leder du din häst mellan stall och hage, genom att fästa grimman kring hästens huvud och ett rep i sidan. Grimman kan sitta på hästen både i hagen och under transport, men bör i sådana fall vara bekväm för hästen att bära. En grimma ska inte användas vid ritt, utan endast när ryttaren behöver transportera hästen från en punkt till en annan genom att gå bredvid. 

För att leda hästen i grimma behöver du ett grimskaft. Det är ett tillbehör som vanligtvis inte följer med när du köper grimma, utan får köpas separat. 

Här kan du läsa mer om våra två favoritgrimmor och tillbehör:


Catago Diamond Grimma – Marin/Vit

Enkel men användbar grimma från Catago. Går att justera med hjälp av spännen kring hästens mule och har utrustats med skyddande detaljer som gör det bekvämt för hästen. Grimman är tillverkad i slitstarkt material och finns i flera olika storlekar och färger. 

 • Slitstarkt material
 • Flera olika storlekar 
 • Skyddande delar kring kind och haka

Grimskaft medföljer inte. 
Köp till grimskaft här.


Globus Sport Birka Lädergrimma – Svart

Mycket exklusiv grimma från Globus Sport i läder. Har en lyxig design och är samtidigt mycket mjuk och följsam i materialet. Delen över nos och haka är fodrade för extra komfort för din häst. Går att justeras vid nacke och under käke. Finns i tre olika storlekar. 

 • Exklusiv 
 • Hög komfort 
 • Bra justeringsmöjligheter

Grimskaft medföljer inte.
Köp till grimskaft här.


Vad är skillnaden på ett träns och en grimma?

Ett träns används oftast när du rider hästen. Den gör det lättare för ryttaren att styra hästen eftersom den har ett bett som stoppas i hästens mun och fästen för tyglar som ryttaren håller i. Bettet gör att hästen får tydliga kommandon av ryttaren vid ritt. 

Med en grimma kan du leda hästen. Grimman fäster du på samma sätt kring hästens huvud som ett träns, men den saknar biten av metall som sätts i hästens mun. Istället finns möjlighet att fästa ett rep vid hästens mule, så att du lättare kan leda när du går bredvid. 

Ett träns används alltså vid ritt för att kunna styra hästen och en grimma används för att leda hästen, exempelvis mellan olika hagar eller transporter.

Exempel på en träns från Granngården.
Exempel på en grimma från Granngården.

Vad ska du tänka på när du köper träns eller grimma?

Det finns saker att ta ställning till innan du väljer vilken produkt som passar just dig och din häst. Här nedan har vi listat de viktigaste punkterna som du behöver tänka på: 

Storlek: Fundera på hur stort tränset eller grimman behöver vara för just din häst. Mindre hästar behöver ett mindre omfång och större hästar ska ha ett större omfång för att undvika skav. 

Passform: Fungerar tränset och grimman med din hästs anatomi? Alla hästar är olika och därför behöver du välja en produkt som inte spänner eller trycker på obehagliga ställen. Prioritera ett träns eller en grimma som ger din häst hög rörelsefrihet.

Kvalité: Viktiga faktorer att ta ställning till är hållbarhet, design och material. Vissa produkter kan kännas plastiga och vanligtvis är det för att de är just det. Materialet är viktigt för att garantera högsta komfort för din häst. Läder är att rekommendera. 

Avslutningsvis

Fann du vår artikel hjälpsam? Lämna gärna en kommentar eller dela den med en vän. Delad glädje är dubbel glädje!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *