Vad får Hundar inte Äta? – Allt du behöver veta

Att ha en hund innebär ett stort ansvar, och en viktig del av det är att se till att de äter rätt. Du kanske redan vet att vissa saker är definitivt utanför menyn för din fyrbenta vän, men vet du verkligen vad alla dessa saker är? I den här artikeln ska vi utforska precis “vad får hundar inte äta”, och ge dig all information du behöver för att hålla din lurviga kamrat säker och sund. 

De farliga ämnena: Giftigt för hundar 

Hundar och människor skiljer sig åt i många avseenden, inklusive hur deras kroppar hanterar vissa typer av livsmedel. Vissa ämnen som vi människor kan konsumera utan problem kan faktiskt vara giftiga eller till och med dödliga för hundar. Det är viktigt att känna till dessa ämnen och att alltid dubbelkolla om något du erbjuder din hund innehåller något av dem. Här är en kort lista över några av de främsta bovarna du bör hålla koll på: 

  • Socker: För mycket socker kan leda till diabetes, fetma, tandproblem och mer hos hundar. 
  • Koffein och teobromin: Dessa substanser, som finns i kaffe, te och choklad, kan orsaka allvarliga hälsoproblem hos hundar. 
  • Xylitol: Detta artificiella sötningsmedel är extremt giftig för hundar och kan orsaka leverförgiftning och hypoglykemi. 

Socker 

Vi vet alla att för mycket socker kan vara skadligt för människor, men visste du att det även gäller hundar? Faktum är att socker kan vara ännu mer skadligt för våra fyrbenta vänner än för oss. Hundar kan utveckla en rad hälsofrågor relaterade till överflödig sockerkonsumtion, inklusive fetma, diabetes och tandproblem. Fetma kan i sin tur bidra till en mängd andra problem, såsom artrit och andra inflammatoriska tillstånd, andningsproblem och hjärtsjukdomar. Tandproblem kan leda till kronisk smärta och allvarliga infektioner som kan sprida sig till andra delar av kroppen. Undvik därför att ge din hund godis eller annan mat som innehåller mycket socker. 

Koffein och teobromin 

Många av oss börjar dagen med en kopp kaffe eller te, och vi kan uppskatta njutningen av en bit choklad efter en lång dag. Men ämnena koffein och teobromin, som finns i dessa livsmedel, kan vara farliga för hundar. Koffein- och teobrominförgiftning kan leda till symtom som rastlöshet, snabb hjärtrytm, skakningar och kräkningar. I värsta fall kan det leda till kramper och till och med döden. Var därför försiktig med var du förvarar ditt kaffe, te och choklad, och se till att din hund aldrig kan komma åt någon av dessa produkter. 

Xylitol 

Har du någonsin hört talas om xylitol? Det är en sockerersättning som ofta används i tuggummi, godis och vissa bakverk för att sänka sockerinnehållet. Även om det är säkert för människor, kan xylitol vara extremt farligt för hundar. Även en liten mängd kan orsaka en allvarlig insulintopp, vilket kan leda till hypoglykemi, eller låga blodsockernivåer. Symtom på detta inkluderar svaghet, desorientering och anfall. I värre fall kan det leda till leversvikt. Var därför särskilt uppmärksam på vilka produkter du har hemma som kan innehålla xylitol och se till att hålla dem utom räckhåll för din hund. 

Matvaror hundar bör undvika 

Förutom de specifika skadliga ämnena vi redan har diskuterat, finns det även vissa typer av mat som hundar bör hålla sig borta från helt och hållet. Detta kan vara för att de innehåller någon av de skadliga ämnena vi nämnt, eller för att de helt enkelt inte passar en hunds matsmältningssystem och kan leda till obehag eller sjukdom. Det är viktigt att inte bara tänka på vad din hund vill äta – för vi vet alla hur lockande hundögon kan vara- utan också på vad som faktiskt är säkert för dem att konsumera.

Alkohol och jästdeg 

Det borde kanske vara självklart, men alkohol är starkt giftigt för hundar och bör alltid undvikas. Även små mängder kan leda till allvarliga och ibland livshotande problem. Samma sak gäller jästdeg, vilket kan expandera i din hunds mage och orsaka smärtsamma gaser och potentiellt livshotande komplikationer. Dessutom kan jästdeg fermentera i en hunds mage, vilket producerar alkohol och kan leda till alkoholförgiftning. 

Nötter och fröer 

Nötskal kan utgöra kvävningsrisker och även blockera hundens tarmsystem. Dessutom innehåller många nötter och fröer ämnen som är skadliga för hundar och kan orsaka allt från magbesvär till neurologiska problem. De mest kända exemplen på detta är macadamianötter och valnötter. 

Macadamianötter 

Av alla nötter är macadamianötter särskilt giftiga för hundar. Inom bara 12 timmar efter att ha ätit macadamianötter kan hundar uppleva symtom som svaghet, depression, skakningar, hypotermi och kräkningar. Exakt varför detta händer är fortfarande något oklart för forskare, men vad vi vet är att ingen mängd macadamianötter är säkra för hundar. 

Valnötter 

Valnötter, särskilt svarta valnötter, innehåller ett toxin som kan orsaka neurologiska problem hos hundar om de äts i stora mängder. Dessutom kan mögelsporer som ofta finns på valnötter orsaka ytterligare problem, inklusive kräkningar och anfall. Att hålla valnötter utom räckhåll för din hund är alltså en bra idé. 

Vilka frukter och grönsaker är farliga? 

Även om det finns många frukter och grönsaker som hundar kan äta säkert, finns det också vissa som de definitivt bör hålla sig borta från. Även om de kanske ser ut som godis för oss, innehåller de ämnen som kan vara skadliga för din hund. Här är några exempel: 

  • Avokado: Persin, ett fungicid som finns i avokado, kan orsaka kräkningar och diarré hos hundar. 
  • Persikor: Persikokärnor kan blockera hundars tarmar och skapa en akut nödsituation. 
  • Lök (och vitlök i större mängder) innehåller thiosulfater som kan orsaka anemi hos hundar. 

Avokado och persikor 

Avokado och persikor kan vara läckra tillägg till vår egen kost, men de kan vara skadliga för din hund. Avokado innehåller en substans som kallas persin, ett fungicid som kan orsaka kräkningar och diarré hos hundar. Om din hund äter för mycket avokado kan det till och med leda till pankreatit, en inflammation i bukspottkörteln som kan vara mycket allvarlig. Och även om persikor i sig inte är farliga för hundar, är deras kärnor en verklig riskfaktor. Precis som med körsbär och plommon, innehåller persikokärnor cyanid, en farlig kemikalie som kan orsaka allvarliga hälsoproblem hos hundar, inklusive svår förgiftning och kvävning. Dessutom, bortsett från den kemiska faran, kan hårda och skarpa persikokärnor även fastna i hundens strupe eller tarmar när de försöker att tugga eller svälja dem, vilket kan leda till en akut nödsituation. 

Lök 

Lök, liksom andra medlemmar av Alliumfamiljen (som vitlök, schalottenlök och purjolök), kan vara mycket farligt för din hund att konsumera. Lök innehåller en substans som heter N-propyldisulfid. Detta ämne kan attackera hundens röda blodkroppar och orsaka en tillstånd som kallas hemolytisk anemi, där de röda blodkropparna bryts ner snabbare än de kan produceras. Detta leder till anemi och en mängd relaterade hälsoproblem, inklusive svaghet, trötthet, bleka slemhinnor, snabb puls och andnöd. Symptomen kanske inte visar sig direkt efter att din hund har ätit lök – det kan ta flera dagar – så om du misstänker att din hund kan ha ätit lök, bör du övervaka hunden noga och kontakta veterinär om du ser några tecken på sjukdom. 

Hur hanterar du en förgiftad hund? 

Om du misstänker att din hund har ätit något den inte ska ha och visar tecken på förgiftning, är det viktigt att agera snabbt och effektivt. Tecken kan inkludera kräkningar, diarré, salivering, oförklarlig trötthet, blåsljud och mer. Beroende på vad din hund har förtärt kan symtomen variera. Om du är säker på att din hund har förtärt något giftigt, ta genast hunden till veterinären. Ta med eventuella förpackningar från det förtärda ämnet om det är möjligt; detta kan hjälpa veterinären att bestämma det bästa sättet att behandla din hund. Tidsfaktorn är avgörande.

Vanliga Frågor och Svar 

Vad får man inte ge hundar att äta? 

Hundar bör inte ges choklad, avocado, druvor, russin, koffein, alkohol, lök, vitlök och mat med högt saltinnehåll. Dessa livsmedel kan vara farliga för hundar och leda till olika hälsoproblem som hjärtproblem, njurskador eller till och med död. 

Vilka grönsaker tål inte hundar? 

Några grönsaker som hundar inte tål inkluderar lök, vitlök, spenat och rabarber. Dessa kan orsaka magproblem eller till och med vara giftiga för hundar. 

Är det bra för hundar att äta ägg? 

Ja, det är bra för hundar att äta ägg i måttliga mängder. Ägg är en utmärkt proteinkälla och innehåller även viktiga näringsämnen som hundar behöver.

Kan en hund äta gurka? 

Absolut, hundar kan äta gurka. Gurka är säkert för hundar att äta och innehåller låga kalorier samt hög vattenhalt, vilket göra det till ett hälsosamt mellanmål. Men börja alltid med små mängder för att se hur din hund reagerar. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *