Undvik oseriösa hundförsäljare

Under den pågående Corona pandemin är det allt fler som vill skaffa hund. Troligtvis beror det på att många fler arbetar hemifrån och vill ha sällskap. Även inställda utlandsresor ha bidragit till att fler känner att de kan köpa en hund.

Hunduppfödare i hela Sverige märker ett ökat intresse för att köpa valp. Det är dock viktigt att vara medveten om att den ökade efterfrågan även medför nackdelar, främst att den illegala införseln av valpar har ökat stort. Här kan du läsa mer om hur du undviker oseriösa hundförsäljare när du ska köpa en hund.

Köp alltid av en registrerad uppfödare

I en tid när allt fler oseriösa hundförsäljare och smuggelhundar finns på marknaden är det extra viktigt att köpa från en registrerad uppfödare. Valpen ska vara registrerad i SKK (Svenska Kennelklubben) hos en seriös uppfödare. Hos en registrerad uppfödare får du alltid rätt dokumentation och intyg om hundens hälsa och historia.

Den stora efterfrågan har dock gjort att väntetiderna hos SKK är långa. Ibland kan det ta upp till ett år att få en valp från en registrerad uppfödare. Till följd av detta är det allt fler som vänder sig till alternativa hundförsäljare vilket bidrar till att antalet smuggelhundar ökar stort i Sverige. Detta har även uppmärksammats i Riksdagen. På riksdagens hemsida kan du läsa mer om den organiserade hundsmugglingen.

En insmugglad valp kan säljas för mellan 20 000 och 60 000 kronor vilket gör den illegala hundinförseln till en mycket lönsam verksamhet. Straffet för smuggling är dessutom lågt vilket gör att allt fler tar denna risk. Därför är det mycket viktigt att du som funderar på att köpa en valp är medveten om smuggelhundarnas förhållanden. De utsätts nästan alltid för hemska förhållanden vilket gör dem traumatiserade. Långa transporter, trånga burar och olagliga avelstekniker ger valpar med beteendestörningar samt ofta sjukdomar och parasiter. Genom att köpa en smuggelhund bidrar du till illegal verksamhet samt att fler hundar far illa.

När du köper en valp från en uppfödare som är registrerad hos SKK kan du vara trygg att valpen är hälsosam samt avlad på rätt sätt. Du är dessutom skyddad av konsumentlagen när du köper en hund hos en riktig uppfödare.

Kontrollera dokumenten & intygen

När du köper en valp ska du alltid få intyg och bevis på hundens bakgrund och hälsa. När du köper hos en SKK-registrerad uppfödare får du följande dokument:

  • Registreringsbevis
  • Veterinärbesiktningsintyg
  • Köpeavtal
  • ID-märkning

Köp aldrig via sociala medier

De allra flesta smuggelhundar säljs via sociala medier och digitala annonsplattformar. Genom dessa kanaler kan de oseriösa hundförsäljarna få kontakt med personer som vill köpa en valp. Bilderna visar ofta gulliga valpar, men det är viktigt att inte låta sig luras. Kom även ihåg att det är enkelt för hundförsäljaren att vara anonym på dessa kanaler vilket även ökar risken att du som köpare blir lurad.

Tips när du ska köpa valp

De flesta som köper en illegal smuggelhund gör det utan att veta om det. Därför är det viktigt att du som hundköpare är medveten om riskerna. Här hittar du några viktiga tips som minskar risken att du ska råka ut för en oseriös hundförsäljare.

  • Ha inte bråttom med ditt hundköp. Om det inte finns någon valp hos en registrerad kennel i din närhet kan du testa att söka i andra delar av landet.
  • Skriv upp dig på väntelista direkt hos uppfödarna. De kommer att hålla dig uppdaterad om kommande valpkullar.
  • Sök efter en valp direkt hos SKKs valpförmedlingssajt Köpahund.se. Här kan du vara säker på att alla valpar som säljs är registrerade hos SKK.
  • Om du inte hittar någon valp av den hundras du önskar kan du överväga en annan ras med liknande egenskaper. Hör gärna av dig direkt till uppfödaren eller SKK för att lära dig mer om vilken hundras som kan passa just dig. Du hittar även mycket information om olika hundraser på Köpahund.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *