Hur Mycket Choklad kan en Hund Äta?

Choklad och hundar är inte en god blandning! Många hundägare undrar hur mycket choklad deras hund faktiskt kan äta utan att det leder till hälsoproblem. I denna artikel tar vi en närmare titt på denna fråga och ger dig konkreta råd om hur du bäst skyddar din hund. Vi ska också reda ut varför choklad kan vara farligt för hundar och vad du ska göra om din hund råkar äta choklad. 

Varför är choklad farligt för hundar? 

Choklad kan vara farligt för hundar av flera anledningar. I huvudsak beror det på att choklad innehåller teobromin, en stimulant som liknar koffein. Medan människors kroppar snabbt kan bryta ned och eliminera teobromin, kan hundar inte göra detta lika effektivt. Följden blir att teobrominet byggs upp i hundens system, vilket kan leda till toxiska nivåer. Även små mängder av denna substans kan utgöra en risk. Symtom på chokladförgiftning kan inkludera kräkningar, diarré, ökad hjärtfrekvens, rastlöshet och i mer allvarliga fall, kramper och till och med dödsfall. Det är också viktigt att komma ihåg att olika typer av choklad har olika nivåer av teobromin. För att ge ett exempel innehåller mörk choklad och bakchoklad mer teobromin än mjölkchoklad. Det betyder emellertid inte att mjölkchoklad är säkert för hundar att konsumera; möjlig fara finns i alla typer av choklad. 

Komponenter i choklad som är giftiga för hundar 

Choklad kan vara väldigt skadligt för hundar, men varför är det så? Den viktigaste komponenten i choklad som är giftig för hundar är theobromin. Theobromin finns naturligt i kakaobönor och är en stor del av vad som ger choklad dess läckra smak. Men medan människor kan bearbeta och eliminera theobromin utan större problem, har hundar en mycket långsammare metabolisk hastighet för denna substans. Det betyder att även en begränsad mängd choklad kan vara skadligt. Theobromin överstimulerar centrala nervsystemet och påverkar hjärtat och njurarna hos hundar, vilket kan leda till en mängd symtom, från illamående till hundens möjliga död. 

Olika typer av choklad och deras farlighetsgrad 

Varje typ av choklad innehåller en annan koncentration av theobromin, vilket gör vissa sorter farligare för hundar än andra:

 • Mörk choklad och ren kakao innehåller det högsta innehållet av theobromin och är därför de mest riskfyllda för din hund.
 • Mjölkchoklad innehåller mindre theobromin, men det utgör fortfarande ett hot, särskilt i stora mängder.
 • Vit choklad innehåller minimala mängder theobromin, men det höga socker- och fettinnehållet kan fortfarande orsaka andra hälsofrågor.

Så oavsett om det är ett litet chokladgodis eller en hel chokladkaka, är det bästa alternativet att hålla din hund långt borta! 

Hur mycket choklad kan orsaka problem för en hund? 

Det är svårt att ge en exakt mängd choklad som kan orsaka problem för en hund eftersom det hänger samman med många faktorer. Storleken och vikten på hunden, typen och mängden av den konsumerade chokladen, och hundens individuella känslighet spelar alla en roll. Det är dock känt att mörk choklad och kakao innehåller högst koncentration av teobromin, vilket är det ämne i choklad som är giftigt för hundar. Även små mängder kan därför vara farliga. Generellt sett, ju mörkare och mer bitter chokladen är, desto farligare är den för din hund. 

Chokladförgiftnings-symtom hos hundar 

Om din hund har ätit choklad, kan det ta upp till sex timmar innan de första symtomen visar sig. De vanligaste tecknen inkluderar diarré, kräkningar, ökad törst och ökad urinering. Din hund kan också visa tecken på nervositet, skakningar, oregelbunden hjärtrytm och ibland till och med krampanfall. Om din hund uppvisar något av dessa symtom efter att ha ätit choklad bör du omedelbart kontakta din veterinär. Kom ihåg att snabb behandling ofta leder till bättre resultat vid chokladförgiftning. 

Vad ska du göra om din hund konsumerar choklad? 

Om din hund råkar konsumera choklad, är det första du behöver göra att behålla lugnet. Panik hjälper varken dig eller din hund i en sådan situation. Försök att bedöma mängden och typen av choklad som din hund har ätit. Detta kan hjälpa veterinären att snabbt avgöra hur allvarlig situationen är. Ring omedelbart till en veterinär eller närmaste djursjukhus. Om det är möjligt, samla en del av chokladresterna eller förpackningen –  detta kan ge ytterligare information till veterinären. Om veterinären råder dig att försöka få din hund att kasta upp, följ noggrant deras instruktioner – det kan innebära skillnaden mellan liv och död för din hund. 

Så skyddar du din hund från chokladförgiftning 

Det är viktigt att vara proaktiv för att skydda din hund från chokladförgiftning. Här kommer vi att fokusera på effektiva åtgärder som du kan vidta för att minimera chansen att din hund får i sig choklad. Inför dessa rutiner i ditt dagliga liv för att skapa en säker miljö för din hund, oavsett om det gäller ditt eget hem, någon annans bostad, eller till och med utomhus. 

 • Lägg alla chokladprodukter på en hög plats där din hund inte kan nå dem 
 • Försegla och förvara rester på ett säkert ställe 
 • Undvik att lämna maträtter som innehåller choklad obevakade 
 • Utbilda andra familjemedlemmar och gäster om risken med choklad 
 • Lär din hund ett “nej”-kommando för oförglömliga situationer 

När du tar dessa försiktighetsåtgärder kan du njuta av choklad utan rädsla. Men om din hund mot förmodan skulle råka få i sig choklad, vet du vad du ska göra. Bli inte panikslagen, men agera snabbt och kom ihåg att varje minut räknas vid en förgiftningssituation. 

Tips för säker förvaring av choklad 

Att förvara choklad på ett säkert sätt hemma är det första steget mot att skydda din hund från oavsiktlig förgiftning. Efter alla, mycket som med små barn, kan nyfikenhet ofta leda våra fyrbenta vänner till problem. Därför bör alla chokladprodukter, inklusive kakor, chokladen på bakbänken eller en tallrik med brownies, alltid hållas utom räckhåll. Använd höga skåp som din hund inte kan nå, och om det inte finns tillgängligt, överväg säkra lådor eller behållare som är svåra att öppna. Kom ihåg, för din hund kan även en liten bit choklad vara nog för att orsaka skada – så undvik frestelsen att lämna något ut. Till sist, var noggrann med att undvika chokladsmulor runt på golvet eller smulor i soffan där din hund kan nosa upp dem. 

Lära hunden att undvika choklad 

Som djurägare vill vi alltid göra vårt bästa för att skydda våra älskade husdjur. Att lära vår hund att associera choklad med något negativt kan vara en stor del av denna skyddsansträngning. Grundläggande kommandon som ‘nej’ eller ‘lämna det’ kan vara enormt hjälpsamma i situationer där din hund kanske har hittat något den inte borde äta. Det är också viktigt att träna dessa kommandon regelbundet, så de alltid är fräscha i din hunds minne. Men, kom ihåg att även den mest vältränade hunden kan slinta upp- därför är det också viktigt att även alltid övervaka dem och minimera tillgången på choklad i första hand. 

Chokladsubstitut och säkra alternativ för hundar 

Medan choklad är skadligt för hundar, finns det fortfarande ett antal andra godsaker du kan fröjda din hund med istället. Vi ska ge dig några idéer på säkra alternativ som din hund inte bara kommer att älska, men som också kommer att bidra till en övergripande sund kost. Var dock alltid försiktig med mängden.– även ”säkra” godsaker bör ges med måtta. 

 • Hundvänliga bakverk från djuraffären 
 • Frysta bär eller fruktbitar (ingen druva eller russin) 
 • Köttbullar gjorda speciellt för hundar 
 • Torkade sötpotatis-skivor 

Förstå att dessa alternativ till choklad inte innebär att det ska konsumeras oproportionerligt. Ammoniak och överkonsumtion av godis kan leda till andra problem, så som fetma och tandproblem. Kom ihåg – allting med måtta! 

Vanliga Frågor och Svar 

Vad händer om en hund fått i sig choklad? 

Om en hund fått i sig choklad kan det leda till chokladförgiftning. Symptom kan inkludera kräkningar, diarré, snabb andning, ökad hjärtfrekvens och kramper. Det är viktigt att omedelbart ta hunden till närmaste veterinär om man misstänker att den fått i sig choklad. 

Hur märker man om en hund ätit choklad? 

Tecken på att en hund ätit choklad kan inkludera kräkningar, diarré, ökad hjärtfrekvens, andningsproblem, kramper och i svåra fall kan det även leda till koma. Om du misstänker att din hund har ätit choklad, ta den till veterinär omedelbart. Choklad innehåller theobromin, en stimulerande substans som är giftig för hundar. 

Vad innehåller hundchoklad? 

Hundchoklad innehåller ofta ingredienser som karob och sojalecitin, vilka är säkra för hundar att äta. Dessa substituerar kakao som är farligt för hundar på grund av dess höga innehåll av teobromin, en substans som kan vara giftig för dem. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *