Vad Äter Får? – Allt Du Behöver Veta

Har du någonsin undrat över ‘vad äter får’? Tja, du är inte ensam. Fåret är ett djur som finns i varje hörn av Sverige, från skogar till kullar, till dina favoritbondgårdar. Lätta att ta hand om och extremt givande att ha, får håller vårt landskap i toppform och erbjuder oss många produkter. I denna artikel ska vi dyka djupt in i deras diet, förstå vad de äter och hur det påverkar deras hälsa och välbefinnande. 

Vikten av kvalitetsfoder för får 

Du kanske redan vet att får är växtätare – men förstår du hur viktig kvaliteten på deras vegetationsföda verkligen är? Får behöver en kost rik på fibrer för att underhålla ett korrekt fungerande matsmältningssystem. De tillbringar större delen av sin tid med att beta, där huvuddelen av deras näring kommer från gräs, örter, klöver och andra gröna växter. Men det är inte hela historien. Fårets förmåga att använda denna sorts diet kan påverkas av många faktorer, inklusiv dess ålder, hälsotillstånd och specifika näringsbehov. Och inte bara det, kvaliteten på betesmarken spelar också en stor roll. En balanserad diet kan inte bara uppnås genom gräsbetning dock, i synnerhet under vintern när betesmarken är mindre näringsrik eller under torra perioder. Detta betyder att tilläggsutfodring ofta blir nödvändig. Genom att ge får nödvändiga vitaminer och mineraler via kompletterande foder, kan man säkerställa deras hälsa och produktivitet. 

Speciell kost för lamm och dräktiga tackor 

För att upprätthålla optimal tillväxt och hälsa är det helt nödvändigt med balanserad och rätt nutrition för både lamm och dräktiga tackor. Näringsmässigt behov kan variera beroende på djurens ålder, väderlek och produktionsnivå. Låt oss gå igenom vad man bör ta i beräkning när det gäller att utfodra dessa speciella grupper. 

  • Berika deras diet med högt proteininnehåll: Högkvalitativt hö eller ensilage kan bidra till detta. 
  • Införandet av kraftfoder: Speciellt när betets näringssammansättning inte räcker till. 
  • Öka utfodringsfrekvensen för dräktiga tackor eftersom ungen växer mest under de sista 6 veckorna. 
  • Lammen behöver inom loppet av några veckor introduceras för fast föda. 

Kompletterande utfodring: Mineraler och Vitamintillskott 

Även i grönskande hagar och bördiga betesmarker kan får ibland sakna viktiga näringsämnen i deras dagliga kost. Det är här som kompletterande utfodring kommer in. Mineraler och vitaminer är avgörande för en mängd olika kroppsfunktioner, allt från bentillväxt till reproduktion. Nyttiga tillskott kan vara koppar, zink, och vitaminer som A, D och E. Men var noga med att inte överdosera. Tillskott, speciellt mineraler, ska ges med omsorg eftersom det kan vara skadligt i stora mängder. Köp alltid tillskott som är specifikt framställda för får och följ anvisningarna på förpackningen noggrant. Dessutom bör du regelbundet kontrollera flockens övergripande hälsa och kondition för att bedöma om tillskott eller anpassning av kosten behövs över tid. 

Vanliga sjukdomar i samband med dålig kost 

Näringssammansättningen av fårets kost kan få stor inverkan på deras allmänna hälsa. Dålig kost kan leda till en rad olika sjukdomar och störningar hos får. Till exempel kan överdriven konsumtion av kolhydrater orsaka sjukdomar som Acidosis, vilket kan vara ett dödlig tillstånd. Får kan också utveckla urinsten om deras diet är rik på fosfor men låg på kalcium. Dessutom kan kopparförgiftning uppstå om fåren får en diet som innehåller för mycket koppar, vilket ofta beror på att man ger dem foder som egentligen är avsett för andra djurarter. Vidare kan otillräcklig konsumtion av vitamin E och Selen leda till muskelsvaghet och svårigheter med andning, och det här är bara toppen av isberget. Därför är det så viktigt att alltid se till att kosten är välbalanserad och lämplig för får, för att säkerställa deras hälsa och välbefinnande. 

Så undviks foderrelaterade hälsoproblem hos får 

Att ta hand om fårets hälsa innebär mer än bara att ge dem tillräckligt med mat. Det handlar om att förstå några grundläggande principer för deras diet och dess kontroll, vilket kan hjälpa till att förhindra många vanliga sjukdomar och störningar. Här är några tips på hur man kan undvika kostrelaterade problem hos får: 

  1. Anpassa deras kost gradvis: Plötsliga förändringar i diet kan leda till matsmältningsproblem. Detta är särskilt sant när du introducerar nya typer av foder, som kraftfoder. 
  1. Undvik överutfodring: Överutfodring kan leda till fetma, som i sin tur kan orsaka en rad andra hälsoproblem, inklusive reproduktionsproblem. 
  1. Se till att tillräckligt med vatten finns tillgängligt: Vatten spelar en avgörande roll i fårens matsmältning och allmän hälsa, så se till att de alltid har tillgång till friskt och rent vatten. 

Anpassning av kosten vid säsongsväxlingar 

Säsongsväxlingar kan ha stor inverkan på fårets diet och behöver särskild uppmärksamhet. Till exempel under vintern, när naturliga betesmöjligheter är begränsade, kan utfodring kräva tillskott av hö eller ensilage. Var och en av dessa förändringar måste ske gradvis för att möjliggöra anpassning av fårens matsmältningssystem. På våren, när rikligt med färskt bete blir tillgängligt, bör få övergå långsamt från hö- eller ensilagebaserade dieter för att förebygga magproblem.

När man ska söka professionell hjälp 

Det spelar ingen roll hur noggrant vi hanterar våra fårs diet, ibland finns det situationer som kräver sakkunskap. Om du märker plötsliga beteendeförändringar, oförklarlig viktminskning, minskad aptit eller tecken på sjukdom eller obehag, är det dags att koppla in en veterinär. Får som visar symptom som diarré, uppblåsthet eller tecken på smärta behöver omedelbar medicinsk uppmärksamhet. Att hålla en daglig hälsokontroll och övervaka ändringar i beteendet hos dina får kan göra en stor skillnad i tidig upptäckt av potentiella hälsoproblem. Kom ihåg, förebyggande hälsokontroll är alltid bästa praxis när det gäller att sköta om våra får! 

Vanliga Frågor och Svar 

Vad kan man ge till får? 

Får kan ges en diet som huvudsakligen består av gräs, klöver och hö. För att tillgodose alla näringsbehov kan de även ges korn, sojabönor eller andra typer av sädeskorn samt mineral- och vitamintillskott. 

Vad älskar får att äta? 

Får i Sverige älskar att äta blandade gräsblandningar, inklusive olika klöverarter och örter. De njuter också av att äta hö och korn, vilket är en viktig del av deras diet under vintern. 

Vad ska man inte mata får med? 

Man ska inte mata får med bröd eller matrester eftersom dessa kan orsaka allvarliga matsmältningsproblem. Dessutom bör man undvika att ge får lök, choklad, kaffe och te eftersom dessa livsmedel är giftiga för dem. 

Vilka grönsaker kan får äta? 

Får kan äta en liten mängd olika grönsaker som morötter, betor och kål. Dock bör man alltid vara försiktig att ta bort alla fröer eller kemikalier och servera i mindre bitar för att undvika kvävningsrisk. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *